Sisustus

Mitä ihmettä, kaupan hedelmähyllyllä myydään käpyjä! Kyseessä on joulun hittituote – pinjan käpy tuottaa jopa syötäviä siemeniä

Pinjan käpy on trendikäs joulukoriste, joka tuottaa ihanaa tuoksua ja pienen määrän herkullisia pinjansiemeniä. Siemeniä voi käyttää ruoanlaitossa hyvin monipuolisesti.

Kauppojen hedelmä- ja vihannesosastoille ilmestyy syksyisin myyntiin isokokoisia pinjan käpyjä. Oletkin saattanut joskus ihmetellä, mitä nämä kävyt ovat ja mihin niitä oikein käytetään.

Kyseessä ovat pinjanmännyn kävyt, jotka ovat olleet jo muutaman vuoden ajan todellinen hittituote joulusesongin aikaan. Käpyjä myyvät monet hyvin varustellut ruokakaupat.

Pinjan käpy itsessään ei ole syötävä, vaan sen sisällä kasvaa pinjansiemeniä, jotka ovat tuttuja etenkin Välimeren keittiössä. Kotimaiselle kuuselle sukua oleva pinjaa kasvaa Etelä-Euroopassa. 

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat hedelmät? Tee 10 kysymyksen testi! 

pinjanmännyn käpy
Nämä kävyt voivat kummastuttaa ruokakaupan hevi-osastolla. © Alina Koskela

Näin saat pinjansiemenet talteen

Kotiin ostettu käpy ei aluksi vaadi minkäänlaisia toimenpiteitä. Kun supussa olevan kävyn antaa kypsyä aikansa pöydällä, se aukeaa itsestään. Ravistaessa kävyn sisältä tippuu pinjansiemeniä, kertoo kehityspäällikkö Marita Suontausta Maa- ja kotitalousnaisista.

Sen jälkeen kävystä irronneet siemenet pitää jauhaa morttelissa, jotta siementen ruskea kuori rikkoutuu. Sen jälkeen käsissäsi on ehtoja pinjansiemeniä niiden tutummassa muodossa.

Pinjansiemeniä käytetään ruoanlaitossa hyvin monipuolisesti. Siemenet voi paahtaa ruoan päälle tai salaatteihin. Siitä voi valmistaa myös pestoa, sillä ovathan pinjansiemenet yksi peston pääraaka-aineista.

Yksi käpy kuitenkin tuottaa vain muutamia kymmeniä siemeniä, joten kokkailuun tarvittavat siemenet on parempi ostaa erikseen pähkinähyllyltä.

”Siementen takia käpyä ei kannata ostaa, koska niitä on kävyn sisässä maksimissaan kourallinen”, Suontausta sanoo.

Lue myös Anna.fi:stä: Piinaavan ansoitettu joululaulutesti! Testaa, osaatko tuttujen joululaulujen sanat

Pinjan käpy ei välttämättä sovi allergikon kotiin

Koska siemeniä kävystä saa vain hyvin vähän, pinjan käpy ilahduttaakin tähän vuodenaikaan erityisesti sesonkikoristeena. Käpy erittää pihkaista tuoksua, joka tuo monelle mieleen joulun.

”Jos ruokapöydällä on käpyasetelma ja istut pöydän ääressä, tuoksun tuntee selkeästi”, Suontausta sanoo.

Pinjanmännyn käpy onkin hauska tuliainen ystäville tai sukulaisille joulun alla. Suontausta kuitenkin varoittaa, että tuoksua erittävä käpy voi aiheuttaa joulukuusen tavoin niiskutusta allergikoille ja tuoksuyliherkille.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mitä ihmettä, kaupan hedelmähyllyllä myydään käpyjä! Kyseessä on joulun hittituote – pinjan käpy tuottaa jopa syötäviä siemeniä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.