Sisustus

Haluatko laiturin mökkirantaan? Pidä mielessä nämä 5 asiaa!

Unelmien kesäpaikan kruunaa klassinen laituri. Listasimme 5 asiaa, jotka laitureista pitää tietää.

Puuttuuko mökkirannasta laituri? Nämä asiat kannattaa pitää mielessä ennen laiturikaupoille lähtemistä!

Lue myös: Haaveissa oma huvimaja? Muista nämä 10 asiaa ennen kuin alat rakentaa

1. Laituriin ei tarvitse yleensä lupaa

Laituriin ei yleensä tarvita lupaa. Vesilain mukaan omaan rantaan saa rakentaa ”kohtuullisen” kokoisen laiturin. Se ei siis häiritse naapureita eikä työnny pitkälle esimerkiksi kapeaan salmeen. Tavallisin koko on 10–15 neliötä. Viittä metriä lähemmäs kiinteistöjen rajaa ei saa rakentaa. Lupa-asian voi tarkistaa kunnan rakennusvalvonnasta.

2. Kelluva laituri mökille

Mökkirannan yleisin uimalaituri on kelluva muoviponttonilaituri. Mitä pienempi, sitä kiikkerämpi. Kelluva on myös ympäristöviranomaisen suosittelema malli maapengerlaiturien sijaan.

Lue myös: Mökkitalkkari neuvoo: näin valitset sopivan laiturin

3. Tolppalaituri oleskeluun

Pylväs- eli tolppalaituri sopii hyvin oleskelulaituriksi, koska se on vakaa. Betoniponttonilaiturit ja järeät muoviputkiponttonilaiturit kestävät vedessä talvenkin.

laituri mökille, millainen laituri mökille, laituri, hyvä laituri, miten valita laituri

4. Miten laituri selviää talvesta?

Hankintavaiheessa kannattaa miettiä laiturin käyttötarkoitus ja se, joutuuko laituri liikkuvien jäiden puristuksiin. Myynnissä on malleja, joita ei tarvitse nostaa talviteloille järvestä eikä edes merestä. Laiturit ovat yleensä painekyllästettyä puuta, joten perushuolloksi riittää pintapesu ja öljyäminen kerran vuodessa. Laiturin käyttöikä on noin 20 vuotta.

Lue myös: Miten terassia pitää huoltaa? Näillä ohjeilla onnistut!

5. Laiturikaupoille mars!

Hinnat vaihtelevat tuhannesta 20 000 euroon. Pienin mökkilaituri maksaa tavallisesti alle 3 000 euroa. Laitureita myydään rautakaupoissa, venekaupoissa ja verkkokaupoissa. Osa valmistajista myy laitureita myös suoraan kuten Lip-Lap-laiturit.

Asiantuntijana toimi Lip-Lap Laiturin myynti- ja markkinointijohtaja Ville Helenius.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko laiturin mökkirantaan? Pidä mielessä nämä 5 asiaa!

Petri Kannisto

Tilasimme mökille viime keväänä ponttonilaiturin sekä terassin Kuha-laitureista. Ratkaisut tehtiin juuri meidän tarpeisiimme sopiviksi, ja jälki oli ensiluokkaista. Kyllä kelpasi kesällä paistatella päivää terassillakin. Suosittelen lämpimästi!

Saija

Kiitos näistä vinkeistä laiturin hankintaan liittyen. Laituria olemme ajatelleet mökille täällä Varsinais-Suomessa koska mökin vanha laituri on jo parempi purkaa kuin korjata. Laitureita on erilaisia ja tuo tolppalaituri on alkanut minua kiinnostamaan koska tämä olisi vakaampi kuin ponttonilaituri. Yhden laitureita myyvän yrityksen sivut jo löysin joten täytyy tutkia tolppalaitureiden ja betoniponttonilaitureiden valikoimaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.