Sisustus

Natalia Salmela, 31, osti kaksi puolihitas-loftia Helsingistä: "Ensimmäisestä asuntokaupastani sain lähes sata tuhatta euroa voittoa"

Bloggaaja ja ruokavaikuttaja Natalia Salmela muutti juuri loft-kotiinsa Kruunuvuorenrantaan. Vaikka rakennusprojekti oli pitkä, kodin sisustus oli viimeistä piirtoa myöten valmis viidessä viikossa.

Kuusimetrisistä ikkunoista aukeaa Helsingin keskustan jylhä silhuetti ja esteetön näkymä merelle. 128-neliöisessä loftissa kaikki on tinkimättömästi suunniteltua ja uutuuttaan hohtavaa. Tällä asuu kolmekymppinen bloggaaja Natalia Salmela. Yksin.

Lue myös: Hanna Gullichsenin kotona ei pingoteta: ”Meillä saa tehdä vaikka suklaakakkua sohvalla”

”Aina kun luen sisustuslehtiä, mietin, miten ihmisellä on varaa kaikkeen tuohon. Sitä säkin varmaan nyt mietit, että miten 31-vuotias maahanmuuttajataustainen nainen asuu tällaisessa lukaalissa”, Natalia ”Nata” Salmela nauraa.

Natalia Salmela, loft, sisustus
Yläkerran lattia on pinkiksi maalattua lastulevyä. Natalia liputtaa reteiden tyyliratkaisujen puolesta. ”Minusta on surullista, että monet tekevät niin paljon kompromisseja. Haluaisivat oikeasti pinkin laukun, mutta ostavat sen kuitenkin mustana, jotta siihen ei sitten kyllästy. Jos jostain asiasta tykkää paljon, ei siihen kyllästy!”
Kaikki yläkerran matot ovat nettihuutokaupasta ihan kovaan hintaa huudettuja. ”Näitä on yritetty jo useamman kerran ostaa minulta”. Myös yläkerran sohva on ruotsalaista vintagea.

 

Natalia Salmela loft
Natalia kehuu loft-taloyhtiön yhteishenkeä. ”Vietämme naapureiden kanssa iltaa ja jeesaamme toisiamme remonttiasioissa.”

Natalia Salmela osti toisen asunnon itselleen, toisen sijoitusasunnoksi

Natalian mukaan kyse ei ole mistään sen ihmeellisemmästä kuin hyvästä pelisilmästä Helsingin asuntomarkkinoilla. Nykyinen koti esimerkiksi on puolihitas, eli se on hiukan keskivertoa edullisempi. Tämän takia Natalia on nyt ostanut samasta taloyhtiöstä myös toisen loftin sijoitusasunnoksi.

”Asunnot ovat aina olleet intohimoni. Ostin ensimmäisen omistusasuntoni nuorena ja olen aina remontoinut ne itse ja sitten myynyt. Ensimmäisestä asuntokaupastani sain lähes sata tuhatta euroa voittoa. Tämä asunto on ensimmäinen, jonka olen remontoinut sillä mielellä, että jään tähän.”

Se näkyykin kaikessa. Jos edellisissä asunnoissa piti miettiä jälleenmyyntiarvoa ja tehdä vähän pliisuja valintoja, tästä loftista ei löydy valkoisia seiniä. Natalia on jakanut sosiaalisessa mediassa runsaasti remonttikuulumisiaan – ja uusi loft on herättänyt tunteita.

”Jätin seinäpinnat betonille ja portaat ovat viimeistelemättömät, se on monien mielestä ihan kauheaa. Että tämä on kuin vankila! Myös sähköjen pintavedot ihmetyttävät – eräs kirjoitti pitkän palautteen, jossa hän kertoi, että heillä päin sähköt aina tavataan upottaa kyprokkilevyihin – no, se ei olisi mun juttuni!”

Kolmemetrinen tamminen ruokapöytä on teetättetty Pantonin tuolien mittojen mukaan. Pöydän jalkoina toimivat Hämeenlinnan pukutehtaan vanhat ompelupöydän jalat. ”Olen valmis maksamaan enemmän vintagekalusteesta kuin uudesta vastaavasta.”

 

Natalia Salmela, loft, sisustus, keittiö
Kierrätystammesta tehty kuusimetrinen keittiö on kalliolaisen Juhan Mikosen luomus. ”Terrakotta tuo tilaan lämpöä. Duunasin tämän 15 neliön laatoituksen itse – samoin tammilattian faijan kanssa.” Seinällä komeilevat kalliolaisen Teemu Keisterin taideteokset. ”Tuo taulun ikiliikkuja on ihan kuin minä silloin, kun olin uneton”, Natalia nauraa.

Sisustusfilosofia: laatua ja suuria linjoja

Jättimäistä tilaa sisustaessa Natalian on pitänyt kääntää niin sanotusti isompi vaihde silmään. Normaalin kokoiset huonekalut näyttävät naurettavan pieniltä suuressa tilassa.

”Hakolan sohva oli suurin mitä löytyi, ja kolmemetrinen ruokapöytä piti teetättää puusepällä.”

Tilaan solahtaa kuusimetrinen vaatekaappi ja yhtä pitkä keittiökaapisto. Asunto nielaisee myös tolkuttoman määrän tuoleja.

”Minulla on jonkinlainen tuolifetissi, olen kerännyt tuoleja jo vuosia vintagekaupoista – nyt niille on paikka!”

Uudessa kodissa Natalia on satsannut joihinkin asioihin isosti, kuten keittiöön, mutta säästänyt rahaa sillä, että jätti seinät käsittelemättä. ”En halunnut tänne mitään valkoista”, Natalia sanoo.
Beatles-grafiikat ovat Natalian isän vuosia sitten tekemiä. Lundian hyllyillä oleva keramiikka on valtaosin Natalian käsissä syntynyttä.

Lue myös: Kirjailija Riikka Ala-Harjan kotona uutta ovat vain sängyt: ”Sisustusfilosofiani on laiskuutta, ekologiaa ja sitä, ettei ole rahaa”

Talon rakennusprojekti kesti puolitoista vuotta, ja Natalialla oli ruhtinaallisesti aikaa kerätä vintageaarteita. Kun Natalia vihdoin syyskuun lopussa sai avaimet uuteen kotiinsa, sisustus oli valmis viidessä viikossa. Kaupasta uutena hankittiin vain sänky, sohva ja kaappeja.

”Uskon kotimaisuuteen ja laatuun. Pikamuodista puhutaan paljon, mutta eettisyysvaatimukset eivät vielä ulotu sisustukseen. Minusta ihmisten pitäisi olla kiinnostuneempia siitä, mistä kalusteet tulevat.”

Natalia Salmela, loft, sisustus
Salvianvärisessä kylpyhuoneessa on spa-tunnelmaa. Juhan Mikone teki allaskaapit ja marmorinen taso viimeisteli komeuden. Kuparin värinen Tapwellin hana sopii kuparinvärisiin putkiin. Suihkuseinä on Hietakarin New York -sarjaa.

Kodin tärkein paikka: Sänky

Natalia lähti alun perin rakennusprojektiin entisen aviomiehensä kanssa. Mutta viime keväänä, ennen kuin ensimmäiset lyhennyserät oli maksettu, Natalia lunasti asunnon itselleen.

”Mietin, onko tämä yhdelle hengelle liian suuri, mutta en pystynyt luopumaan haaveistani. Kävin lainaneuvotteluissa ja pankkivirkailija totesi minulle, että niin, olet sitten ostamassa yksin yksiön Itä-Helsingistä. Voihan sen niinkin nähdä”, Natalia nauraa.

Matka erokeväästä asunnonluovutussyksyyn oli kuluttava. Natalia asui väliaikaiskodeissa, sinkoili paikasta toiseen ja nukkui huonosti.

”Minulla oli tosi koditon olo. Heti kun muutin tänne, tuntui että taakka katosi harteilta.”

Makuuhuoneessa tärkeintä on rauhallinen tunnelma. Natalia asui viime vuodet Helsingin keskustassa, mutta kaipasi koko ajan sieltä pois. ”Halusin tänne sijainnin tähden, pois keskustan hälystä. Kun makaan sängyssä illalla, ikkunoista näkyy vain pimeyttä ja Helsingin skyline.” Sänky ja lakanat ovat Familonin.

Parvelle rakennettu makuuhuone muhkeine vuoteineen onkin yksi kodin tärkeimmistä paikoista.

”Aloin nukkua täällä kuin lapsi. Tajusin, miten tärkeä asia oma koti on, tilapäiskämpässä ei pysty rauhoittumaan.”

Juttu on ilmestynyt Dekossa 12/2019. Haluatko lukea lisää modernista asumisesta ja sisustamisesta, nähdä ihania skandikoteja ja saada uusimmat ideat ja trendit kotisi päivittämiseen? Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Natalia Salmela, 31, osti kaksi puolihitas-loftia Helsingistä: "Ensimmäisestä asuntokaupastani sain lähes sata tuhatta euroa voittoa"

Jussi

Jos menis kylään niin en lähtis kotiin:) Hieno

Lokoer

Mitä voit sanoa lasikalvon käytöstä lasin sijasta? Onko ikkunakalvoilla merkitystä vai verhoilla? Tykkäsin vaihtoehdosta https://www.ikkunakalvot.online/osta-maitovarinen-ikkunakalvo-dlx-01-01w-kraftfilms. Selvitän, miten voit tehdä, mutta onko tämä verhoja parempi vai ei? Pelkään, että ostan, muttei se sovi. Kuinka se teho terveyteen, ei ole allergiaa? Etkö ole varma, kerro miten se toimii. Tuleeko jotain pelottava?

Annekka

Hitas/puolihitas mitä ihanaa siinä on, että hitas asunnon myyntivoiton tehneestä kirjoitetaan näin ihannoiva juttu.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.