
Burgundilaispata
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Munaton
Ainekset
- 600 g naudan etuselkää tai sisä- tai ulkopaistia
- voita ja öljyä
- 4 dl punaviiniä
- noin 5 dl lihalientä
- 5 siivua pekonia
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 rkl öljyä
- 2 porkkanaa
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 2 laakerinlehteä
- 1 rkl fariinisokeria
- ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuria
- 1 tl kuivattua timjamia
- 8-10 pikkusipulia
- 1 rs (200 g) herkkusieniä
Suurustamiseen
- 1 rkl voita
- 1 rkl vehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Nosta liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen kypsentämistä. Poista kalvot huolellisesti ja paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Ruskista lihat käännellen kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa. Siirrä lihat pataan. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada liemi pataan. Valuta punaviiniä ja lihalientä lihojen päälle niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
2. Pilko pekoni. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Ruskista pekonit ja lisää joukkoon hienonnetut valkosipulinkynnet. Kuori ja viipaloi porkkanat ja lisää pannulle. Kaada seos pataan ja lisää tomaattipyree, laakerinlehdet ja mausteet. Nosta pata 150-asteiseen uuniin hautumaan.
3. Kun pata on hautunut 1,5 tuntia, kuori pikkusipulit. Puhdista herkkusienet ja puolita suurimmat. Paahda pannulla ensin sieniä kevyesti niin, että hieman nestettä haihtuu. Lisää pannulle kuoritut sipulit. Siirrä ainekset pataan.
4. Valmista pienessä astiassa beurre manié eli voi-jauho-suuruste. Sekoita pehmeä voi ja vehnäjauhot keskenään ja lisää suuruste kiehuvaan pataan. Anna padan porista, kunnes lihat ovat täysin mureita. Tarkista maku.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Burgundilaispata