Bearnaisekastike
Bearnaisekastike on yksi ranskalaisen keittiön peruskastikkeista. Se on muunnos hollandaisekastikkeesta. Bearnaisekastike maustetaan tyypillisesti rakuunalla ja kirvelillä. Lempeä lämpö ja maltti ovat avaimet onnistumiseen. Bearnaisekastike sopii tarjottavaksi erilaisten pihvien ja broilerin kanssa.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 6 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Mausteliemi
- 2 salottisipulia
- 1 rkl tuoretta rakuunaa
- 1 rkl tuoretta kirveliä
- 1 ½ dl kuivaa valkoviiniä
- ½ dl valkoviinietikkaa
- 5 kokonaista valkopippuria
Bearnaisekastike
- 1 dl maustelientä
- 5 kananmunankeltuaista
- 250 g sulatettua voita
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 rkl hienonnettuja rakuunanlehtiä
- ¼ tl suolaa
Valmistusohje
- Bearnaisekastike valmistetaan näin. Tee ensin mausteliemi. Kuori ja hienonna kaksi salottisipulia. Hienonna yksi ruokalusikallinen tuoretta rakuunaa ja yksi ruokalusikallinen tuoretta kirveliä. Laita sipulit ja yrtit sekä 1 1/2 desilitraa kuivaa valkoviiniä, puoli desilitraa valkoviinietikkaa ja viisi kokonaista valkopippuria kattilaan. Keitä hiljalleen, kunnes nestettä on jäljellä noin yksi desilitra. Jäähdytä liemi ja siivilöi.
- Valmista vesihaude kastiketta varten. Kuumenna vettä kattilassa ja valitse sen päälle sopiva metallikulho, jonka pohja ei kosketa kiehuvan kuumaa vettä.
- Sekoita mausteliemi ja viisi kananmunankeltuaista kulhossa ja siirrä se sitten hiljaa poreilevan vesihauteen päälle. Sekoita kastiketta koko ajan huolellisesti. Kun kastike saostuu, siirrä kulho pois vesihauteesta.
- Lisää joukkoon 250 grammaa sulatettua, kädenlämpöistä voita ohuena nauhana koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
- Mausta bearnaisekastike yhdellä ruokalusikallisella sitruunamehua, yhdellä ruokalusikallisella hienonnettuja rakuunanlehtiä ja 1/4 teelusikallisella suolaa.
Katso myös: Hollandaisekastike parsalle tai uppomunavoileiville
Anna.fi/ruoka: Kalapullat ja helppo hollandaisekastike
Kommentoi
Kommentoi juttua: Bearnaisekastike