Karinin puutarhassa tärkeintä on rentous – katso kuvat idyllisestä maalaispuutarhasta!

Inkoolaistorpan puutarhaa rakennetaan esteetikon silmin ja kallioiden ehdolla. Niistä syntyy maalaispihan rennon luonnollinen ilme.

Lautasenkokoiset köynnöshortensian­ kukat alkavat parahiksi avautua. Köynnös peittää satavuotiaan torpan punaisen seinän ja karkaa sähkölankoja pitkin kohti piharakennusta.

Lue myös: Kaisa ja Esa rakentavat pihaansa kuin palapeliä: ”Jokainen kivi on kieritelty ja kasvi istutettu moneen kertaan” – katso kuvat yli hehtaarin tontista!

Vanhojen puiden varjostama etupiha on mieleinen kasvupaikka köynnöshortensialle.

Idylliseen maalaismaisemaan sulautuva torppavanhus on ollut viisilapsisen perheen koti 25 vuoden ajan. Sitä on laajennettu ja 4 000 neliömetrin kallioista tonttia työstetty niin, että puutarha näyttää kuin se olisi siihen itsestään syntynyt.

”Pihaa rakennetaan kallioiden ehdolla, sillä ne luovat paikan hengen. Puut on täällä istutettava siihen, mihin lapio uppoaa”, torpan emäntä, kuvataiteilija ja kuvataideopettaja Karin Björklund-Rissanen naurahtaa.

Alempana pihalla maa on multavampaa. Sinne on istutettu omenapuita, syreenipensaita ja perinneperennoja. Varjossa viihtyvät maanpeitekasvit, kuten varjoyrtit, taponlehdet ja saniaiset. Niiden välissä risteilevät labyrinttimaiset polut.

Rinnetontin puolivarjoisassa alaosassa maa on rehevää. Käytävät johdattavat sen sopukoihin.

Lue myös: Vau, millainen kaktuspuutarha ja vielä Suomessa! Katso kuvat Elinan ja Jussin ihmeellisestä puutarhasta, josta löytyy jopa 30-vuotias kaktus

Hyötytarhan suorat linjat

Rinteen aurinkoisimpaan kohtaan, muutaman askelen päähän keittiön ovesta ja grillauspaikasta on aidattu soma hyötytarha.

Viehättävä puuaita reunustaa kasvimaata, jonne kotieläimet eivät pääse. Köynnösten reunustamaa porttia verhoilee tulikuusama.

Aita on Karinin perässä köpötteleviä rotukanoja ja corgipentu Sylviä varten. Kasvimaalle niillä ei ole asiaa.

Kasvihuoneet tuottavat tomaatteja, kurkkuja, paprikoita ja chilejä – okraakin kokeillaan. Ne saavat kasvuvoimansa kompostista ja kotikanalan lantatehtaasta. Torjunta-aineita ei käytetä, ja kasteluvesi nostetaan omasta kaivosta.

Kanat pitävät keittiön omavaraisina kananmunista, ja kananlantaa riittää omasta takaa.

Ryhdikkäästi riveissään versovat juurekset, yrtit ja salaatit. Karinin kasvimaa taitaa olla puutarhan ainoa paikka, jossa penkkien linjat ovat suorat.

”Kasvit saavat elää ja kasvaa luonnollisesti. Minulle tärkeintä on rentous, näkymät ja värit, eivät yksittäiset kasvit tai tiptop-siisteys”, Karin sanoo.

Käytöstä poistetun rottinkisohvan uusi kesätyö on toimia kasvimaana. Loppukesällä odotetaan kurpitsasatoa.

Lue myös: Tainan puutarhassa on niin monta lajia, ettei hän jaksa enää laskea: ”Olen onnellinen, että keksin tämän harrastuksen” – katso kuvat rehevästä puutarhasta!

Kesän parhaita hetkiä

”Joskus mietin, onko mitään järkeä, että kesällä puutarhassa vierähtävät päivät aamusta iltaan”, Karin pohtii.

”Pihatyöt ovat minulle kuitenkin kuin taiteen tekemistä. Olen puutarhastamme tavattoman onnellinen ja kiitollinen.”

Puiden katveesta löytyvän vesialtaan solina rauhoittaa. Liuskekivireunuksella on sijaa ruukkupuutarhalle.

Muutaman kilometrin päässä Inkoon keskustasta sijaitsevassa puutarhassa vallitsee rauha. Keskipisteenä on villiviinin verhoilema pergola. Sinne mahtuu kerralla koko suuri perhe: lapset ja lapsenlapset.

Kesän kohokohtia ovatkin hetket, jolloin koko klaani kokoontuu nauttimaan yhdessäolosta ja puutarhasta.

Pihan keskipisteenä on villiviinin verhoama pergola, jonne koko suuri perhe kokoontuu nauttimaan yhdessäolosta.

Juttu on julkaistu alun perin Kotiliedessä 15/18.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Karinin puutarhassa tärkeintä on rentous – katso kuvat idyllisestä maalaispuutarhasta!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X