Sisustus

Miten koti sisustetaan, kun seinät ovat pelkkää ikkunaa? Ammattilaiset jakavat 3 vinkkiä

Yksi Asuntomessujen teemoista Naantalissa on luonnon kunnioitus. Se näkyy messutalojen sisustuksissa. Suurista ikkunoista avautuvien näkymien kanssa ei kannata kilpailla.

Vaaleata ja skandinaavista. Sellaista sisustusta Designtalo Auroran Ruusuun toivottiin. Vaan sisustussuunnittelija Kati Kokljuschkinilla oli muu mielessä. Mitä jos sisustaisimme kodin tummilla maisemaan sopivilla sävyillä, hän ehdotti asukkaille.

Lounatuulessa Naantalin saaristossa maisema on isossa roolissa. Talojen pihapiireissä on kallioita, suuria kivenlohkareita ja komeita mäntyjä. Rakennusprojekteissa on pyritty välttämään puiden kaatamista ja kallioiden louhintaa.

Kun maisema on hieno, kannattaa sille antaa kodin sisustuksessa kaikki kunnia. Tutkimukset osoittavat, että luonnon läheisyys on ihmiselle hyväksi. Tämä on johtava ajatus Katin työssä.

”Ihmisillä on tarve luontoyhteyteen. Yritän aina painottaa sitä suunnittelussani, jos vaan asiakas on samoilla linjoilla. Yleensä on”, Kati sanoo.

Lue myös: Nanetten ja Kristerin unelmakodin synty on pieni ihme – lohjalaisparin ekopuutalo valmistui pikavauhdilla puolessa vuodessa

Minne koti sisustetaan, kun seinät ovat pelkkää ikkunaa? Ammattilaiset jakavat 3 vinkkiä muun muassa huonekalujen asettelemiseen
Luonto tulee Auroran Ruusussa lähelle. Viisimetrisen lasiseinän saa avattua kokonaan, jolloin olohuoneen neliöt lähes kaksinkertaistuvat. Terassikalusteet eivät huuda huomiota. Niiden tummanharmaa sävy on melkein yks-yhteen Auroran Ruusun julkisivun värin kanssa. Kuva: Suvi Laine

Vinkki 1. Nappaa sävymaailma ja materiaalit luonnosta

Auroran Ruusun asukkaat taipuivat kompromissiin. Keittiö ja seinät ovat vaaleita, mutta monissa muissa kodin pinnoissa on tumman ruskeita ja harmaita sävyjä. Nämä sävyt Kati on napannut makuuhuoneen ikkunasta avautuvasta maisemasta, jossa näkyy mäntyjä ja kalliota.

”Kun tilaan tulee sisään, huomaa, että sisustuksen sävyt ovat jatkoa ulkona olevalle maisemalle”, Kati sanoo.

Mutta maiseman huomioivan sisustuksen ei tarvitse olla pelkkiä luonnollisia sävyjä. Pieni säväys voimakkaita värejä tekee särmää, myös Auroran Ruusussa.

”Asiakkaiden toiveena oli lisäksi musta väri. Se antaa kivaa kontrastia ja syvyyttä tilaan. Myös kirkkaat värit esimerkiksi taideteoksissa tuovat kotiin mielenkiintoa.”

Sävyjen lisäksi maisema voidaan ottaa huomioon myös materiaalien valinnassa. Kati valitsee yleensä sisustuksiin luonnonmateriaaleja kuten puuta ja kiveä. Tekstiileissä hän suosii pellavaa, villaa ja puuvillaa. Pehmeät pinnat edistävät osaltaan luontoyhteyttä.

”Erilaiset struktuurit tekstiileissä ja muissa pintamateriaaleissa aktivoivat näkö- ja tuntoaistia, aivan kuten erilaiset pinnat luonnossakin.”

Minne koti sisustetaan, kun seinät ovat pelkkää ikkunaa? Ammattilaiset jakavat 3 vinkkiä muun muassa huonekalujen asettelemiseen
Sisustussuunnittelija Kati­ Kokljuschkin haki inspiraatiota Auroran Ruusun sisustukseen makuuhuoneen ikkunoista näkyvästä maisemasta. Musta tuo muuten hyvin luonnonläheiseen kokonaisuuteen särmää. Kuva: Suvi Laine

2. Älä blokkaa kaunista näkymää tai kilpaile sen kanssa

Nyt niin trendikkäät suuret ikkunat tuovat mukanaan maiseman, mutta myös haasteita. Minne sohva sijoitetaan, kun sitä ei haluta selin ikkunaan päin peittämään maisemaa?

”Haasteena on asetella huonekalut niin, että sekä maisema että huonekalut pääsevät oikeuksiinsa”, sanoo Lounatuulen Tiiran sisustussuunnittelija Tuuli Merla.

Lounatuulen Tiirassa ongelma on ratkaistu pyörivillä nojatuoleilla. Niillä voi istua katse joko televisioon tai merelle, jonne on 98 neliön paritalosta komea näkymä. Sohvan Tuuli on sijoittanut tilanjakajaksi keskelle tilaa, josta näkee suoraan ulos ja viistosti televisioon.

Sohvan Tuuli on sijoittanut tilanjakajaksi keskelle tilaa, josta näkee suoraan ulos ja viistosti televisioon.

Kalusteilla on myös suuri merkitys terasseilla, joille on näkymä sisätiloista. Sinne kannattaa valita matalat terassikalusteet, jotta luontomaisema ei peity.

Myös terassikalusteiden muotokieleen ja väritykseen on hyvä kiinnittää huomiota. Usein niiden halutaan olevan samaa tyyliä sisäkalusteiden kanssa, jotta ne eivät varastaisi huomiota maisemalta.

”Vallalla oleva trendi on, että terassia ei haluta eriyttää tyylillisesti sisätilasta. Sama tila ikään kuin jatkuu ulkotiloihin”, Kati kertoo.

Lounatuulen Tiirassa parveke on yhdistetty sisätiloihin monin visuaalisin keinoin. Sen lattia on sävytetty mahdollisimman lähelle sisällä olevan parkettilattian sävyä. Kodin katossa kulkevat valopaneelit ja laudat ovat suunnattu suoraan kohti parveketta ja merta.

”Tämä imaisee kävijän katseen suoraan merelle”, Tuuli sanoo.

Minne koti sisustetaan, kun seinät ovat pelkkää ikkunaa? Ammattilaiset jakavat 3 vinkkiä muun muassa huonekalujen asettelemiseen
Lounatuulen Tiiran ja Neljännen Tiiran rakennuksissa on pyritty säästämään mahdollisimman paljon kalliota. Kolmen huoneen asunnolla on sekä parveke että terassi, joilta on näkymät merelle. Kuva: Suvi Laine

3. Tee luonnosta kantava teema

Lounatuulen Tiiran merinäköala on kaunis ja asukkaille merkityksellinen, koska he ovat harrastaneet aktiivisesti purjehdusta. Siksi Tuuli on tuonut sisustukseen hienovaraisia viitteitä meriteemaan.

Hän on valinnut parvekkeelle vanhoja merimerkkejä ja lentäviä lintuja muistuttavat kattovalaisimet. Seinälle hän on teettänyt purjevenettä esittävän valokuvateoksen.

”Ne on hyvinkin pieniä juttuja, joilla voi luoda mielikuvia katsojalle. Mutta niitä ei saa liikaa alleviivata, muuten lopputulos on kliseinen”, Tuuli sanoo.

Vielä hienovaraisemmin luontoteeman voi tuoda esiin huonetuoksuilla. Tätä kikkaa Kati käyttää usein sisustuksen viimeistelyssä, myös Auroran Ruusussa.

”Eteeriset öljyt ja tuoksutikut ovat nyt trendikkäitä. Niillä tuodaan kotiin moniaistillisuutta.”

Kati tykkää käyttää sisustuksessa luonnosta kerättyjä oksia, kiviä ja kukkia. Ne näyttävät kauniilta sellaisenaan avotasolla tai vadeissa asetelmiksi koottuina.

”Se on vastuullista sisustamista. Jos kyllästyy, ne voi heivata ikkunasta ulos.”

Juttu on julkaistu Dekossa 7/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten koti sisustetaan, kun seinät ovat pelkkää ikkunaa? Ammattilaiset jakavat 3 vinkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.