Maalla-kolumni: Mittavirheitä ja onnenpotkuja

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän kotiaan. Nyt on menossa Meirän miehen kanssa remonttihommat.

”Mittaa aina kaksi kertaa ja sahaa kerran”, se on osuva timpurin ohje. Tällä kertaa meillä ei ole juuri mittailtu, joten lisää maalia ja tapettia on jouduttu hakemaan ehtimiseen makuuhuoneen remonttiin. Olemme Meirän miehen kanssa toivoneet 76 euroa rullalta maksavan jugendtapetin venyvän loputtomiin.

”Laske aina kaksi kertaa ja tilaa kerran”, olisi oiva remont­tiperiaate sekin.

Tosin välillä voi laskea ihan puutaheinää. Tilasin nimittäin kerran komeroon liukuovet. Olin raapustellut oviesitteen marginaaliin ­sekä mittoja että erilaisten kokonaisuuk­sien hintoja. Tilasin kolme liukuovea kokonaismitaltaan muka 1 595 senttiä ­leveään aukkoon.

Vasta ovien tultua havaitsimme, ­että olin tilannut ovet niiden kokonaishinnan enkä komerosyvennyksen ­leveyden mukaan! Asennusvaiheessa tuo moka osoittautui onnenpotkuksi. Jos ovet olisivat olleet leveämmät, ­niitä ei olisi mahtunut kallistamaan vastapäätä olleen wc:n oviaukkoon eikä ovia olisi saatu montteerattua paikalleen.

”Tilaa väärin, asenna kuitenkin aina oikein”, on nyt johtotähteni loputtomassa remontissamme.

Lue myös: Maalla-kolumni: Nauttia vai raataa?

Jos matkustaa, ei remontoi

Meirän mies on taas ollut kovilla koko tammikuun. Ei puhettakaan, että olisimme hiihtäneet viikonloppuisin hohtavilla hangilla ja siemailleet tauolla Airamin punavalkeasta termoksesta kuumaa kaakaota laskiaispullien kera.

Ehei, vanhassa talossa asuvat tietävät, että parhaat ulkoilukelit ovat myös parhaita remonttikelejä. Jos matkustaa, ei remontoi. Jos hiihtää, ei maalaa.

Hikisinkään hiihtolenkki ei vastaa sitä autuutta, kun pääsee kantamaan tapettipöydän varastoon.

Vanhassa talossa asuminen vaatii masokistista luonnetta ja kykyä kieltäymykseen: elämykset sikseen, jos voi tehdä työtä!

Niinpä olemme jälleen viikkotolkulla nielleet hiomapölyä, hengittäneet öljymaalin nenää kuivattavaa käryä ja sietäneet sekaisin olevaa huushollia.

Lue myös: Maalla-kolumni: Nyt on harjalla töitä

Ilo tehdystä työstä on lyhytaikaista

Mutta hikisinkään hiihto­lenkki ei vastaa sitä autuutta, kun pääsee kantamaan tapettipöydän varastoon, pesemään remonttipölyn pois kakluunista ja nostamaan peilipiirongin paikoilleen.

Ilo tehdystä työstä on tosin lyhytaikaista, sillä pian havahdun, että on ostet­tava sängynpääty uuden tapetin suojaksi, hankittava entistä tehokkaammat lukuvalot ja okranvärisiin seiniin sopiva uusi matto.

Otan turvakseni koetellun elämänohjeen. ­Mottoni olkoon Tampereella sijaitsevan Amurin työväen- asuntomuseon käsinkirjotun seinätaulun teksti: ”Olemme kaikin tavoin ahtaalla, mutta emme millään muotoa umpikujassa.” 

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 3/2021.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Mittavirheitä ja onnenpotkuja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X