Sisustus

Minkälainen terassi on trendikkäin? Tällaisista terasseista suomalaiset haaveilevat juuri nyt 

Asuntomessuilla Lohjalla nähtävät terassitrendit uumoilevat isojen ja hyvin varusteltujen terassien suosiota. Terassi saa olla nyt hulppea, ja siellä nautitaan olosta leveästi 1980-luvun tyyliin.

Rinnetontille suunnitellaan sadan neliön terassia. Suurelle terassille pitäisi mahtua ainakin lasihuone, tulisija, poreallas, aurinkotuoleja ja ehkä myös pizzauuni.

Sata neliötä saattaa kuulostaa liioittelulta, mutta tällaiset suunnitteluprojektit ovat Maisematehtaan maisemasuunnittelijoille Hanna Vuorelle ja Taija Kalliolalle arkipäivää. Monet haaveilevat nyt isosta terassista.

”Kun ennen vanhaan riitti, että terassille mahtuu ruokailemaan ja grillaamaan, nykyään terassille halutaan lukuisia toimintoja”, Hanna sanoo.

Lue myös: Viherkeidas on nyt boheemi ja villi! Näin luot sen parvekkeelle, terassille tai pihalle

Terassi vuonna 2021 on hemmottelun keidas, kuin olohuoneen jatke.
Aamupala aurinkoisella terassilla? Kyllä kiitos! Cane-linen ruokailuryhmä on helppohoitoinen ja siro. Kuva: Cane-line

Nykyterasseilla rentoudutaan porealtaassa ja ihaillaan lepotuoleista solisevaa suihkulähdettä ja näyttäviä istutuksia. Ruokailu onnistuu lähes vuoden ympäri lasihuoneessa ja kesäisin köynnöstetyn pergolan suojassa. Talvella tunnelmoidaan ulkotulen äärellä.

Varusteiden ja vaihtoehtojen tarjonta on selvästi kasvanut. Sivumarkiisit suojaavat naapureiden katseilta ja huomaamattomat lasi- tai akryyliseinät blokkaavat tuulet.

”Isot aurinkovarjot ovat suosittuja ja markiisit ovat tehneet paluuta. Tekniikka on kehittynyt niin, että markiisit sulkeutuvat automaattisesti myrskyn tai sadekuuron yllättäessä.”

Lue myös: Näissä keitaissa kelpaa viettää kesäpäivää! 12 hurmaavaa lasihuonetta, joissa sielu lepää

Terassitrendit 2021 uumoilevat isojen ja hyvin varusteltujen terassien suosiota.
Norjalainen Kebony-terassimateriaali valmistetaan pohjoismaisesta männystä. Kuva: Ketil Ring

Materiaaleja yhdistellään rohkeasti luonnon ehdoilla

Ison terassin rakentaminen rinteeseen voi olla työlästä, mutta korkeuseroja voi myös käyttää hyödyksi.

”Yhtä tasaista pintaa oleva terassi voi muistuttaa tanssilavaa. Siksi iso terassi kannattaa porrastaa rinteessä eri tasoihin, jolloin siihen saadaan korkeuseroja. Sellainen terassi on mielenkiintoinen.”

Kun terassi jakautuu askelmin ja portain eri tasoihin, siinä on myös luontevaa yhdistellä erilaisia materiaaleja. Yksi taso voi olla puuta ja toinen liuskekiveä tai isoa laattaa. Kivi on turvallinen alusta tulisijalle ja rantakivet tarjoavat ruukkuistutuksille vettäläpäisevän alustan.

”Pihan elementit voisi useammin nähdä mahdollisuutena. Terassi voi tehdä tilaa vanhalle puulle tai aaltoilla kalliota mukaillen. Nämä kohdat ovat taatusti säväyttäviä ja usein myös lasten suosikkeja”, Taija sanoo.

Yleisiä terassimateriaaleja ovat lämpökäsitelty puu ja komposiitti. Ekologisia vaihtoehtoja ovat kauniisti harmaantuva, suosittu siperianlehtikuusi ja norjalainen joutsenmerkitty uutuustuote Kebony, joka on alkoholilla kovaksi käsiteltyä pohjoismaista mäntyä.

Painekyllästettyä puuta eli kestopuuta kartetaan, koska se saattaa sisältää ympäristölle myrkyllisiä kemikaaleja.

Kaikki terassikäyttöön tarkoitetut laudat kestävät parhaimmillaan käytössä yli 20 vuotta ja vaativat vain vähän ylläpitoa. Lopulliseen valintaan vaikuttavat myös ulkonäkö ja tuntuma.

”Luonnonmateriaalit tuntuvat ihoa vasten aina mukavimmilta ja sopivan lämpöisiltä, oli kyseessä sitten kangas, kivi tai puu.”

Lue myös: Milloin ja miten terassin öljyäminen ja pesu pitää tehdä? Näillä ohjeilla onnistut!

Kotimaisen Drop Designin tulisijat, ulkoporealtaat ja paljut ovat ilo silmälle. Drop Design Fire -tulipesä on suunniteltu Suomessa ja tehty käsityönä. Kuva: Drop Design
Kotimaisen Drop Designin tulisijat, ulkoporealtaat ja paljut ovat ilo silmälle. Drop Design Fire -tulipesä on suunniteltu Suomessa ja tehty käsityönä. Kuva: Drop Design

Kasarin muhkeat muodot ja pastellisävyt tekevät paluuta

Onneksi ekologisempi materiaali ei välttämättä tarkoita korkeampaa hintaa. Siperianlehtikuusiterassin neliöhinta on perustuksineen noin 130 euroa, lämpökäsitellyn mäntyterassin noin 140 euroa ja komposiittiterassin noin 200 euroa, Hanna arvioi.

”Halvimmillaan pienen terassin rakentaa alle tonnilla, mutta kokoa kasvattamalla kokonaishinta, ja neliöhinta laskee.”

Kun hintaan lisää spa-osaston poreammeineen, ulkosuihkuineen ja uima-altaineen, hommaan uppoaa helposti tuhansia euroja. Poreammeita näkyy nyt Hannan ja Taijan mukaan enemmän kuin paljuja.

Terassikalusteissa trendaavat muhkeat sohvat ja leppoisat keinut. Mustan ja valkoisen ovat korvanneet beige ja terrakotta, mutta maailmalla väritrendit uumoilevat jo 1980-luvun värikkäiden pastellisävyjen paluuta.

”Terassin toivotaan jatkavan talon sisällä olevaa sisustusta. Kestävyyden näkökulmasta on hienoa, että kalusteista on tullut monikäyttöisiä: samoja kalusteita voi käyttää talvella sisällä ja kesällä ulkona”, Taija sanoo.

Parhaimmillaan terassille kulkee tarttumatta ovenkahvaan. Terassille voi olla pääsy olohuoneesta isojen liukuikkunoiden kautta. Kun ikkunat avaa, olohuone ja terassi muuttuvat yhdeksi tilaksi.

Juuri tämä – ulko- ja sisätilan välisen rajapinnan hälveneminen – piilee terassien suosion taustalla, Hanna arvelee.

”Terassilla halutaan tehdä siirtyminen luonnon ääreen helpommaksi. Ei tarvita kuin askel ulos, ja kuulet lintujen laulavan.”

Isot aurinkovarjot ja pergolat tarjoavat suojaa säätiloilta. Ikean Bondholmen-ulkokalusteet ovat pääosin harmaaksi petsattua massiivieukalyptusta. Kuva: Ikea
Isot aurinkovarjot ja pergolat tarjoavat suojaa säätiloilta. Ikean Bondholmen-ulkokalusteet ovat pääosin harmaaksi petsattua massiivieukalyptusta. Kuva: Ikea

Kommentoi

Kommentoi juttua: Minkälainen terassi on trendikkäin? Tällaisista terasseista suomalaiset haaveilevat juuri nyt 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.