Puutarha

Tyrnin poiminta ei enää tyssää piikkeihin! 7 vinkkiä, joiden avulla poimit supermarjaa kuin ammattilainen

Monen mielestä tyrnin poiminta on liian työlästä tiheiden ja piikikkäiden pensaiden takia. Asiantuntija vinkkaa, kuinka teet marjastamisesta helppoa – ja askartelet kätevän poimurin.

Tyrnikausi kestää syyskuusta aina lokakuuhun asti, mutta monelta tyrni jää poimimatta sen työläisyyden vuoksi. Vaikka marjat kasvavat ryppäissä, oksien piikit ja karhea runko tekevät käsiin helposti ruhjeita. Tyrnin poiminta on hidasta puuhaa, kun marjat pitää poimia yksitellen.

Kysyimme Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Anna Karilta, mitä pitää ottaa huomioon tyrnipensaille suunnatessa. Lue parhaat vinkit tehokkaaseen poimintaan.

Lue myös: Tyrni on maailman terveellisin marja – älä pelkää kirpeää tyrnimarjaa, ota se rohkeasti kokeiluun

1. Suuntaa pensaille ensimmäisten pakkasten jälkeen

Tyrnimarja poimitaan kypsänä, jolloin marja irtoaa helposti varresta ja on kauniin oranssinsävyinen. Paras aika suunnata pensaille on ensimmäisten pakkasten jälkeen.

Kaikista tyrnipensaista ei löydy marjoja, sillä sato edellyttää sitä, että emi- ja hedepensaat sijaitsevat lähekkäin.

2. Kerää helposti irtoavat marjat liinakikalla

Ennen mekaanisen poiminnan aloittamista Kari neuvoo asettamaan pensaan alle ison liinan ja kopauttamaan varsia muutamia kertoja, jolloin osa marjoista saattaa tipahtaa liinalle. Tähän kikkaan sopii myös sateenvarjo.

3. Tyrnin poiminta: Poimurin käyttö säästää sormia

Tyrnin poimintaan on kehitelty monenlaisia poimureita, jotta marjoja ei tarvitse nyppiä yksitellen. Tyrnipoimureita myydään esimerkiksi hyvinvarustelluissa tavarataloissa.

Poimurin voi askarrella helposti itse muovisesta putkenpalasta ja muovipussista.

4. Älä vaurioita oksia ellet ole omassa puutarhassasi

Oksien katkominen voi tuntua houkuttelevalta tavalta helpottaa marjojen poimintaa, mutta luonnossa on syytä noudattaa jokamiehenoikeuksia, jotka kieltävät kasvuston vaurioittamisen.

Puutarhatyrnin poiminnassa pätee eri säännöt. Kotipihassa tiheää tyrnipensasta saa karsia ja katkoa vapaasti.

”Jos oksat ovat korkealla, niitä voi katkoa, ja keräillä marjat rauhassa talteen istuen”, Kari sanoo.

Lue myös: Tyrnin istutus: Yksi pensas ei vielä riitä – nappaa niksit, joiden avulla saat runsaan sadon!

5. Muista oikeanlainen varustus

Koska tyrninpoiminta on hyvin aloillaan tapahtuvaa hommaa, Kari muistuttaa oikeasta vaatetuksesta – varsinkin, jos suuntaa rannikolle poimimaan villityrniä.

”Muista pukea lämmintä ja tuultapitävää päälle.”

6. Kotipihan tyrnioksat voi pakastaa kokonaisina

Jotkut tyrnipuutarhurit pakastavat kokonaisia oksia tai katkovat niitä pienempiin osiin. Vinkkiä voi kokeilla, jos pakastimessa on ylimääräistä tilaa. Jäiset marjat irtoavat varresta ravistelemalla.

7. Hyödynnä ruoanlaitossa koko marja ravinteineen

Tyrnimarjojen esikäsittelyksi riittää se, että marjoista putsaa roskat pois. Marjat sopivat pakastettaviksi annospusseissa.

Tyrnin yleisimpiä käyttötapoja lienee mehun puristaminen, jolloin sen ravinteikkaat kuoret ja siemenet saattavat jäädä hyödyntämättä. Lehdet, kuori ja juuret sisältävät myös runsaasti ravinteita ja sopivat hyödynnettäväksi ruoanlaitossa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tyrnin poiminta ei enää tyssää piikkeihin! 7 vinkkiä, joiden avulla poimit supermarjaa kuin ammattilainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.