Sisustus

Tässä on Suomen kaunein mökki 2024! Aivan rannassa sijaitseva mökki saatiin rakentaa poikkeusluvalla

Suomen kaunein koti: Kesämökit -tv-ohjelman voittoon äänestettiin mökki, jonka sijainti on erityinen.

Suomen kaunein mökki 2024 sijaitsee Kajaanissa. Vuonna 2018 rakennettu saarimökki voitti MTV3-kanavalla pyörineen Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman 13. kauden yleisöäänestyksen.

Auli ja Jukka Seppäsen mökistä poikkeuksellisen tekee sen sijainti aivan veden läheisyydessä.

Ohjelman tuomaristolta eli toimittaja Hanna Sumarilta, arkkitehti Otto Heinoselta ja maisemasuunnittelija Kati Jukaraiselta mökki keräsi kiitosta siitä, että mökki on sovitettu ympäristöönsä hienosti.

Sisätiloissa tuomaristoon vaikutukseen tekivät harmoninen tunnelma sekä se, miten sisä- ja ulkotilat liittyvät saumattomasti yhteen.

Mökin omistajat Auli ja Jukka lähtivät ohjelmaan mukaan seikkailumielellä. He eivät osanneet odottaa voittoa.

”Skoolasimme jo sille, että pääsimme finaaliin. Se oli jo suuri voitto. Kun kisan aikana saimme mökistä positiivista palautetta, aloimme miettiä, että saattaahan tässä päästä vielä pitkälle”, Jukka kertoo.

Suomen kaunein mökki 2024 on Seppästen mökki.
”Kainuussa on paljon upeita mökkimaisemia”, kajaanilaiset Auli ja Jukka kehuvat. © MTV

Lue myös: Matti ja Kaj vaihtoivat 30 neliön kesämökin 580 neliön kartanoon: ”Olihan tämä pieni upgreidaus”

Suomen kaunein mökki 2024 rakennettiin poikkeusluvalla

Seppästen 66-neliöinen, pulpettikattoinen mökki valmistui vuonna 2018. Päämökin lisäksi pihapiiriin kuuluu nukkuma-aitta sekä rantasauna.

Mökki rakennettiin tontilla sijainneen vanhan lautarakenteisen mökin paikalle. Vanhan mökin tontteineen Auli ja Jukka ostivat vuonna 2012.

”Etsimme ensin omakotitalotonttia rannasta, mutta kun sellaista ei löytynyt, mietimme, että voisimmehan hankkia uuden kodin sijaan mökin. Saimme selville ystävien kautta, että tämä paikka olisi tulossa myyntiin, otimme yhteyttä omistajaan ja saimme sovittua kaupat”, Auli kertoo.

Vaikutuksen Seppäsiin teki mökin sijainti, ei niinkään itse vanha mökki. Mökki oli aikoinaan rakennettu vaihe vaiheelta, minkä takia huoneiden lattiat olivat eri tasoissa. Mökissä oli myös epäkäytännöllisiä matalia kohtia.

Seppästen lapset olivat tällöin vielä pieniä, eikä mökki palvellut heidän perhe-elämäänsä. Avuksi pyydetty arkkitehti oli sitä mieltä, että vanhan mökin saneeraaminen olisi sen verran haastavaa, että uuden rakentaminen tulisi melkein jopa halvemmaksi.

Remonttisuunnitelmat saivat jäädä, ja uuden mökin suunnittelu käynnistyi.

Koska vanhassa mökissä erityisen upeaa oli sen sijainti aivan veden tuntumassa, Seppäset hakivat poikkeuslupaa rakentaa uusi mökki vanhan paikalle. Poikkeuslupa myönnettiin, samoin kuin rakennuslupa, mutta perhe päätti vielä kerätä rakennusprojektiin rahaa muutaman vuoden ajan.

Aika antoi pelivaraa kilpailuttaa materiaaleja ja hankkia kalusteita etukäteen. Seppäset hyödynsivät paljon myös netin huutokauppoja ja tori.fi-sivustoa.

Suomen kaunein koti: kesämökit 2024 voittajamökki sijaitsee aivan veden tuntumassa.
Mökin terassi on monipuolinen kokonaisuus. Sen Auli ja Jukka saivat valmiiksi vuonna 2019. © MTV
Terassilta kelpaa ihailla järvimaisemaa. © MTV

Auli ja Jukka rakensivat mökin itse

Vuoden 2017 syksyllä kirvesmiesporukka rakensi mökin rungon ja katon ja asensi ikkunat, jotta mökki saatiin säältä suojaan talveksi.

Tämän jälkeen rakennusprojekti siirtyi Aulin ja Jukan käsiin, ja he rakensivat mökin seuraavana kesänä valmiiksi itse.

”Kokemusta rakentamisesta meillä ei ennestään ollut. Kyselimme tutulta kirvesmieheltä neuvoja, googlettelimme ja katsoimme Youtube-videoita”, Auli kertoo.

”Ja työ tekijäänsä opettaa”, Jukka lisää.

Mökkiprojekti sujui lopulta yllättävän sujuvasti, vaikka saareen rakentaminen tuo aina omanlaisensa haasteen. Jokainen lauta piti kuljettaa saareen veneellä. Tontilla ei myöskään ollut apuna kaivinkoneita, vaan töitä tehtiin hartiavoimin.

Vanhasta mökistä Seppäset päättivät säilyttää piipun, sillä se toimi moitteettomasti. Ratkaisu keräsi kiitosta myös Suomen kaunein koti: Kesämökit -ohjelman tuomaristolta, sillä vanha piippu tuo moderniin mökkiin kivaa särmää.

Lopulta Seppästen uurastus palkittiin, ja uuden mökin takkaan saatiin tuli alkusyksystä 2018.

Suomen kaunein mökki 2024 on tässä.
Seppästen mökki sulautuu ympäröivään luontoon. © MTV

Mökin sisustukseen on valittu rauhallisia värejä

Seppästen mukaan heidän mökillään on hyvä olla, pysähtyä ja hengittää. Mökin sisustus hillityin värein tukee tätä ajatusta. Mökistä löytyy valkoista, beigeä, mustaa ja puun eri sävyjä.

”Tykkäämme rauhoittavista väreistä, joihin voi sitten halutessaan yhdistää kausivärejä”, Auli kertoo.

Paitsi että sisustuksen pitää miellyttää omaa silmää, sen pitää olla myös arjessa toimiva. Auli ja Jukka ovat valinneet huonekalut mukavuus ja käytännöllisyys edellä.

”Emme halua, että mökki on näyttelykohde. Ei haittaa, että elämä näkyy ja tuntuu”, Auli sanoo.

Mökin alakerta on avointa ja avaraa tilaa.
Mökin alakerta on avointa ja avaraa tilaa. © MTV
Portaat vievät parvelle.
Portaat vievät parvelle. © MTV

Suomen kaunein koti -ohjelman ideaan kuuluu, että omistajat valitsevat mökistään heidän mielestään parhaan paikan, ja merkitsevät sen tuomaristolle punaisella matolla. Auli ja Jukka asettivat punaisen maton makuuhuoneeseen, jonka isoista ikkunoista avautuvat upeat näkymät järvelle.

”Kun järvi illalla tyyntyy ja auringon viimeiset säteet väistyvät lahden taakse, se antaa rauhan ruveta nukkumaan. Myös aamulla maisema on tosi nätti”, Jukka kertoo.

Harmoninen värimaailma toistuu myös makuuhuoneessa.
Harmoninen värimaailma toistuu myös makuuhuoneessa. © MTV

Suomen kaunein mökki 2024 sijaitsee saaressa lähellä kaupunkia

Auli ja Jukka viettävät mökillä pääsääntöisesti aikaa joko kahdestaan tai ydinperheen kesken.

He mökkeilevät ympäri vuoden: kesällä joka päivä ja talvella viikonloppuisin. Talvella saareen pääsee jäitä pitkin kävellen tai hyvinä pakkastalvina jopa autolla.

Matka mökille ei ole pitkä, sillä Seppästen kaupunkikoti sijaitsee vain parin kilometrin päässä venesatamasta, josta puolestaan on noin 700 metrin venematka mökkisaareen.

”Vaikka olemme saaressa, meidän on helppo lähteä täältä kaupungille tai vaikka golfia pelaamaan, ja sitten taas palaamme illaksi mökille. Emme ole täällä eristyksissä mutta kuitenkin omassa rauhassa”, Jukka sanoo.

Aiemmin Aulilla ja Jukalla oli mökin lisäksi omakotitalo, mutta koska kesät kuluivat mökillä, toiselle pihalle ei ollut enää tarvetta.

Kaikille neliöillekään ei ollut kotona enää yhtä paljon käyttöä kuin ennen, kun lapset aikuistuivat. Jukan ja Aulin esikoinen on jo muuttanut omaan kotiinsa ja kuopuskin lähestyy täysi-ikäisyyttä.

”Muutimme kerrostaloon ja pienensimme myös samalla työmääräämme”, Auli kertoo.

Mökin pihapiirissä sijaitsee erillinen sauna. © MTV

Lue myös Anna.fi: Katriinan ja Olavin uskomaton rakennusurakka – autiotalosta tuli unelmakoti Saimaan rannalle

10 000 euron voittopotista hankitaan ainakin uusi kiuas

Tulevalle mökkikesälle Aulilla ja Jukalla ei ole suurempia suunnitelmia. Viime kesänä ohjelmaa varten mökkiä ja sen ympäristöä laitettiin tiptop-kuntoon, joten tänä kesänä mökillä saa ehkä olla vaan.

”Jos osaa olla”, Jukka nauraa.

Mökillä on toki aina pientä puuhasteltavaa, kuten puiden tekoa ja muuripadan lämmitystä.

”Nyt olemme rakennusvuosien jälkeen kuitenkin alkaneet pikkuhiljaa suuntautumaan siihen, että kyllä tämä voi olla myös lepopaikka, jossa voi olla tekemättä mitään”, Auli sanoo.

Ohjelman voitosta saadun 10 000 euron rahapalkinnon käyttöä Seppäset eivät ole ehtineet vielä tarkemmin suunnitella.

”Itse voittopotti ei loppupeleissä hirveästi lopulta merkannut, sillä olimme niin tunteella mukana tässä. Mutta ainakin uuden kiukaan me tarvitsemme”, Auli sanoo.

”Ja ehkä saunan terassiakin voisi kunnostaa”, Jukka lisää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä on Suomen kaunein mökki 2024! Aivan rannassa sijaitseva mökki saatiin rakentaa poikkeusluvalla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.