Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Pullapitko keksitahnatäytteellä

Pullapitko on näyttävä tarjottava. Trendikäs keksitahna Biskoff sopii täytteeksi, jonka makeutta karpalo ihanasti hapokkuudellaan korostaa.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
30  annosta

Ainekset

Sahramiliemi

  • 1-2 ps (à 0,5 g) sahramia
  • 1 sokeripala tai 1 tl sokeria
  • 1 ½ rkl kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa

Pullataikina

  • 5 dl maitoa tai vettä
  • 2 ps (à 11 g) kuivahiivaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl jauhettua kardemummaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 14 dl vehnäjauhoja

Keksitahnatäyte

  • 400 g karamellisoitua keksilevitettä (Lotus Biscoff)
  • 2 ½ dl karpaloita (pakaste)

Voitelu

  • 1 kananmuna

Koristelu

  • 2 dl tomusokeria
  • 1-2 rkl sitruunamehua

Valmistusohje

Pullapitko keksitahnatäytteellä leivotaan helposti näin:

  1. Valmista ensin sahramiliemi. Murskaa morttelissa yhdestä kahteen pussia sahramia ja yksi sokeripala tai teelusikallinen sokeria keskenään. Kaada seos pieneen kulhoon ja valuta päälle puolitoista ruokalusikallista kiehuvaa vettä tai kirkasta viinaa. Anna seistä vähintään 15 minuuttia.
  2. Mittaa viisi desilitraa kylmää maitoa tai vettä monitoimikoneen kulhoon, jossa on taikinakoukku. Sekoita joukkoon kaksi pussia kuivahiivaa, kaksi desilitraa sokeria, kaksi teelusikallista jauhettua kardemummaa, teelusikallinen suolaa, kaksi desilitraa rypsiöljyä ja sahramiliemi. Lisää puolet eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja sekoita kunnolla.
  3. Lisää loput eli seitsemän desilitraa vehnäjauhoja ja vaivaa taikinaa 15 minuuttia alhaisella teholla. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli ensin toinen taikinapala suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Levitä päälle puolet eli 200 grammaa keksitahnaa ja ripottele päälle tasaisesti puolet eli reilu desilitra jäisiä karpaloita. Kääri levy tiukalle rullalle pituussuuntaan.
  4. Leikkaa rulla lähes kokonaan keskeltä auki jättäen hieman sitä yläosasta kiinni. Kieputa puolikkaat toistensa ympärille pitkoksi. Puno puolikkaat rullat yhteen punokseksi. Nosta punos voideltuun 26 cm pitkään leipävuokaan. Tee toinen taikina samoin. Kohota pitkoja peitettynä puolisen tuntia.
  5. Paista pullapitko keksitahnatäytteellä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuutin ajan. Nosta jäähtymään ritilälle. Irrota veitsen avulla vuoista. Valmista tomusokerikuorrute sekoittamalla kaksi desilitraa tomusokeria ja yhdestä kahteen ruokalusikallista sitruunamehua keskenään. Valuta seos jäähtyneiden pullapitkojen päälle.

Vinkki! Tarjoa pullapitko vaalean glögin kanssa.

pullapitko

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/2023.

Lue myös Anna.fi: Pähkinä-toffeeboston


Kommentoi

Kommentoi juttua: Pullapitko keksitahnatäytteellä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.