Sisustus

4 asiaa, joita kiinteistönvälittäjä ei itse tekisi omaa asuntoa myydessä tai ostaessa – moni sortuu yleiseen ajatusvirheeseen

Kalliin remontin teetättäminen tai asunnon kunnosta valehteleminen ei kannata, kun on myymässä omaa kotiaan. Kiinteistönvälittäjä listaa 4 asiaa, joita on syytä välttää asuntokaupoilla.

Asuntomarkkinoilla näkee monenlaista vipeltäjää. Kysyimme kiinteistönvälittäjä Johanna Mustoselta, Roof LKV, mitä asioita hän ei itse tekisi omaa asuntoa myydessä tai silloin, kun hänellä olisi ostohousut jalassa. 

Lue myös: Kun kiinteistönvälittäjä menee asiakkaan kotiin, vastassa voi olla riitelevä pariskunta tai jopa haulikko – eräs tilanne sai välittäjän kyyneliin

1. En teettäisi kallista remonttia ennen myyntiä

Moni kotiaan myyvä tuumii, että remonttia tekemällä asunnosta saa paremman hinnan.

Toki pienellä pintaremontilla voi saada kivasti lisäarvoa, mutta Mustosen mukaan metsään mennään silloin, kun ruvetaan teettämään esimerkiksi kallista keittiöremonttia ennen myyntiä. 

”Moni ajattelee, että nyt teen tällaisen tosi hienon keittiöremontin tähän, että saan tästä hyvän hinnan”, Mustonen sanoo.

Hän on kuitenkin sitä mieltä, että kalliita tiloja ei missään nimessä kannata alkaa remontoimaan. Voi olla, että uudenkarhea keittiö ei edes miellytä potentiaalista ostajaa.

”Seuraava asukas remontoi mieluummin huonokuntoisen keittiön kuin juuri rempatun.”

Parempi vaihtoehto on säätää asunnon myyntihinta sellaiseksi, että se huomioi huonokuntoisen keittiön.

2. En valehtelisi asunnon kunnosta

Mustonen peräänkuuluttaa rehellisyyttä asuntokaupoilla. Asuntoa myydessä on hyvä kertoa rehellisesti erilaisista vioista ja puutteista, joita ei silmällä näe.

Erilaiset kosteusvauriot ovat tavallisin esimerkki piiloteltavista asioista.

”Peittely ei kannata. Se paljastuu ja tulee omaan nilkkaan viimeistään silloin, kun uudet asukkaat ovat asuneet asunnossa hetken aikaa.”

Asuntotarjouksen allekirjoitus
Juuri tällä hetkellä moni ostaja kuvittelee, että asunnosta voi tarjota mitä tahansa. Mustonen muistuttaa kohteliaisuudesta myös asuntokaupoilla. © iStockphoto

3. En tekisi törkeitä tarjouksia

Etenkin silloin, kun asuntokauppa ei käy, ostajilla voi olla mahdollisuus tarjota alle hintapyynnön. Mustosen mukaan jotkut ostajat käyttävät tilaisuutta hyväksi jopa törkeillä tarjouksilla.

”Jos tulet katsomaan asuntoa, tarjoamisessa tulee olla tietty kohteliaisuus. Ei hintapyyntöjä olla tuulesta temmattu, joten 50 tonnia vähemmän tarjoaminen ei ole ihan korrektia”, Mustonen sanoo.

Hän on pistänyt merkille, että silloin kun mediassa toitotetaan ”ostajan markkinoita”, ostajat kuvittelevat, että nyt voi tarjota ihan mitä tahansa.

”Henkseleidenpaukuttelijoita on ollut paljon liikenteessä, mutta se ei johda kaupoille. En ole sellainen välittäjä, joka menee sanomaan myyjälle, että nyt sinun on myytävä tämä 50 tonnia halvemmalla, koska parempaa ei tule.”

Lue myös Anna.fi:stä: Asiantuntijalla on vuokralaiselle tärkeä vinkki: Tee aina tämä ennen kuin muutat asuntoon

4. En menisi asuntonäyttöön haukkumaan asuntoa

Jos myyntiin tulee kiinnostava kohde, se kerää usein paljon ostajia asuntonäyttöön.

Usein tällaiseen näyttöön saapuu myös se yksi ostaja, joka alkaa kovaan ääneen haukkumaan asuntoa ja etsimään virheitä kohteesta.

”Koen, että tällainen ostaja on monesti sellainen henkilö, joka haluaa asunnon ja tykkää siitä. Mutta kun hän tajuaa, että asunnosta on moni muukin kiinnostunut, hän alkaa pelätä, ettei hän saakaan asuntoa.”

”Sitten hän haluaa pilata asunnon kaikilta muiltakin. Kun ääneen moittii, että kylppärissä on varmasti kosteutta, muutkin alkavat miettiä, onkohan asia näin.”

Mustosen mukaan näihin ostajiin törmää näytöissä aika ajoin.

”Joskus on ihan oikeasti joutunut vähän olemaan, että mennäänpä nyt tätä ulko-ovea kohti.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: 4 asiaa, joita kiinteistönvälittäjä ei itse tekisi omaa asuntoa myydessä tai ostaessa – moni sortuu yleiseen ajatusvirheeseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.