Sisustus

Tunnelmallinen pergola kruunaa pihamaan – nämä 4 ihanaa katosrakennelmaa saavat huokaisemaan ihastuksesta

Viihtyisässä pergolassa kelpaa nauttia. Pergolan voi sijoittaa kotitalon kylkeen osaksi aurinkoista terassia, tynnyrisaunan yhteyteen vilvoittelualueeksi tai puutarhan suojaisaan sopukkaan rauhaisaksi lepopaikaksi.

Pergola eli kevyt katosrakennelma on puutarhan katseenvangitsija, jonka katveessa on mukava viettää aurinkoista päivää ja nautiskella hämärtyvistä elokuun illoista. Ei siis ihmekään, että erilaiset pergolat ovat yksi viime vuosien suurimmista terassitrendeistä.

Kaipaatko inspiraatiota oman pihan pergolan suunnitteluun tai haluatko ihan vain ihastella tunnelmallisia katoksia? Kokosimme yhteen neljä ihanaa pergolaa, joissa silmä lepää.

1. Lyhdyt viimeistelevät kattoterassia komistavan pergolan

Mikon ja Jannin pergola esiteltiin aiemmin Dekon asuntomessuliitteessä 7/2018. Kuva: Niclas Mäkelä / Deko 
Mikon ja Jannin pergola esiteltiin aiemmin Dekon asuntomessuliitteessä 7/2018. Kuva: Niclas Mäkelä 

Mikon ja Jannin perhe viihtyy ulkosalla yhdessä tekemisen parissa. Heidän kotinsa keskiössä ovat oleskelutilat sekä kattoterassi kesäkeittiöineen.

Suuri kattoterassi on katettu osittain pergolalla, jonka tummaksi maalatuista palkeista roikkuvat metalliset säleiköt, joihin voi ripustaa roikkumaan tunnelmallisia lyhtyjä.

Kuva: Niclas Mäkelä / Deko
Kuva: Niclas Mäkelä

2. Pergola on suojaisa vilvoittelupaikka tynnyrisaunan kyljessä

Heidin ja Veli-Matin pergola esiteltiin aiemmin Maalla-lehden numerossa 7/2018. Kuva: Heikki Rautio / Maalla
Heidin ja Veli-Matin pergola esiteltiin aiemmin Maalla-lehden numerossa 7/2018. Kuva: Heikki Rautio

Heidi ja Veli-Matti rakensivat pihamaalleen kekseliään, beach house -tyyliä henkivän kokonaisuuden tynnyrisaunasta, paljusta ja pergolasta. Saunan yhteydessä kohoava pergola on sijoiteltu niin, että siihen paistaa ilta-aurinko.

Kevyen pergolan seinät on peitetty vinoilla rimoilla, ja se oli helppo ja nopea toteuttaa. Seinien säleiköt antavat suojaa naapureiden katseilta. Koska pergola on katettu, terassille voi levittää maton.

Lue myös: Aiotko rakentaa terassin? Lue ensin tämä juttu – vinkeillämme voit säästää satasia

Kuva: Heikki Rautio / Maalla
Kuva: Heikki Rautio

3. Viheriöivä katos on täydellinen paikka puutarhajuhlille

Karinin puutarha esiteltiin aiemmin Kotilieden numerossa 15/2018. Kuva: Niclas Mäkelä / Kotiliesi
Karinin puutarha esiteltiin aiemmin Kotilieden numerossa 15/2018. Kuva: Niclas Mäkelä

Inkoolaisen Karinin pihan keskipisteenä on villiviinin verhoama pergola. Rehevän katoksen alle mahtuu koko suuri perhe kokoontumaan ja nauttimaan yhdessäolosta.

Lue myös: Karinin puutarhassa tärkeintä on rentous – katso kuvat idyllisestä maalaispuutarhasta!

4. Puutarhurin pergola valtaa ihanasti tilaa

Eijan puutarha esiteltiin aiemmin Kotilieden numerossa 13/2017. Kuva: Jari Lindholm / Kotiliesi
Eijan puutarha esiteltiin aiemmin Kotilieden numerossa 13/2017. Kuva: Jari Lindholm

Puutarhuri Eija Lehtinen muistuttaa, että terassia tai pergolaa suunnitellessa kannattaa aina muistaa tehdä siitä riittävän suuri. Eijan oman pihaterassin rakensi aviomies Timo.

Terassi on kooltaan 7 x 5 metriä, ja pergolarakenteen korkeus on 2,4 metriä. Lattia on grafiitinharmaata lämpöpuukomposiittia, jota sai täyspituisena ilman jatkopaloja.

Pergolan monet muodot

Klassiseen pergolaan kuuluvat tärkeänä osana erilaiset köynnöskasvit. Pergolan pylväitä ja palkkeja pitkin kulkevat kauniisti niin villiviini, kelaskäynnös, köynnösruusut kuin kärhöt. Kasvien valinnalla voi vaikuttaa siihen, millaista tunnelmaa pergola ympärilleen luo.

Kevytrakenteisen pergolan voi rakentaa monesta eri materiaalista, kuten puusta, teräksestä tai alumiinista. Kehikkomaisen rakennelman voi myös kattaa niin, että sen alla pysyy suojassa sateelta ja auringon paahteelta. Myös lasitetut pergolat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan.

Kevyt rakennelma ei yleensä vaadi ympärilleen järeitä perustuksia. Ennen pergolan rakentamista kannattaa selvittää oman kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitseeko sitä varten rakennuslupaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tunnelmallinen pergola kruunaa pihamaan – nämä 4 ihanaa katosrakennelmaa saavat huokaisemaan ihastuksesta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.