Huonekasvit

Haluatko, että joulukukat ovat upeimmillaan juuri aattona? Kukinnan ajoittaminen on mahdollista – ostohetki ja lämpötila avainasemassa

Esimerkiksi hyasintti ja amaryllis ehtivät puhjeta täyteen loistoonsa, kun ne ostaa noin viikkoa ennen joulua. Muutamalla kikalla voit nopeuttaa tai hidastaa kukintaa.

Moni hankkii joulukukkia niin omaan kotiin kuin lahjaksi läheisille. Mutta kuinka joulukukkien ostaminen kannattaa ajoittaa, että ne ovat juuri joulun pyhinä kaikkein kauneimmillaan?

Amaryllis ja hyasintti ovat kukkivista joulukukista kenties kaikkein suosituimpia. Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantalan mukaan näihin kahteen lajiin pätevät hyvin samankaltaiset säännöt kukinnan ajoittamisen suhteen.

”Hyvä ohje on, että kukat kannattaa ostaa viikkoa ennen joulua”, Rantala sanoo.

Kukkakaupassa kannattaa valita nuppuinen yksilö, jos hyasintin ja amarylliksen ostaa viikkoa ennen aattoa. Nuppuinen kukka ehtii viikossa avautua täyteen kukoistukseensa, jos kukka on huoneenlämmössä.

”Erityisesti amaryllis kannattaa ostaa vähintään viikkoa ennen, sillä joskus ihan nupusta avautuminen voi kestää jopa kaksikin viikkoa.”

Lue myös: Tiesitkö, että melkein kaikki joulukukat voi hankkia kotimaisina? Suomessa kasvaneen version ostoon on ainakin 5 hyvää syytä – näin tunnistat kotimaiset joulukukat

kukkiva hyasintti
Jo 1900-luvun alusta alkaen suomalaisia joulukoteja koristanut hyasintti on ikisuosikki. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Miten joulutähteä kannattaa kastella? Testasimme antamalla kahdelle kukalle vettä eri tavalla – tältä lopputulos näyttää

Näin nopeutat ja hidastat kukintaa

Kukinnan ajoittamisessa paljon merkitystä on kodin lämpötilalla ja sillä, miten kukat sijoittelee kotona. Näin ollen kukkimista voi myös nopeuttaa, jos näyttääkin siltä, että kukat eivät ehdi aueta jouluksi.

”Esimerkiksi amaryllis voi aueta hyvinkin nopeasti lämpimässä paikassa patterin lähellä. Samalla sille voi antaa myös tilkan vettä”, Rantala sanoo.

Samalla tavoin kukkien puhkeamista voi hidastaa, jos kukka alkaa kukkia reippaasti ennen joulun pyhiä. Siirrä joulukukka tällöin viileään paikkaan, kuten kuistille, kellariin tai vaikkapa autotalliin. 

Viileän tilan lämpötila ei kuitenkaan saisi olla alle +5 astetta, koska muuten kukka voi paleltua. Esimerkiksi lasitettu parveke ei ole pakkaskeleillä sopiva paikka joulukukalle.

Jotta kukat pysyvät kauniina mahdollisimman pitkään, hyasintti, amaryllis ja muut sipulikukat, kuten joulutulppaanit, kannattaa nostaa aina yöksi viileään tilaan. Samoin esimerkiksi tasetit ja atsaleat kukkivat pitkään, jos ne nostaa välillä viileään.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haluatko, että joulukukat ovat upeimmillaan juuri aattona? Kukinnan ajoittaminen on mahdollista – ostohetki ja lämpötila avainasemassa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.