Sisustus Tilaajille

Artisti Irinan upea koti on sisustettu hyvällä fiiliksellä ja siivotaan aina maanantaisin

Artisti Irina Saari sanoo olevansa pihi ja harkitseva, mutta panostavansa sisustukseen päättäväisyyspuuskissa. Viimeksi hän perusteli ostoksia itselleen niiden alhaisella päivähinnalla.

Ovi aukeaa ja ensin kuuluu vain puhallus. Artisti Irina Saari on järjestellyt kotia viimeiseen asti ennen kuvauksia. Syyn hän on kertonut jo muutamaa viikkoa aiemmin sähköpostissaan. Koti on vähän kuin kulloinkin työn alla oleva levy. Kappaleita pitää ihan superhyvinä siihen saakka, kunnes niitä soittaa muille.

”Silloin sitä alkaa ajatella, että onko tämä ihan pöljä. Ja samoin kotona näkee kaikki tekemättömät hommat ja miten tuo ja tuokin on ihan väärässä paikassa.”

Irinan nelihenkinen perhe on asunut rivitalokodissaan jo 16 vuotta. Kun ulko-ovelta nousee puoli kerrosta yläkertaan, ymmärtää hyvin miksi. Asunnon yksi sivu on lähes pelkkää ikkunaa, jotka avautuvat Kymijoen rantaan asti ulottuvaan puistoon.

Talo oli Irinalle tuttu jo ennen kuin hän osti siitä asunnon puolisonsa Henri ”Hemi” Saaren kanssa. Paljasjalkaisena heinolalaisena Hemi oli näyttänyt talon Irinalle iltakävelyllä. Arkkitehdin suunnittelema rivitalo oli lajissaan ensimmäisiä pientalovaltaisessa Heinolassa.

”Minä katsoin, että juupa juu, tuollainen laatikko. Talo ei vielä ulkoa paljasta, miten valoisa ja avara se on sisältä. Taisin rakastua tässä jo esitteen kuviin.”

Jännitystä aiheutti vain keittiön lattia, josta ei ollut kuvaa.

”Välittäjä oli sanonut sen olevan aika erikoinen. Huokaisin helpotuksesta, kun se olikin minusta tosi kiva.”

”Miten paljon voi mattoihin laittaa rahaa”

Kodin sisustus syntyy Irinan mukaan puuskissa. Viimeisimpänä kotona menivät uusiksi matot, kun entiset, vuosia lattialla olleet mustavalkoiset alkoivat tuntua liian kylmiltä. Toiveissa oli lisää väriä ja pehmeyttä! Siitä alkoi vaihtoehtojen pyörittely.

”Isot matot ovat tosi kalliita. Puntaroin, miten paljon voi mattoihin laittaa rahaa. Perustelin itselleni, että jos edellisetkin olivat lattialla 12 vuotta, päivähinta ei nouse kovin suureksi.”

Irina sanoo olevansa pihi käyttämään rahaa sisustukseen. Hän on valmis käyttämään aikaa kirppiksillä etsimiseen, jotta saa haluamansa vähän edullisemmin. Ellei löytö sitten mene empiessä ja harkitessa jo ohi.

”On jäänyt joskus kovasti harmittamaankin. Mutta toisaalta osaan tehdä myös nopeita päätöksiä. Olin pitkään ajatellut, että haluan vaihtaa keltaiset Teema-astiani johonkin vähän selkeämpään. Kun kirpparilla tuli vastaan hyvään hintaan suuret määrät ruskeaa Teemaa ja toista sarjaa valkoisena, pidin sitä merkkinä ja ostin astiat heti!”

Irina on pariskunnasta innokkaampi miettimään kodin sisustamista ja sen tarvitsemia muutoksia. Hemi tekee puolestaan hyviä löytöjä. Ruokapöydän tuolit ovat Eliel Saarisen VR:n pääkonttoriin suunnittelemat, jotka Hemi löysi muutamalla satasella. Samoin olohuoneen Mademoisellet ja Crinolette ovat hänen hyvällä hinnalla tekemiään löytöjä.

Kodin sisustus onkin rakentunut esine kerrallaan. Kokonaisuudesta löytyy paljon 60-luvun talon henkeen sopivia aikalaistuotteita. Irina sanoo, ettei ole sisustaessaan noudattanut mitään yhtä tyyliä.

”Tänne on haettu vain hyvää fiilistä.”

Lue myös: Atte Kilpinen syö munakkaan hopea-aterimilla ja säästää design-huonekaluihin: ”Olen materialisti, mutta en siinä mielessä, että shoppaisin ja kuluttaisin kauheasti”

Maanantai on siivouspäivä

Irina ja Hemi ostivat kodin 16 vuotta sitten odottaessaan esikoistaan. Klassinen pesänrakennusvietti vei asuntokaupoille, Irina kertoo. Oma piha, puisto, veden läheisyys ja rauhallisuus vetosivat.

Myöhemmin perheestä tuli nelihenkinen. Kodin ansioiksi on luettu vuosien varrella muunneltavuus ja tila. Jokainen perheenjäsen on mahtunut toteuttamaan kotona itseään. Irina kertoo, kuinka sisällä on tehty vetoja salibandymaaliin, vietetty perhejuhlia ja vaihdettu etenkin makuuhuoneiden käyttötarkoituksia lasten iän ja tilantarpeen mukaan.

Irina laskee viikonlopputyönsä hyviin puoliin sen, että hän on voinut olla arkena läsnä lapsille. Ollut paikalla laittamassa lapset kouluun ja ottanut vastaan iltapäivällä.

Maanantai on hänelle usein siivouspäivä.

”Siivoan lähinnä itseäni varten. Tai ainakin minusta välillä tuntuu, että olen ainoa, jota leivänmuruset siellä täällä häiritsevät. Tuntuu freesiltä aloittaa viikko, kun saa tiskit ja pyykit selvitettyä sekä lattiat imuroitua.”

Joskus hän päättää aloittaa päivän katsomalla alakerrassa leffan. Pian se joutaa jo pauselle, kun mieleen tulee jotain, jonka voisi hoitaa ihan nopeasti. Voi olla, että elokuva pysähtyy vielä muutaman kerran, kun mieleen juolahtaa pölyinen lastenhuone tai tavarat, jotka odottavat paikalleen laittamista.

”Yritän usein hoitaa vähän liikaa asioita kerralla. Yritän nykyisin sanoa itselleni useammin, että katso nyt se elokuva ja hoida sitten muut asiat! Eivät ne kuitenkaan hoidu säntäilemällä yhtään sen nopeammin.”

Lue myös: Tiina ja Tapani rakensivat saareen hurmaavan mökin – tarvikkeet kuskattiin moottorikelkalla jään yli

Lue myös Anna.fi: Sohva kierrätyskeskuksen laverista – Sannin vuokrakoti pursuaa mahtavaa pihistelyä

Toteutunut unelmakoti

Yksinhuoltajaäidin kanssa kasvanut Irina muutti lapsena usein. Nykyinen koti on ollut hänen elämänsä pitkäaikaisin. Hänen lapsensa ovat saaneet asua koko elämänsä syntymäkodissaan.

Koska lapset ovat jo teini-iässä, Irina on miettinyt, että muutaman vuoden kuluttua he ovat Hemin kanssa kaksin suuressa asunnossa. Ehkä silloin voisi olla aika uusille kotiunelmille. Irina ja Hemi asuivat aiemmin kaksin vanhassa puutaloasunnossa. Sen tunnelma vetoaa häneen edelleen.

”Vaikea tästä olisi silti lähteä. Tämä on kuitenkin toteutunut unelmakoti. Ei tule toista kotia, josta pääsisi kylpytakissa kävelemään rantaan uimaan tai jossa olisi näin upea valo.”

Video: Mitkä ovat Irinan kodin yllättävimmät esineet?

Katso, mitkä esineet kotonaan Irina nostaa yllättävinä esiin. Ja mitkä ovat niiden tarinat. Yksi ”hullutus” valtaa Irinan ruokapöydän, toinen on kasvanut jättimäiseksi ja kolmas on suloinen tilaustyö.

Juttu on julkaistu Dekossa 6/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Artisti Irinan upea koti on sisustettu hyvällä fiiliksellä ja siivotaan aina maanantaisin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.