Puutarha

Tulppaanin kasvatus on helppoa, mutta näyttävimmän kukkasadon saa noudattamalla näitä 5 vaihetta – samalla varmistat monivuotisen kukinnan

Tulppaanin kasvatus onnistuu aloittelevaltakin puutarhurilta. Tulppaanit viihtyvät aurinkoisella paikalla ja hyötyvät lannoittamisesta. Lue asiantuntijan vinkit kasvatukseen.

Tulppaanit ovat keväällä kukkivia sipulikukkia, jotka istutetaan syksyllä. Talvella sekä puutarhuri että tulppaanin sipulit lepäilevät, mutta varhain keväällä tulppaanien versot lähtevät kasvuun ja puutarhurillekin löytyy tekemistä.

Tulppaanin kasvatus sujuu usein menestyksekkäästi ilman sen kummempaa hoitoa. Mutta jos haluaa, että samoista sipuleista kasvaa tulppaaneja myös seuraavana vuonna, kannattaa kasveja hoitaa.

Lue myös: Miten tulppaanit saa säilymään kauniina pitkään? Kiinnitä huomiota kimpun valintaan jo kaupassa

Tulppaanin kasvatus
Tulppaanipenkkiin kannattaa istuttaa montaa eri tulppaania, jotta saa pitkäaikaisen kukkaloiston. Joukkoon voi laittaa keväällä istutettavia kukkasipuleita, kuten gladioluksia tai liljoja, jolloin penkki näyttää kauniilta vielä tulppaanien kuihduttuakin. © Hanna Marttinen

Tulppaanin kasvatus vaihe vaiheelta

1. Vältä paleltuminen

Yleensä tulppaanit tietävät puskea maan pinnalle, kun lämpötila on niille suotuinen. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että versot paleltuvat.

Näin voi käydä etenkin, jos tulppaanit on istutettu talon seinustan viereen aurinkoiseen paikkaan. Talon sokkeli lämmittää maata ja harhauttaa tulppaaneja kasvuun liian aikaisin. Jos maan pinnalla iskeekin kovat yöpakkaset, kukat saattavat vioittua.

Paleltumisen voi välttää levittämällä tulppaanien päälle kasvuharsoa kylmien öiden varalle. Kasvit kestävät hyvin lumen ja pikkupakkasen, mutta yli 10 asteen pakkanen voi koitua niiden kohtaloksi.

2. Suojaa tuholaisilta

Tulppaanit ovat herkkua muun muassa kaneille, jäniksille, peuroille ja fasaaneille. Usein kasvi ei edes ehdi puhjeta kukkaan, ennen kuin tuholainen on jo haukannut kasvit suuhunsa.

Tuholaiset voi yrittää välttää istuttamalla tulppaanit lähelle oleskelupaikkoja ja narsissien sekaan. Useimmat eläimet karttavat ihmistä eivätkä pidä narsissien hajusta.

Varmin keino välttää tuhot on suojata tulppaanit aidalla. Aidan voi taivutella itse esimerkiksi kananverkosta.

Myyriin eivät maan päällä olevat aidat tepsi, sillä ne syövät kukkasipulit maan alla. Myyrien torjunta tehdään jo syksyllä, kun tulppaanin sipulit istutetaan maahan jyrsijäsuojaverkon kera.

3. Lannoita kukinnan aikaan

Kun tulppaanit puhkeavat kukkaan, on aika lannoittaa. Kukinnan aikaan ja kukinnan jälkeen kasvi tankkaa energiaa sipuleihin. Kun kukkia lannoittaa reilusti, sipulit pysyvät suurina ja vahvoina ja kukkivat varmemmin myös seuraavana vuonna.

Lannoitteena voi käyttää esimerkiksi kanankakkaa tai muuta puutarhan peruslannoitetta. Puutarhakaupoissa myydään myös sipulikukille tarkoitettuja lannoitteita. Lannoite kannattaa liottaa veteen, jotta se imeytyy paremmin kasvin juuriin.

Lue myös Anna.fi:n juttu: Ovatko tulppaanien hoitoniksit huuhaata vai oikeasti toimivia? Testasimme pitämällä yhtä kimppua hyvin ja toista huonosti – vertaa kuvia!

Muista tämä: Jos tulppaanin leikkaa kokonaan lehtineen pois, sen sipuli pienenee, eikä todennäköisesti tuota kukkaa seuraavana vuonna.
Muista tämä: Jos tulppaanin leikkaa kokonaan lehtineen pois, sen sipuli pienenee, eikä todennäköisesti tuota kukkaa seuraavana vuonna. © Hanna Marttinen

4. Poimi säästellen, jos haluat kukkaa ensi vuonna

Tulppaanit ovat kauniita leikkokukkia. Tulppaaneja poimiessa kannattaa muistaa, että jos kasvin leikkaa kokonaan pois, samasta sipulista ei enää kasva kukkaa ensi vuonna. Kukkasipuli tarvitsee lehtiä ja vartta, jotta saa kerättyä energiaa ensi vuoden kukintoa varten.

Jos haluaa, että sama sipuli kukkii ensi vuonna, kannattaa kasvi jättää kokonaan leikkaamatta tai leikata säästellen niin, että maahan jää runsaasti lehtiä ja vartta.

Kun kasvin kukka on kuihtunut, kukka leikataan pois. Silloin kasvi ei käytä turhaa energiaa siemenkodan kasvattamiseen, vaan keskittää energiansa sipuliin.

Vasta kun kasvin varsi ja lehdet ovat aivan kuihtuneet, kuolleen kasvin voi vetää irti maasta. Sipuli jää maan sisään odottamaan ensi vuotta.

Joskus näkee, että tulppaanit vedetään maasta sipuleineen päivineen. Sen voi tehdä, jos esimerkiksi kukkapenkissä tarvitaan tilaa seuraaville istutuksille.

Jotkut yrittävät kuivattaa kukkasipulit naatteineen ja istuttavat ne taas syksyllä uudelleen. Varmempi tapa saada sipulista monivuotinen on kuitenkin jättää se maan sisään.

5. Tulppaanin kasvatus: Jaa sipuleita, kun kukinta tyrehtyy

Jos noudattaa yllä olevia ohjeita, tulppaani yleensä kukkii samasta emosipulista toisena ja jopa kolmantena vuotena.

Sen jälkeen sipuli alkaa jakaantua, eli tehdä sivusipuleita. Tämä ilmenee niin, että kasvi kasvattaa paljon lehteä, mutta ei juuri kukkia. Sipulit ovat niin lähekkäin, että ne kilpailevat keskenään, eikä mikään niistä jaksa kukkia.

Jakaantuneet sipulit kannattaa nostaa syksyllä ylös maasta ja erotella toisistaan. Emosipulin kylkeen tulleet pienet sipulit voi istuttaa muualle kukkapenkkiin.

Juttua varten on haastateltu Puutarhaliiton toimitusjohtajaa Timo Taulavuorta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tulppaanin kasvatus on helppoa, mutta näyttävimmän kukkasadon saa noudattamalla näitä 5 vaihetta – samalla varmistat monivuotisen kukinnan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.