Paratiisi takapihalla

12 parasta laatikkoviljelykasvia

Viljelylaatikko juhannusyönä. Ikkunat kaappaavat hieman lämpöä.

Löysin hyötyviljelyn vasta lasten kasvettua, mutta nyt siitä on tullut intohimo. 12 parasta laatikkokasviani, olkaa hyvät!

Joku vuosi sitten rakensimme potagerin etupihan kiveykselle. Tasaisella alustalla perustuksia ei tarvittu: viljelylaatikot riviin ja kasvihuone jonon jatkoksi. Hyötytarhasta tuli pihamme hauskimpia paikkoja.

Kuten kuvasta näkee, suosikkikasviksemme on ’Siikli’-peruna.

Osa viljelylaatikoista on kaupasta ostettuja ja osa lavankauluksia varastolta saatuina. Viljelen aika paksuissa kasvualustoissa, etteivät kasvikset kuivu niin herkästi.

Pikkuinen kasvihuone istuu paikkaansa kuin hansikas.

Lehtokotilo-ongelma on ihan kamala! Siitäkin syystä on kiva, kun tomaatit saa kasvatettua kasvihuoneessa. Vaikkeivät kotilot kokonaan sieltä poissa pysy, niitä on paljon vähemmän kuin avomaalla.

Kruunutilliä pitää olla paljon. Kaalit ja krassit on istutettu liian ahneesti.

Istutan ja kylvän aina liian ahtaasti, mutta hieman avomaata tiheämmässä voi astioissa kasvattaakin. Korjaan sadon nuorena suoraan pöytään, säilöntään en mitään kasvata.

 

Perunat idätään pienissä erissä kasvihuoneessa ja istutetaan taimina kasseihin.

12 Paulan parasta hyötykasvia

  1. Peruna. Ostan keväällä säkin ’Siikliä’ ja muitakin lajikkeita puutarhamyymälästä ja idätän siemenperunat erissä kasvihuoneessa. Istutan perunantaimet siitä kestokasseihin, joissa on pohjalla noin 30 senttiä multaa.
  2. Mansikka. Laitoin yhden laatikoista mansikalle. Käytin jatkuvasatoisia kuukausimansikoita. Myös amppelimansikka on hauska!
  3. Herne. Kylvän viljelylaatikkoon sokeri- ja taittoydinherneitä ja tuen ne obeliskiin. Herneet kukkivat kauniisti ja tuottavat satoa suoraan kasvustosta syötäväksi.
  4. Salaatti. Kieltämättä salaattitarpeemme eivät laatikkoviljelmästä tyydyty, vaan ostan lisää kaupasta. Laatikkoviljelmälle sekoitan monta pussia yhteen eri lajikkeiden siemeniä ja kylvän seoksen toukokuussa.
  5. Tilli. Äiti kylvi tillit aina siemenistä, mutta ajat ovat toiset. Nykyisin olen alkanut istuttaa taimista, joista saa nopeasti satoa. Tilliä pitää olla niin paljon, että loppukesälle riittää komeita kukkia!
  6. Persilja. Istutan persiljat vihannestiskin ruukkuyrteistä, sillä ne juurtuvat hienosti. Voisin ostaa taimikaupastakin, mutta muhkeat ruukkupersiljat ovat lähikaupassa niin hienoja.
  7. Viinisuolaheinä. Enpä ole enää viime vuosina tarvinnut näitä istuttaa, kun se on levinnyt niin kovasti. Maukas salaattikasvi, mutta vähempikin riittäisi. Kannattaa karsia kukintoja…
  8. Tomaatti. Kirsikkatomaatit kasvatan toukokuun lopulla kasvihuoneeseen istuttamistani taimista, mutta aina yhden taimen istutan myös viljelylaatikkoon. Enolaisen puutarhaharrastajan vinkistä olen tehnyt tomaatille kahdesta ikkunasta kasvihuoneen alkukesäksi.
  9. Kurkku. Palkitsevin viljeltävä on pikkuinen kasvihuonekurkku, jonka kypsymistä ei tarvitse odotella. Kurkut kasvavat miltei silmissä! Avomaankurkkuja versoo laatikoiden reunoilta.
  10. Basilika. Vaikka mitä sanoisivat basilikan lämmötarpeesta, minulla se kasvaa parhainen ulkona. Ehkä se johtuu siitä, että ilma kiertää taimen ympärillä?
  11. Kehäkukka. Kukka kuuluu vihannesmaalle, vaikken sitä syökään. Itse asiassa tänä vuonna taidan kylvää sinivalkoisia ruiskaunokkeja itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kukkiaksi.
  12. Punaherukka. Yllättävän hyvin tulee satoa viljelmän ruukkujen marjapensaistakin. Ikuisia pensaat eivät ruukuissa kasvaessaan ole, tänä kesänä täytyy uusia. Isoissa ruukuissa punaherukka talvehtii suojaamatta Vantaalla.

 

tomaatit
Pienestäkin laatikkoviljelmästä korjaa monipuolisesti satoa.

Vaikka satoa ei tulisi paljoa, sitä osaa arvostaa kaiken vaivannäön jälkeen. No, ei sitä vaivaa oikeastaan hirveästi ole istutusten ja kylvösten hoitamisen jälkeen. Laatikoissa rikkaruohojakaan ei juuri tarvitse kitkeä. Naapurista leikkaan ruohosilppua katteeksi, joka vähentää kastelutarvetta. Itsellämme kun ei ruohoa kasva, niin säästyy sekin aika hyötytarhan hoitoon.

Sato-onnea, terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 12 parasta laatikkoviljelykasvia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *