Sisustus Tilaajille

Meeri Koutaniemi ja Sami Yaffa esittelevät upean kotinsa, joka on täynnä taidetta: ”Olemme todella kotikeskeisiä”

Kahden taiteilijan, Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan, kodissa ei ole rutiineja. Sen sijaan on röykkiöitä, taidetta, salahuone ja upea tunnelma.

Kodinhengetär herää ennen muita. Ehkä kuitenkin vain vaihtaakseen paikkaa omalta pediltä lämpimämpään pesään. 4-vuotias dobermanni Papu hyppää aamukuuden aikaan omistajiensa Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan sänkyyn. Se ei turhia väistele. Tavoitteena on limittää ja lomittaa tassut omistajien raajojen kanssa.

Syntyy röykkiö, joka on ensimmäinen asia, jota Meeri kodista kaipaa työreissuilla ollessaan.

”Röykkiö toistuu myös iltaisin, kun kaikki kerääntyvät sohvalle yhteen läjään. Tämä taitaa olla ainoa rutiinimme. Se on Papun ansiota. Hän on meidän kodinhengettäremme, joka tuntee kodin meistä parhaiten.”

Ennen koiraa kahden reissutyöläisen koti saattoi olla viikkoja kerrallaan pimeänä. Nyt pariskunnasta aina toinen on yleensä kotona koiran kanssa.

Meeri rakastaa kukkia, eikä henno heittää kuivahtaneita kimppuja pois. Suurelle pöydälle saa tehtyä kuivakukista näyttäviä asetelmia.
Meeri rakastaa kukkia, eikä henno heittää kuivahtaneita kimppuja pois. Suurelle pöydälle saa tehtyä kuivakukista näyttäviä asetelmia. © Niclas Mäkelä
Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan koti. 
Kodin olohuoneen kirjanurkkaus kaipasi nojatuolia. Iskun pörrökarvainen tuoli on paikka, jossa Sami istuu mielellään soittamassa vähintään Papu-koiran kuunnellessa. Kirjahylly ja lattiavalaisin löytyivät Fargo-vintagemyymälästä. © Niclas Mäkelä
Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan koti.
Kotiin haluttiin sohva, johon koko perhe mahtuisi yhtä aikaa loikoilemaan röykkiöön. Sopiva löytyi Iskun mallistosta ja kankaaksi valittiin kodin puuteriseen väripalettiin sopiva murrettu vaaleanpunainen. Yläkerrasta katsottaessa seinillä olevat suuret teokset pääsevät oikeuksiinsa. © Niclas Mäkelä

”Saatamme viettää kotona päiviä poistumatta”

Kruununhaan koti on Meerille ja Samille neljäs yhteinen, mutta ensimmäinen, joka on mukautunut vaivattomasti taiteilijoiden epäsäännölliseen elämänrytmiin.

Aiemmin vapaa-aika keskittyi makuuhuoneeseen, jossa sängystä tuli myös sohva ja ruokailupaikka. Tässä kodissa makuuhuone on pyhitetty levolle. Muusta olohuoneesta korkeammalla oleva oleskelutila kodin suosituin paikka. Siitä on myös vain muutama askel yhteiseen työskentelytilaan.

”Ensimmäistä kertaa meillä on sohva, johon mahtuu koko perhe. Olemme todella kotikeskeisiä. Koska työ voi viedä kummankin viikoiksi muualle, saatamme vastapainona viettää kotona useita päiviä poistumatta kertaakaan”, Meeri kertoo.

Kodin täytyy myös toimia mihin vuorokauden aikaan tahansa. Joskus lepohetki on keskellä päivää, jolloin äänetön kivitalo on tarpeeksi hiljainen.

”Täällä on todella hiljaista, vaikka asummekin käsittämättömän lähellä keskustaa. Sitä ei aina edes tajua”, Sami kertoo.

Toisaalta oleskeluhuoneessa olevan pitkän pöydän ääressä saattaa viettää iltaa isokin ystäväporukka tai jommankumman suuri perhe.

”Kodin kauneus tuli minulle ihan eri tavalla esille, kun sain kaikki siskoni nukkumaan siskonpetiin tuonne ylätasanteelle. Että tämä koti mahdollistaa tämänkin, ja se on minulle tosi tärkeää.”

Meeri muistaa vielä päivän, jolloin kodista tuli koti. Hänen isänsä oli vastikään menehtynyt vuonna 2022. Jo aiemmin sovitut Halloween-juhlat Meerin ja Samin luona olivat olleet vaarassa peruuntua, kunnes perhe päätti juhlistaa samalla rakkautta perheen ja lähimmäisten kanssa.

Kodin, surun, ilon ja myötätunnon jakaminen rakkaimpien ihmisten kanssa oli Meerille käänteentekevä hetki.

Ei remontoinnille, kyllä taiteelle

Kiinteistönvälittäjä ihmetteli kun Meeri ja Sami halusivat näytöllä ryömiä ensimmäisenä tutkimaan tasanteen perällä olevassa kylpyhuoneessa – tai ”Meerin spassa” kuten Sami tilaa nimittää – olevaa salatilaa. Kylpyhuoneen takaseinän pienten ovien takaa paljastuu noin 20 neliön osin matalaa ikkunallista tilaa.

Pariskunnalle tyypillinen ideoiden pallottelu lähti heti liitoon. Tilasta olisi vaikka mihin! Varastotilaa, meditaatiohuone rauhalliseen oleskeluun tai vaikka mitä!

Huoneiston persoonallisuus, ikivanhat lattiat ja historian henki lumosivat. Kodissa toteutui myös pitkäaikainen haave riittävästä tilasta taiteelle.

Meerin mukaan heistä kumpikaan ei ole remontoija. Sisustaminen taiteella ja huonekaluilla on sen sijaan etenkin Meerille rakas harrastus ja joskus pitkäänkin kestävää salapoliisityötä.

Lue myös: Vau, mikä koti! Vilman ja Jessen talo on pormestarin entinen edustuskoti ja täynnä upeita yksityiskohtia

Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan koti. 
Lukunurkassa on seinällä Meerin omaa KoutaffaCeramicsin Rinta-taidekeramiikkaa eri sävyissä ja koossa. Iso matto on marokkolainen vintagematto. Meeri pitää tilassa erityisesti vanhasta lattiasta. © Niclas Mäkelä

Kodin seinillä on useita suurikokoisia töitä. Niistä rakkaimpia ovat Samin isän kookkaat ja värikkäät maalaukset.

”Teokset ovat kulkeneet mukanamme kaikissa kodeissa. Ne ovat pilari kodin värimaailmalle ja hengelle. Abstraktit teokset ovat siitä erityisiä, että ne haastavat ja inspiroivat aina. Niistä löytää aina uutta katsottavaa sen mukaan, millainen elämäntilanne tai tunnelma kulloinkin on”, Meeri sanoo.

Taiteeseen liittyy pariskunnalla aina henkilökohtainen side taiteilijaan ja teokseen.

”Pidän henkilökohtaisuudesta ja tarinallisuudesta muussakin. Se vahvistaa tunnesidettä ympäristöön. Esimerkiksi Riihirustiikin pitkä ruokapöytä on tehty puusta, johon oli iskenyt salama ja se piti sen takia kaataa. Nyt salaman jälki kulkee pöydän keskellä. Käsityöläisyys on taidetta ja siksi tärkeä arvo hankinnoissa.”

Suurikokoisessa olohuoneessa on kolme isoa mattoa, jotka kaikki on hankittu marokkolaisia vintagemattoja myyvältä kotimaiselta MADesignilta. Seinällä kiipeilevän liskon Meeri on tehnyt itse. Puisen senkin yllä on Arni Aromaan teoksia.
Suurikokoisessa olohuoneessa on kolme isoa mattoa, jotka kaikki on hankittu marokkolaisia vintagemattoja myyvältä kotimaiselta MADesignilta. Seinällä kiipeilevän liskon Meeri on tehnyt itse. Puisen senkin yllä on Arni Aromaan teoksia. © Niclas Mäkelä

Lue myös: Kuin sukeltaisi satumaailmaan! Vintage-kauppiaiden upeassa kodissa tyylit, värit ja esineet rönsyilevät

Koti tai asukkaat eivät ole lokeroitavissa

Koti on asukkaidensa näköinen. Runsas, sävykäs, leikkisä aina Meerin tekemiä värikkäitä keraamisia tissejä myöten, jotka ovat saaneet ottaa haltuun kokonaisen seinän.

Meeri toivoo, että kodista näkisi ainakin sen, että asukkaat eivät ota itseään tai elämää liian vakavasti.

Koti on kokoelma merkityksellisiä asioita. Niihin liittyvät muistot, kohtaamiset ja tarinat ovat jatkuvasti muistuttamassa. Niiden keskellä eläminen on Meerin mielestä sekä energisoivaa että rauhoittavaa. Kodin tunnelma antaa sitä, mitä asukas kulloinkin tarvitsee: työntää ja vetää.

”Tämä ei ole moderni sisustus, mutta ei myöskään antiikkinen. Sanoisin, että kotimme tyyli ei ole kovin helposti lokeroitavissa. Ehkä se kuvastaa parhaiten myös meitä, tyyliämme ja vaikkapa ammatinvalintojamme. Saamme sotkea asioita vapaasti keskenään.”

”Olemme Samin kanssa puhuneet, että parhaita asioita elämässä ovat ne, jotka innostavat ja rauhoittavat samaan aikaan.”

On ehkä sanomattakin selvää, että kahden taiteilijan kodissa asukkailla on samanlainen vaikutus myös toisiinsa.

Lue Anna.fi: Sohva kierrätyskeskuksen laverista – Sannin vuokrakoti pursuaa mahtavaa pihistelyä

Mitä Meeri pelastaisi palavasta talosta?

Katso, mitkä esineet ovat Meerille kotona tärkeimpiä. Koti, joka on täynnä tarinoita, on myös täynnä tärkeitä esineitä kummankin asukkaan elämän ja uran varrelta.

Juttu on julkaistu Dekossa 3/24.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Meeri Koutaniemi ja Sami Yaffa esittelevät upean kotinsa, joka on täynnä taidetta: ”Olemme todella kotikeskeisiä”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.