Sisustus

Miten yksiöstä remontoidaan kaksio? Nuoripari muutti kotinsa tilajakoa kekseliäällä tavalla

Monan ja Joelin kymmenes yhteinen koti ja ensimmäinen yhteinen omistusasunto remontoitiin yksiöstä kaksioksi. Katso, miten pieneen kaupunkikotiin saatiin lisää tilaa!

Asukkaat: Design-alalla työskentelevä Mona, 25, ja media-alalla asiakaspäällikkönä työskentelevä Joel, 27, sekä maltankoira Masi.

Koti: 45 neliön kaksio vuonna 1928 rakennetussa kerrostalossa Helsingin Töölössä.

Kymmenes kerta toden sanoi Monan ja Joelin kohdalla. Pari on pitänyt yhtä kahdeksan vuotta ja asunut yhdeksässä eri osoitteessa. Vuoden vaihteessa oltiin tultu siihen pisteeseen, että pari halusi hankkia ensimmäisen ikioman kodin.

Mona ja Joelin ensimmäinen omistusasunto sijaitsee Töölössä.
Kun Mona ja Joel alkoivat etsiä yhteistä kotia, kriteerit olivat selvät: läheltä keskustaa, vehreältä alueelta ja ensimmäisestä kerroksesta. Sijainti Töölössä olisi plussaa.
Jo Monan lapsuudenkodissa arvostettiin designia ja sisustamista.
Mona kertoo, että rakkaus sisustamiseen tulee jo lapsuudenkodista: siellä on arvostettu designia ja huonekaluja.

Punavuoressa, Kaartinkaupungissa, Etu-Töölössä ja Kalliossa aiemmin asunut pariskunta oli ihastunut nimenomaan Töölön vehreyteen. Mona pääsisi helposti juoksulenkille Töölönlahdelle ja maltankoira Masi omille kierroksilleen, eikä Joelilta kuluisi kohtuuttomasti aikaa siirtyä töiden jälkeen golfviheriöille.

Lue myös: Tällainen on Vappu Pimiän uusi koti – katso videot asunnosta ennen ja jälkeen remontin 

Pari oli käynyt lukuisissa näytöissä ja menettänyt mieluisia kohteita viime metreillä. Pikkukoti 1920-luvun talossa näytti niin kiinnostavalta, että tällä kertaa tämä tahdottiin välttää.

Mona ja Joel kiirehtivät heti töiden jälkeen ennakkonäytölle. Seurasi kiivas tarjouskilpailu ja ilta yhdeltätoista asunto oli heidän omansa. Kymmenes yhteinen koti.

Keittiön tilalle makuuhuone, alkovista keittiö

Mona sanoo olevansa toimen ihminen: asiat pitää mielellään saada nopeasi kuntoon.

Uudessa kodissa oli paljon remontoitavaa. Edellisten asukkaiden aikana koti oli ollut yksiö, ennen muuttoa siitä tehtiin kaksio ja pohja mietittiin uusiksi. Vanhan keittiön tilalle tuli makuuhuone ja aiempaan alkoviin sijoitettiin keittiö ja ruokapöytä. Kylpyhuone ja eteinen pantiin nekin uuteen uskoon ja kodin kaikki seinät saivat oman annoksensa maalia.

Tarvittaessa ruokapöydän ääreen mahtuu kuusi henkeä.
Hayn ruokapöydän seuraksi tuotiin aiemmasta kodista Flosin 265-seinävalaisin. Ruokapöytää ympäröivään tuolikokoelmaan kuuluu muun muassa Ray ja Charles Eamesin suunnittelemia klassikoita. Kuvakollaasissa on mukana Monan 1-vuotiskuva.
Sisustuksessa pitää olla yhdistäviä elementtejä. Tässä kodissa niitä ovat taulujen mustat kehykset sekä valaisimien messinki ja pallon ja puolipallon muodot.
Olohuoneen katseenvangitsija on messinkistä metalliputkea ja opaalilasia yhdistävä Pholcin Mobil 100 -riippuvalaisin. Verner Pantonin &Traditionille suunnittelema klassinen Flowerpot viihtyy ikkunalla. Hayn Mags Soft -sohva on samaan aikaan ryhdikäs, lokoisa ja juuri tähän tilaan oikean kokoinen.
Kodin värimaailma painottuu pehmeään valkoiseen, harmaaseen ja vaaleaan puuhun.
Kaikki kodin seinät maalattiin. Väreiksi ei valittu puhdasta valkoista vaan murretumpia sävyjä, jotka tuovat asuntoon pehmeyttä. Olohuoneen takaseinä ja osa eteiseen johtavaa seinää maalattiin Tikkurilan Takorauta-sävyllä. Nojatuoli &Traditionin Fly, LTR-sivupöytä on Eamsien suunnittelema ja Vitran valmistama.
Asetelmat ovat harkittuja.
Kaunis kaappi kätkee sisälleen keittiön kuivatavarat. Kauniissa asetelmassa &Traditionin marmorinen pöytävalaisin, Nedre Fossin Ildhane-kynttilänjalka sekä Riikka Kantinkosken Pealing-taideteos.

Monan ja Joelin suunnitelmia ei horjuttanut edes se, että vain viikko kaupan jälkeen tuli tieto, että Mona on saanut Kööpenhaminasta työpaikan. Muutto olisi edessä elokuussa.

”Päätimme edetä suunnitelmien mukaan. Ainoastaan eteisen remppa jäi tekemättä täydessä laajuudessan ja makuuhuoneessa meillä on mittojen mukaan tehdyn lipaston sijasta Ikean Malm, joka kuitenkin ajaa hyvin asiansa. Vuokraamme asunnon pois komennukseni ajaksi, jonka pituus ei vielä ole tiedossa”, Mona sanoo.

Keittiöstä tuli remontissa täydellinen

Mona pitää heti olohuoneen sisääntuloon sijoitettua keittiötä onnistuneena.

”Paljon paremmin sitä ei olisi voinut tehdä tähän tilaan. Meillä käy paljon ystäviä dinnereillä ja brunsseilla. Kun keittiö on olohuoneen yhteydessä, voimme samaan aikaan kokkailla ja seurustella vieraiden kanssa. Haastavaa oli löytää pieni pöytä, jonka ääreen mahtuisi kolme pariskuntaa syömään. Minulle se oli ehdoton edellytys. Onneksi Hayn pöytä on tähän aivan täydellinen”, Mona sanoo.

Pieni keittiö on olohuoneen yhteydessä. Kaappien sijaan keittiöön valittiin siro avohyllyt.
Tapwellin hana ja Field-leikkuulauta viimeistelevät keittiön. Tarkkasilmäinen bongaa hyllystä Tom Dixonin messinkiseen maitokannun.
Mona halusi ehdottomasti löytää siron ruokapöydän, jonka ääreen mahtuu kuitenkin useampikin ystäväpariskunta.
”Jokainen tuoli ruokapöydän ympärillä on erilainen, koska maailmassa on niin paljon ihania tuoleja. Tuolit ovat aikaa ja katsetta kestävää designia ja ne näyttävät hyvältä nyt ja vielä 50 vuodenkin päästä. Jos muutamme ne löytävät paikkansa muualtakin kodista, vaikka parvekkeelta”, Mona sanoo. Masin ruokapaikka on piilossa seinään kiinnitetyn kaapiston alla.
Tarjoiluvaunu on puuta ja messinkiä.
Mona ihastui Teppo Lakanniemen messinkiä ja puuta yhdistävään Carte-tarjoiluvaunuun. Teppo suunnitteli ja toteutti Monan visioiden mukaan keittiön avohyllyt.

”Suomeen palattuamme voisimme vaihtaa keittiön paikan harmaalle takaseinälle ja hankkia pyöreän pöydän. Pohja antaa siihen mahdollisuuden. Ratkaisuja ei onneksi tarvitse tehdä juuri nyt”, Mona sanoo.

Harkittuja sisustushankintoja

”Sekä Joelissa että minussa on herännyt nyt laitetaan omaa kotia -henki. Olemme miettineet jokaista huonekalua, pikkuesinettä ja kippoa ja kuppia. Ensimmäiset kotimme olivat yleismaailmallisia Ikea-koteja. Nyt, kun olemme edenneet työuralla, olemme voineet hankkia kalusteita, joita oikeasti haluamme ja joita haluamme jatkossakin pitää. Yritämme välttää nopeasti ja väliaikaisesti ostettua.”

Ennen remonttia makuuhuoneen paikalla oli keittiö. Makuuhuoneen valaisimessa toistuu messinki.
”Makuuhuone on rauhoittumisen paikka. Jos pitäisi nimetä yksi täysin poissuljettu sisustusratkaisu, se olisi television sijoittaminen makuuhuoneeseen”, Mona sanoo. Makuuhuoneen iso taulu on hyvän ystävän Laura Kotron maalaama. Kuka muuten uskoisi, että ennen remonttia makuuhuoneen paikalla oli keittiö.
Makuuhuoneessa säilytystila on hyödynnetty myös korkeussuunnassa.
Makuuhuoneessa säilytystila on hyödynnetty myös korkeussuunnassa. Teppo Lakanniemen toteuttama rekki näyttää hyvältä Tom Dixonin messinkisen Spun-valaisimen rinnalla.
Myös kylpyhuone remontoitiin perusteellisesti. Mona on erittäin tyytyväinen lopputulokseen.
Remontin kenties isoin työ tehtiin kylpyhuoneessa, joka pantiin täysin uuteen uskoon. Seiniin valittiin valkoista kaakelia, lattiaan mikrosementtiä, kattoon sormipaneelia – ja seinälle ripustettiin Monan ystävän Laura Kotron taidetta. ”Kylpyhuoneen tunnelma on rauhallinen ja tyylikäs. Se sopii muun asunnon tyyliin”, Mona sanoo.

”Tajusimme myös, että emme voi änkeä kotiamme täyteen tavaraa. Meillä on varastossa ihania kalusteita, esimerkiksi Eamesin keinutuoli. Tuplakuplakin on hyvässä hoidossa anopilla ja apella. Ehkä saamme ne esille seuraavaan omaan kotiin”, Mona sanoo.

Juttu on julkaistu Dekossa 10/2018.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten yksiöstä remontoidaan kaksio? Nuoripari muutti kotinsa tilajakoa kekseliäällä tavalla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.