Sisustus

6 kuumaa sisustustrendiä, jotka eivät tule kestämään – nämä ilmiöt kannattaa jättää välistä, jos mielit ajatonta kotia

Harkitse tarkkaan, jos sisustat tai remontoit kotiasi. Näiden trendien kohdalla on suuri riski virhehankinnoille.

Kuten muodissa, myös sisustuksen maailmassa pinnalle nousee aika ajoin trendejä, jotka ovat hetkellisesti kovassa nosteessa, mutta todennäköisesti melko ohimeneviä. Sellaisia trendejä  kannattaa välttää, jos mielii rakentaa kotiinsa kestävämmän sisustuksen.

Lue myös: 7 sisustustrendiä, joiden emme uskoneet palaavan, mutta täällä ne taas ovat – löytyvätkö nämä kotoasi?

Kysyimme sisustussuunnittelija Anna-Kaisa Melvakselta, mitkä sisustusmaailman ilmiöt näyttäytyvät alan asiantuntijoiden mielestä ohimenevinä villityksinä.

Jos haaveenasi on klassinen ja aikaa kestävä sisustus, nämä asiat kannattaa skipata omassa kodissa tai ainakin harkita kahdesti ennen hankintaa.

1. Mustakehikkoiset lasiovet

Mustakehikkoiset lasiovet ja tilanjakajat ovat Pinterestistä tuttu ilmiö. Melvaksen mukaan trendi muuttuu ongelmaksi silloin, kun sitä alkaa ilmestyä kaikkiin koteihin ja kaiken ikäisiin rakennuksiin.

”Niillä on varmasti paikka jossain loftissa, mutta ne eivät missään nimessä ole kaikkien kotien juttu”, Melvas sanoo.

Mustilla metallikehyksillä toteutetut ovet ja seinät näkyvät vahvasti sisustusmaailmassa.
Mustilla metallikehyksillä toteutetut ovet ja seinät näkyvät vahvasti sisustusmaailmassa. © iStockphoto

2. Vinyylilattiat

Vinyylilattia on muovimaton parempi versio. Ne ovat viime vuosina vallanneet lattia-alaa, sillä niitä kehutaan erittäin kestäviksi. Vinyyli on helppo asentaa myös itse.

Melvas ei itse lähtisi mukaan vinyylivillitykseen.

”Vinyylilattiat ovat ihan varmasti todella kestäviä, mutta todella epämiellyttävän tuntuisia myös.”

3. Mustat keittiöt

Melvaksen mukaan mustalla värillä tuodaan usein rohkeutta sisustukseen. Onhan musta keittiö  täydellinen vastakohta suositulle korkeakiiltoiselle valkoiselle keittiölle.

Musta keittiö sopii joihinkin paikkoihin, mutta ympäristö on mietittävä tarkkaan. Esimerkiksi muuten valkoiseen kotiin musta keittiö ei sovi.

”Keittiön ympäristökin pitäisi olla hämyisä tai tumma, että se toimii.”

4. Kalanruoto

Kalanruotoparketti on klassikko, joka löytyy myös Melvaksen kotoa. Trendi meni kuitenkin hänen mukaansa täysin yli siinä kohtaa, kun kalanruotoa alkoi ilmestyä kaikille kodin pinnoille aina seinistä keittiön välitilaan.

”Mehiläiskennolle kävi tämä sama juttu, kun sitä vedettiin joka paikkaan.”

Esimerkiksi parketit on niin kalliita investointeja, että niihin liittyvien valintojen kanssa pitää olla varovainen, Melvas muistuttaa.

Kalanruotoladontaa on käytetty vanhoissa arvokiinteistöissä jo satojen vuosien ajan. 
Kalanruotoladontaa on käytetty vanhoissa arvokiinteistöissä jo satojen vuosien ajan.  © iStockphoto

5. Kupariset yksityiskohdat

Kupari on trendi jo muutaman vuoden takaa, mutta siihen törmää edelleen paljon esimerkiksi hanoissa ja vetimissä. Etenkään uudiskohteisiin se ei Melvakseen mukaan sovi.

”Ymmärrän sen englantilaisessa kartanossa, mutta en ymmärrä, mistä sävy poimitaan uudiskohteisiin.”

6. Kierrätettävät materiaalit

Juuri nyt sisustusmarkkinoilla on paljon kierrätysmateriaaleista valmistettuja huonekaluja tai rakennusmateriaaleja.

Melvaksen mukaan kierrättäminen on hyvä asia, mutta kierrätysmateriaali ei ole suoraan synonyymi vastuulliselle tai kestävälle valinnalle. Joskus taustalla voi olla jopa viherpesua.

”Tärkeimpänä ajatuksena pitäisin kuitenkin muotoilullista ajattomuutta ja materiaalien kestävyyttä. Ja kun valitset luonnonmateriaaleja, kaikki on silloin kierrätettävää.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 kuumaa sisustustrendiä, jotka eivät tule kestämään – nämä ilmiöt kannattaa jättää välistä, jos mielit ajatonta kotia

Lukija Jussi

Mustakehikkoisten lasiovien suhteen ei tarvitse olla huolissaan, korkean hinnan vuoksi niitä ei varmasti ala ilmestyä kaikkiin koteihin. Kun meille uusittiin kylpyhuoneen ovi, lasiruutuinen ovi olisi maksanut 1350 euroa ja laadukkaan massiivirakenteisen oven sai 300 eurolla.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.