Paratiisi takapihalla

Viljeletkö jo ruukuissa - vai aloitatko syksyllä?

Multaan kynsien alla saa tottua, jos harrastaa viljelyä edes ruukkupuutarhassa pihalla, patiolla tai parvekkella.

Kuivuus on kurittanut ruukkupuutarhaa, mutta joistain kasveista tulee satoa kovastikin. Ihana korjata sitä omalta pihalta. Tai oikeastaan pikkuruisesta ruukkupuutarhasta.

Perunoita, kurkkuja, kurpitsoja, tomaatteja ja herneitä ja tietysti myös tilliä, persiljaa, yrttejä ja jopa valkosipuliakin voi kasvattaa keskellä kaupunkia pienessäkin tilassa. Vihannekset eivät tarvitse viljelymaata, vaan astiat riittävät.

Istutin ’Ziemiai’ talvivalkosipulit kaverin kanssa myöhään syksyllä. Rehellisesti sanoen, sen enempää  vaivaa en ole niiden eteen nähnyt. No, kasteltu on viljelylaatikkoa nyt helteiden aikaan. Vaikkei tullutkaan lannoitettua kunnolla, kyllä näistäkin makuun pääsee.

Lue talvivalkosipulin viljelystä täältä!

Perunoista istutin varhaislajiketta ’Solist’ ja kuvassa korjattavaa syysperuna ’Siikliä’. Kuivaa on näidenkin kasvualusta kasseissa, lavankauluksissa ja puulaatikoissa, mutta yllättävän hyvin satoa silti saadaan. Harmittaa, kun satunnainen kaatosade (!) hukutti viimeiset siemenperunat, jotka olin ajatellut istuttaa kasseihin loppukesäksi.

Lue kassiperunan viljelystä täältä.

Herneitä kasvatan kukkaruukuissa sekä kukkien kauneuden että sadon vuoksi. Kasvatan puna- ja valkokukkaisia sokeri- ja taittoydinherneitä, jotka voi syödä palkoineen. Naapureitammekin olen pyytänyt syömään niitä ahkerasti, jotta uutta satoa syntyisi.

Lue herneenviljelystä täältä.

Amppelikurkkuja ’Mini Stars’ ja monia eri tomaattilajikeita kasvaa meillä lasin alla ja avomaalla. Heinäkuun lopussa ne kypsyvät hurjaa vauhtia. Eniten tykkään napsia täydellisen kypsiä tomaatteja suoraan pensaasta, mutta nyt niitä tulee niin nopsaan, että on pakko poimia astiaankin.

Lue kurkunviljelystä täältä ja tomaatinviljelystä täältä.

Kesäkurpitsat ovat kiitollisia ruukuissa tai kasseissa, joissa itse niitä viljelen. Satokausi alkoi juuri, ja uunissa muhivat täytetyt kesäkurpitsat. Vihannesrukuista ja puutarhasta saa poimittua myös kukat kesäpöytään.

Jos et vielä kasvata vihanneksia ja yrttejä, kokeile jo syksyllä. Istuta viljelylaatikkoon talvivalkosipulia ja maa-artisokkaa.

Terveisin puutarhatoimittaja Paula


    Olen Paula Ritanen-Närhi, intohimoinen puutarhatoimittaja, huoleton hortonomi ja kokeileva kotipuutarhuri. Kesät kiertelen kotipuutarhoissa ympäri maata ja talveksi vetäydyn kotilaaksooni  kirjoittelemaan retkistäni. Puutarha on minulle ammatti, harrastus ja elämäntapa. Tervetuloa kurkkimaan kotipuutarhaani!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viljeletkö jo ruukuissa - vai aloitatko syksyllä?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *