Sisustus

Kesän 2022 upeat kattaukset! 6 trendiä juhlapöydän koristeluun

Kotilieden Food Manager Sanna Mansikkamäki kertoo, mistä aineksista ja elementeistä syntyvät kesän suloisimmat kattaukset.

1. Nyt on aika panostaa kattaukseen

Tämän kesän kattaukset ovat erittäin näyttäviä, kun juhlia on pantattu kaksi pitkää vuotta. Kattaukset ovat kerroksellisia, ja juhlapöydän elementit leviävät koko tilaan aina katonrajasta ikkunalautoihin ja seiniin.

”Nyt halutaan tosi vahvasti panostaa kattaukseen ja siihen, miltä pöytä näyttää”, Sanna Mansikkamäki sanoo.

Kattausta suunnitellessa on tärkeä muistaa, että kattauksen ja tarjottavien tulee kulkea aina rinta rinnan. Ruoka ideoidaan kattaukseen sopivaksi tai päin vastoin – jos tiedossa on italialaistyyppinen menu, kattaus suunnitellaan sen mukaisesti.

Lue myös: Pöydän kattaminen – näin katat juhlapöydän oikein

kattaustrendit
Kattaukset ovat kerroksellisia, ja kattauksen elementit leviävät koko tilaan aina katonrajasta ikkunalautoihin ja seiniin. Kuva: Arket

2. Kukkatrendi jatkuu ilmavana

Leikkokukat ja heinät ovat edelleen kiinteä osa kattausta. Eikä nyt puhuta pöyhkeistä kimpuista, vaan kukkakaupasta voi hakea esimerkiksi 15 erilaista kukkaa ja tuoda niitä kattaukseen eri tavoin.

”Keveys ja ilmavuus ovat tosi isoja trendejä. Pöytää ei koristella tönköillä kimpuilla, vaan kimputkin ovat kevyitä”, Mansikkamäki sanoo.

Kukat seisovat ylväästi omissa kauniissa lasipulloissa ja matalilla lautasilla, joita on haalittu kirpputoreilta. Hauska idea on myös asetella kukat roikkumaan kattoon pöydän yläpuolelle tai ne voivat levätä pöydillä vaakatasossa omassa vesituubissaan.

Lue myös: No nyt on mennyt amaryllis ihan mullin mallin – mutta tarkoituksella! Näin ripustat näyttävän asetelman rakastetusta kukasta

kattaustrendit
Yksittäisistä kukista ja kirjavista pulloista luodaan suloisia kukka-asetelmia. Kuva: OM-arkisto

3. Koristeet poimitaan luonnosta

Luonnonmateriaalitrendi kattauksen koristeissa jatkuu tänä kesänä, jättäen muoviset koristeet historiaan.

Luonnosta voi hakea jäkälää, käpyjä, koivunoksia tai vaikkapa kauniita sileitä kiviä osaksi kattausta. Alkukesän pöytä koristellaan kesän ensimmäisillä luonnonkukilla, joita pientareelta löytyy.

”Koristelu ei myöskään ole liian hienoa, vaan rentoa. Kaikki näyttää siltä, niinkun ne olisi ikään kuin heitetty pöytään. Sitä paremmalta kaikki näyttää, mitä rennompaa esillepano on.”

kattaustrendit
Luonnosta voi hakea jäkälää, käpyjä, koivunoksia tai vaikkapa kauniita sileitä kiviä osaksi kattausta. Astiat Fyrklövern. Kuva: Fyrklövern

4. Luonto näkyy kirjavissa astioissa

Astiat mukailevat luontoteemaa ja sisältävät hauskojakin yksityiskohtia, kuten kukkakuosia. Keramiikan sävymaailma ei myöskään ole enää vain valkoista tai greigeä, vaan horisontissa siintää  raikkaat värit, kuten pinkki, vihreä, oranssi tai kirkkaan keltainen.

Lue myös: Miten lautasliinat taitellaan? Katso videolta 2 helppoa ja näyttävää tapaa

kattaustrendit
Astiat ovat iloisia ja värikkäitä kesän kattauksissa.  Marimekon kesän astioissa nähdään Maija Isolan 70-luvulla suunnittelema kuosi Pepe: siinä kaksi papukaijaa on istunut juttusille viidakon keskelle.  Kuva: Marimekko

5. Rumin maljakko on se trendikkäin

Juhlapöydän kukkamaljakoiden ei tarvitse olla kauniita tai hillittyjä arvomaljakoita, vaan trendikkäät maljakot löytyvät kirppiksiltä. Mitä erikoisempi, sen parempi!

”Itseasiassa ne rumimmat ja rönsyilevät vaasit ovat nyt tosi trendikkäitä”, Mansikkamäki sanoo.

Lue myös: Maljakon puhdistus on helpompaa kuin kuvittelet: Tarvitset vain 3 joka kodista löytyvää perusainetta – puhdasta tulee hetkessä

kattaustrendit
Metsästä trendikkäitä kukkamaljakoita kirpputoreilta. Kuva: OM-arkisto

6. Luo heijastava kattaus peileillä

Yksi kekseliäs ja hauska tehokeino juhlapöytään on koristella se peileillä. Kun pöytään asettelee pieniä peilejä, se heijastaa kattausta upealla tavalla, kerää valoa ja työ pöytään hauskoja yksityiskohtia.

Isojakin peilejä voi käyttää. Jos on vuokrannut pienen juhlatilan, ja tuo seinustalle ison peilin, se tekee tilasta runsaamman. Puutarhaan kannetut peilit säväyttävät myös pihajuhlissa.

kattaustrendit
Peili tuo ahtaastakin tilasta avaran. Kuva: iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kesän 2022 upeat kattaukset! 6 trendiä juhlapöydän koristeluun

Sinun täytyy kommentoidaksesi.