Kodinhoito

Hyviä uutisia! Verhojen pesua ei tarvitse tehdä niin usein kuin luulet – asiantuntija kertoo paremmat tavat pitää verhoista huolta ja miten suoriudut pesuprojektista, kun sen aika koittaa

Mitä vähemmän verhoja pesee, sen parempi. Asiantuntija kertoo, kuinka huollat ja peset verhot niin, että ne säilyvät kauniina pitkään.

Verhojen pesu ei kannata kovin usein. Näin neuvoo siivousalan yrittäjä Saana Tyni Koti Puhtaaksi -palvelusta.

”Vähemmän on enemmän siinä taiteenlajissa. Tärkeämpää on keskittyä välihuoltoon”, Tyni sanoo.

Verhot kaipaavat huoltoa siinä missä muutkin tekstiilit. Jotkut verhoista – materiaalista riippuen – pysyvät hyvinä pesemättä jopa vuosia, jos niitä vain jaksaa huoltaa tasaisin väliajoin.

Hyvä hetki huollolle on esimerkiksi suursiivouksen yhteydessä. Verhot on hyvä puhdistaa kauttaaltaan muutaman kerran vuodessa.

Suurin likahaitta verhoissa on yleensä pöly, eli huolla verhoja imuroimalla kunnolla verhojen yläosa. Käytä imuroidessasi pienintä mahdollista imutehoa ja pehmustettua tekstiilisuulaketta. 

Osaa verhoista voi jopa pyyhkiä pölystä esimerkiksi vaateharjalla.

Yksittäisiä tahroja kannattaa koittaa poistaa paikallisesti kostutetulla liinalla ennen pesuhommiin ryhtymistä.

Lue myös: Millaiset pimennysverhot kannattaa valita? Kysyimme sisustus­suunnittelijalta ja vertailimme 3 vaihtoehtoa

Verhojen pesu vaihe vaiheelta

Joskus verhojen pesu tulee kuitenkin tarpeen, jos niihin on ilmestynyt roiskeita tai näkyviä tahroja. Aina pölykään ei irtoa pyyhkimällä.

Ota verhot alas tangosta tai kiskoista. Joissain verhoissa voi olla verhopainoja, jotka pitää irrottaa ennen pesua.

Lue pesulapusta, kuinka kyseinen kangas pestään. Kaikkia verhoja ei saa vesipestä, vaan osa vaatii kemiallisen pesun.

Pese verhot koneessa pesulapun ohjeen mukaan. Monet verhot pestään käsinpesuohjelmalla 30 asteessa. Huomioithan, että luonnonkuidut saattavat kutistua pesussa.

Ohuet verhot kannattaa pestä hellävaraisesti väljässä vedessä joko käsin tai koneella ilman liotusta ja linkousta. 

”Jos on yhtään epävarma olo, verhot kannattaa viedä pesulaan, koska jotkut materiaalit ovat toisia arempia”, Tyni sanoo.

Pesulaa kannattaa suosia myös silloin, jos verhot eivät mahdu omaan pyykinpesukoneeseen.

verhojen pesu
Imuri on paras ase verhojen puhtaanapitoon. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Vältä turha työ ikkunanpesussa: näin peset ikkunat oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä – 5 vinkkiä

Vääränlainen kuivaaminen voi pilata verhot

Aseta verhot kuivumaan niin, että verhot eivät veny epätasapainoisesti. Joillain tekstiileillä on taipumusta venyä, joten kuivattaessa on hyvä olla tavallista varovaisempi.

”Jos verho roikkuu kuivumassa yhdestä kulmasta, se varmasti venyy ja näyttää aika pahalle, kun verhot ripustetaan paikalleen”, Tyni sanoo.

Verhot voivat venyä myös silloin, jos ne ripustetaan märkinä paikoilleen.

Jos kotoa löytyy useampi pyykkiteline, yksi hyvä kuivatustapa on levittää verhot niiden päälle laakeasti ja tasaisesti. Ripusta verhot paikoilleen vasta kuivana.

Monet verhot siliävät hyvin kuivuessaan vaakatasossa laakeasti. Mutta esimerkiksi pellava on luonnostaan ryppyinen ja se voi vaatia erikseen silittämistä.

Tyni vinkkaa myös vaatehöyrystimistä, jotka ovat käteviä verhojen silittämiseen. Vaatehöyrystimellä voi silittää verhoja niiden roikkuessa omalla paikallaan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hyviä uutisia! Verhojen pesua ei tarvitse tehdä niin usein kuin luulet – asiantuntija kertoo paremmat tavat pitää verhoista huolta ja miten suoriudut pesuprojektista, kun sen aika koittaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.