Kahvia kasveille

Kysymys: Isoäidilläni on tapana kaataa pannuun jäänyt kahvitilkka ruukkukukkien juurelle ja kesällä perennoille. Onko siitä hyötyä tai kenties haittaa?

Vastaus: Kahvia tai kahvinporoja on vanhastaan käytetty lannoitteena sekä kotikukille että puutarhassa. Jotkut lirauttavat juomaa kasvin juurelle, toiset kopistavat perään myös porot.

Mullan pinnalla kahvinporot tahtovat homehtua,mutta pitemmän päälle eloperäisen jätteen ravinteet tulevat silläkin tavoin kasvin käyttöön.Tavallisinta on kuitenkin kierrättää suodatinpussit ja kahvinporot hyötykäyttöön kompostin kautta.

Paahdetun kahvin pH on 4,8-5,1, eli kahvijuoma on hapan neste. Siksi siitä on hyötyä ennen kaikkea happamasta maasta pitäville lajeille,haittaa siitä voi olla kalkinsuosijoille.

Teksti: Paula Ritanen-Närhi
Kuva: Mirva Kakko

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: Kotiliesi Toimitus

Keskustelu

 1. kahvinporot lannoitteeksi

  Ulkokasveista, erityisesti alppiruusu (rhododendron) pitää kahvinporoista! Testattu on, seuraavana vuonna vanha alppiruusu kukki todella hienosti ja kasvatti enemmän uusia lehtiä kuin vuosikausiin. Myös melkein kaikki havukasvit hyötyvät kahvista ja kahvinporoista, joissa on useita lannoittavia mineraaleja ja yhdisteitä. Itsellä kaikki kahvinporot ovat vuosikausia menneet kasveille, aiemmin kotipihaan ja nyttemmin kun sellaista ei ole, lenkkipolun lähistöllä oleville rhodoille tai havupuille. Mukava nähdä miten luonnossakin kasvit innostuvat tästä luomulannoitteesta.

  Kekkilä suosittelee sivuillaan maan happamoittamista (lannoitteilla) seuraaville happamuudesta pitäville kasveille:
  Happaman maan puita ja pensaita
  hortensiat
  alppiruusut
  atsaleat
  pensasmustikka ja -puolukka
  havupuut erityisesti mustakuusi
  mahonia

 2. jadessan

  en ole koskaan ennen kuullutkaan.

 3. Kahvissa on rautaa

  Toimii ! Olen joskus jopa kastellut huonekasveja ylijääneellä kahvilla, rehottavat erittäin vihreinä ja vahvoina sen ansiosta. Kahvi sisältää aika paljon rautaa, siinä se ”salaisuus”.
  Ennen maalla heitettiin kahvinporot kukkapenkkiin. Se oli tavallista. Ihan tuttu juttu.

 4. iki-iäkäs

  Muistan,että joskus annettin alppiruusuille piimää,maan happamuuden tasaamiseksi. Tapanko alppiruusut piimällä, (vanha päiväys,)vai onko piimä sopivaa lannoitetta????????

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti