Mikä ritarinkukan sipuleista ehti kukkaan ensin?

amaryllis

Syksyn ja joulun suosikkikasvi, ritarinkukka, selviää vähällä hoidolla.

Istuttelin ritarinkukan sipuleita lasiterassillamme lokakuun lopulla – kohta ne kukkivatkin. Mikä sipuleista ehti kukkaan ensin?

Lasiterassilla oli vielä syksyistä, kun istutimme ritarinkukan sipuleita kaverini kanssa. Sään käännyttyä talviseksi toin istutukset sisälle, jossa kasvit ovat jatkaneet kehitystään silmänalla keittiön pöydällä.

 

amaryllis-nuppu

Koska kukkanupussa väri on jo näkyvissä, kukintaan menee enää päiviä. Melkoinen hujoppi!

Istutin yhden sipuleista perinteisesti ruukkuun ja multaan. Sen kehitys on nyt pisimmällä – kohta ensimmäinen vana kukki!

Lämpimässä ja hämärässä kasvupaikassa kukkavanasta tuli kuitenkin niin korkea, etteivät saviruukku ja kukkanuppu mahdu kauniisti samaan kuvaruutuun. Täytyy varmaan etsiä tukikeppi ennen kuin kellot avautuvat.

 

amaryllis-vahassa

Vahattu ritarinkukan sipuli on uutuus, jota helppohoitoisempaa saa hakea. Kun sipulia koskettelee, pääsee osalliseksi hileiden tarttuvasta kimalluksesta.

Keittiön pöydällä versoo myös vahattu sipuli, josta pilkistää jo lupaavasti kukkanuppuja. Mitään muuta ei ole sipulille tehty kuin että asetin sipulin rautalankatelineineen pöydälle. Ohjeen mukaan sipulia ei pidä edes kastella.

Oikeastaan on hyvä vaan, etteivät kaikki istutukset kuki yhtä aikaa.

 

amaryllis-vesilasissa

Erityisen ylpeä olen kapeasuiseen lasimaljakkoon sijoittamastani ritarinkukasta.

Ehkä parhaalta kuitenkin näyttää toistaiseksi sipuli, joka sijoitin hetken mielijohteesta kapeasuiseen lähes sipulin pohjaan saakka ulottuvalla vedellä täytettyyn maljakkoon. Lehdet ja kukkanuput ovat nousseen sipulista kauniin vihreinä.

 

amaryllis-juuret

Vanhat juuret alkoivat nopeasti pilaantua, mutta uudet ovat pirteitä. Vaihdan maljakkovettä noin kerran viikossa.

Aluksi annoin sipulin juuriston ulottua maljakkoveteen saakka, mutta kun sipulista alkoi pilkistää uusia juuria, leikkasin vanhat pois. Hyasinttilasi olisi amaryllikselle liian pieni, mutta karkkipurkki on ritarinkukan sipulille juuri passeli.

kukkinut-amaryllis

Laiskurin on aika poistaa vanhat kukat viemästä voimia sipulista. Kohta toinen kukkavana kukkii!

Ostin ritarinkukan sipuleita hankkiessani myös yhden nuppuisen perinteisesti ruukkuun istutettuna. Sen kukat avautuivat niin nopsaan, että  kuihtunut kukka kaipaa jo pois leikkaamista. Kukkia tuntuu riittävän vielä pitkään, sillä sipulista versoo jo uusi, pian kukkiva nuppu.

Ritarinkukan kukinta-aikaan vaikuttavat muun muassa sipulikoko, sipulin käsittely, istutusaika, istutustapa sekä kasvupaikan lämpötila ja valoisuus. Lue lisää ritarinkukan kasvatuksesta  Kasvata ritarinkukka – omaksi iloksi tai ystävälle -blogistani.

Marraskuisin terveisin puutarhatoimittaja Paula

 

 

Kommentit

Kommentoi juttua: Mikä ritarinkukan sipuleista ehti kukkaan ensin?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X