Puutarha

Siementen liotus jouduttaa itämistä, mutta täytyykö kaikki siemenet liottaa ennen kylvöä? Näillä asiantuntijan ohjeilla onnistut!

Siementen liotus ja kylmäkäsittely joudattavat kasvin kasvuunlähtöä. Käsittelyä ei kuitenkaan tarvitse tehdä kaikille siementyypeille. Lue tästä helpot ohjeet siementen käsittelyyn ennen kylvöä!

Useimmat lajit voi laittaa suorakylvönä maahan, mutta jotkut tarvitsevat pientä herättelyä ennen multaan laittamista. Siementen liotus on yksi keino auttaa siemeniä itämään.

Lue myös: Kylvökalenteri kertoo, milloin siemenet kannattaa kylvää – katso oikeat ajankohdat, kylvät sitten suoraan maahan tai esikasvatat taimiksi

Siementen liotus
Siementen liottaminen ei tarvitse paljon aikaa. Siemenet voivat mädäntyä, jos ne ovat liian pitkään vedessä.

Yleensä siemenpussissa lukee, millaisen käsittelyn siemenet vaativat ennen kylvöä. Jos tietoa ei löydy, kysy taimimyyjältä tai selvitä asia esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelosta.

Siementen liotus koskee kovia siemeniä

Siementen liotus sopii erityisesti kovakuorisille siemenille, joiden kuori pehmenee hitaasti kosteassa mullassa. Liotuksen tarpeen tunnistaakin siemenen kovasta pinnasta.

Liotusta tarvitseva siemen ei ole välttämättä isokokoinen, vaan kuoren kovuus määrittelee liotuksen tarpeen. Isollakin siemenellä voi olla pehmeä pinta.

Tee siemenen liotus ennen kylvöä näin

Siementen liottaminen on helppoa. Tarvitset vain pienen kulhollisen kädenlämpöistä vettä. Kaada pussillinen siemeniä veteen, ja pidä siemeniä vedessä noin 2–3 tuntia tai enintään yön yli.

Liian pitkä liotus voi haitata itämistä. Siemenet tarvitsevat itääkseen happea, ja liian pitkä aika vedessä voi aiheuttaa siemenen mädäntymisen.

Joillakin lajeilla on siemenen pinnassa itävyyttä estäviä aineita. Siksi esimerkiksi persiljan siemenet täytyy huuhdella puhtaalla vedellä liotuksen jälkeen ja liotusvesi kaataa pois.

Lue myös: Kotipuutarhuri, nyt on aika kylvää siemenet! Taimien kasvatus onnistuu näillä ohjeilla

Siementen liotus jouduttaa kasvua

Jotkut siemenet vaativat liotusta ennen kylvöä, mutta liotuksen voi tehdä muillekin siemenille, jos haluaa nopeuttaa niiden itämistä.

Esimerkiksi pelargonin esikasvatus siemenestä aloitetaan jo helmikuussa. Jos esikasvatuksesta myöhästyy parilla viikolla, siemenet voi liottaa purkillisessa vettä ennen multaan istuttamista ja näin nopeuttaa itämistä.

Liotuksen sijaan voi kokeilla esi-idätystä

Siemenet voi vedessä liotuksen sijaan esi-idättää kosteassa talouspaperissa. Asettele siemenet märälle talouspaperille, ja huolehdi, että paperi on tasaisen kostea.

Siemenet turpoavat kostean paperin päällä ja muodostavat sirkkajuurta. Sirkkajuuren muodostavat siemenet voi kylvää multaan.

Tällä tavalla siemenet ovat kylvövaiheessa jo hieman pidemmällä itämisprosessissa.

Esi-idätyksen avulla voi tarkistaa, ovatko vanhat, siemenpussissa vuosia olleet siemenet edelleen elossa. Jos sirkkajuuri ei reilussa viikossa ilmesty, siemen on eloton, eikä sitä kannata kylvää.

Siemenen hankaus jouduttaa idättämistä

Idättämistä voi jouduttaa hankaamalla siementen pintaa ennen vedessä liotusta. Esimerkiksi tuoksuherneen siemenet kannattaa hangata.

Vuoraa purkki tai rasia hiekkapaperilla ja laita siemenet purkin tai rasian sisään. Sulje kansi ja hölskyttele purkkia. Siemenen kova kuori saa hieman osumaa, ja lähtee siten nopeammin itämään liotuksen jälkeen.

Siemenet voi kylvää tavalliseen tapaan multaan sen jälkeen kun ne on hangattu ja liotettu.

Juttua varten on haastateltu pääpuutarhuri Satu Sainiota Hyötykasviyhdistyksestä. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siementen liotus jouduttaa itämistä, mutta täytyykö kaikki siemenet liottaa ennen kylvöä? Näillä asiantuntijan ohjeilla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.