Lehtikaalin kasvatus on yllättävän helppoa ja satoa saa lumen tuloon asti – kasvata lehtikaali näiden neuvojen avulla

Monikäyttöinen lehtikaali on ravintorikas vihannes. Lue, miten lehtikaalin kasvatus sujuu kotipuutarhassa!

Lehtikaali (Brassica oleracea var. sabellica) on vanha arvokas kasvi, mutta lehtikaalin kasvatus on edelleenkin melko vähäistä, vaikka se menestyy meillä hyvin ja sitä voidaan kerätä maasta syksyllä aina lumen tuloon asti.

Lue myös: Magoldin kasvatus on helppoa – katso vinkit!

Lehtikaali ei tee kerää, vaan sen tummanvihreät tai purppuranpunaiset monipoimuiset lehdet kasvavat viuhkamaisesti ulospäin. Ne ovat varsin koristeellisia ja näyttäviä, joten niitä käytetään usein vain koristeluun, vaikka niistä voisi valmistaa esimerkiksi lehtikaalisipsejä, pestoa, salaattia, lettuja tai vokkia.

Lehtikaali sisältää paljon ravinteita

Lehtikaali on kasvisten ravintokuningas, sillä se on nokkosen jälkeen vihanneksistamme ravintorikkain. Se sisältää esimerkiksi kaliumia 490 mg, kalsiumia 212 mg, magnesiumia 31 mg, rautaa 1,9 mg, A-vitamiinia 358 mikrogrammaa, C-vitamiinia 110 mg /100 g, B-vitamiineista tiamiinia (B1) ja riboflaviinia (B2). Lehtikaalin energiasisältö 0,16 MJ/39 kcal/100 g.

Lue myös: Kokkaa kaalista – vitamiinipitoinen kasvis pienentää syöpäriskiä!

Lehtikaalin kasvatus

Lehtikaalin kasvatus aloitetaan taimikasvatuksella, mutta lehtikaalin siemen kestää viiden asteen lämpötilan, joten sen siemenet voi kylvää myös suoraan avomaalle. Ne itävät heti mullan lämmetessä.

Kylvön tai istutuksen jälkeen taimien päälle on vedettävä suojaharso, etteivät rapsikuoriaiset tai kaalikärpäset pääse taimien kimppuun. Suojapeitettä pidän heinäkuun alkupuoliskolle.

Lehtikaali ei ole kovin arka tuholaisille, mutta  nokkosvesikastelu on paikallaan, jos tuholaisia ilmaantuu.

lehtikaalin kasvatus

Lehtikaalia kannattaa kastella nokkosvedellä, jos kasvissa on tuholaisia. © Kari Hautala

Kasvukauden alussa satoa voi poimia muutama lehti tainta kohti ja varsinaisen sadonkorjuun aikana lehtikaalit ovat kookkaita ja lehdet täyteläisen poimuiset.

Lue myös: Ruokaa lehtikaalista: Paahda punajuuren kanssa, tee salaatti tai pesto

Lehtikaalin käsittely

Lehtikaali on erittäin monipuolinen raaka-aine. Koska sen lehdet ovat sitkeänpuoleiset, ne hakataan palasiksi salaatteihin.

Keitoissa, pataruoissa, muhennoksissa, wokeissa, lettu- ja sämpylätaikinoissa, myös osana hapankaalissa, lehtikaali on verraton kauniin vihreän tai punaisen värinsä säilyttävänä makuelämyksenä ja ravintolähteenä.

Ylijääneen sadon voi pakastaa, kun ensin poistaa lehdestä lehtiruodon ja leikkelee lehdet ohuiksi.

Avainsanat

Keskustelu

Muutama vuosi sitten minullakin oli lehtikaalia ja sitä syötiin aina marraskuulle asti kasvimaalta. Asun nykyään rivitalossa joten kasvimaata ei ole. Lehtikaali on oikea ravintopommi.

Kommentoi juttua: Lehtikaalin kasvatus on yllättävän helppoa ja satoa saa lumen tuloon asti – kasvata lehtikaali näiden neuvojen avulla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X