Sisustus

Tietynlaiset verhot voivat auttaa säästämään kodin sähkölaskussa – asennuksen kanssa pitää kuitenkin huomioida nämä seikat

Lämpöä eristävät verhot voivat olla ratkaisu kodin vetäviin nurkkiin. Asiantuntija kertoo, millaiset verhot sopivat parhaiten kodin lämpimänä pitämiseen.

Usko tai älä, oikeanlaisilla verhoilla voi jopa säästää sähkölaskussa. Jos ikkunoiden tai ovien läheisyydessä tuntuu kylmää vedon tunnetta, niin kutsutut lämpöverhot ovat yksi ratkaisu pitää lämpö visusti sisällä.

Lämpöverhot auttavat pitämään sisätiloja lämpimänä silloinkin, jos sähkökatko iskee kylmällä säällä ja huoneisto alkaa viiletä.

Mitkä tahansa verhot eivät kuitenkaan käy lämmön eristämiseen. Verhosuunnittelija Tomi Kouvola Eurokankaalta kertoo, että tähän tehtävään sopivat parhaiten verhot, joiden kangas on paksua ja tiheään kudottua.

Hyviä materiaaleja ovat esimerkiksi sametti, villat ja muut tiiviit kangaslaadut. 

”Paksuus on se juju siinä. Jos verho on ohut, läpinäkyvä tai siitä pystyy puhaltamaan läpi, se ei sovi eristämään lämpöä”, Kouvola sanoo.

Parhaiten lämpöä pitävät vuoritetut verhot, joissa on esimerkiksi verhohuopa, vuorikangas ja sisustuskangas yhdessä. Mitä enemmän verhoissa on kerroksia, sitä tehokkaammin ne eristävät. Vuoritettujen verhojen hyvä puoli on myös se, että ne pimentävät kotia tehokkaasti. 

Jos katosta löytyy kiskot kaksille verhoille, yksi vaihtoehto on asentaa kahdet verhot. Näin sisustukseen voi samalla luoda hotellimaista tunnelmaa.

Lämpöverhojen asennukseen on tarkat ohjeet

Sillä on merkitystä, miten verhot asennetaan. Kankaan pitäisi peittää oven tai ikkunan alue mahdollisimman hyvin joka puolelta.

”Tärkeää on, että verho on kolmiulotteinen, eli kangasta on niin reilusti, että se jää poimuille ikkunoiden eteen vedettynä. Verhojen leveydessä ei siis saisi säästellä. Näin viiman ja kylmän tunne jää pois sisältä”, Kouvola sanoo.

Lämpöeristykseen tarkoitetut verhot saavat olla myös hiukan ylipitkät, jotta kylmä ei pääse verhon ali. 

Monen ikkunan alta löytyy patteri, jota ei kuitenkaan kannata piilottaa lämpöverhojen taakse. Patterin yläpuolelle voidaan asentaa lyhyempi ikkunan alaosaan ylettyvä verho. Sivuille patterin ulkopuolelle taas ripustetaan pidemmät lattiaan asti ulottuvat verhot.

lämpöverhot
Lämpöverhot saavat olla poimulla myös kokonaan ikkunan eteen levitettynä.  © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Kuinka usein verhot pitäisi pestä? Kysyimme asiantuntijoilta

Lämmön eristämiseen sisältä päin liittyy riski

Kodin ilmanvaihtoventtiilit saattavat sijaita ikkunoiden läheisyydessä. Huolehdi siis lämpöverhoja asentaessa, ettei ilmanvaihto tukkeudu.

Jos ilmanvaihtoventtiilit tukkeutuvat täysin, siitä voi seurata ongelmia, sanoo Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola.

”Silloin rakenteet verhon takana viilenevät. Mitä kylmempää on, sitä korkeampi on ilman suhteellinen kosteus. Jos tämän lisäksi huoneen lämpötilaa lasketaan ja asunnossa on edelleen kosteuden tuottoa, se lisää mikrobikasvuston riskiä”, Ahola sanoo.

Lämpöverhoja käyttäessä pitääkin huolehtia, ettei kosteus sisällä pääse nousemaan liian korkeaksi. Ilmanvaihdon eteen verhot kannattaa asentaa löyhästi.

”Pienen vedon estäminen ei haittaa, mutta jos verhoilla ruvetaan eristämään lämpöä täysin, rakenteet viilenevät. Ilmanvaihdon toimivuudesta tulee huolehtia kaikissa tilanteissa.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tietynlaiset verhot voivat auttaa säästämään kodin sähkölaskussa – asennuksen kanssa pitää kuitenkin huomioida nämä seikat

Sinun täytyy kommentoidaksesi.