
Gluteeniton britakakku
Gluteeniton britakakku muuntautuu täydellisesti kevään juhlahetkiin pehmeän rahkatäytteen ja kirpeän passiohedelmätahnan kanssa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 10 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Gluteeniton britakakku
- 150 g huoneenlämpöistä voita
- 1 ½ dl sokeria
- 4 kananmunan keltuaista
- 2 dl gluteenittomia jauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 ½ dl maitoa
Passiohedelmä-inkivääritahna
- 5 passiohedelmää
- 1 sitruuna
- 2-3 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
- 2 kananmunan keltuaista
- 2 ½ dl sokeria
- 1 rkl maissitärkkelystä
- 50 g voita
Marenkikuorrutus
- 4 kananmunan valkuaista
- 2 dl sokeria
- 1 ½ dl mantelilastuja
Täyte
- 4 dl kuohukermaa
- 2 rkl sokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 300 g sitruunarahkaa
- 3 passiohedelmää
Lisäksi
- ½ dl mantelilastuja
- 2 rkl tomusokeria
- 2 passiohedelmää
Valmistusohje
Gluteeniton britakakku leivotaan helposti näin:
- Valmista ensin passiohedelmä-inkivääritahna. Koverra viiden passiohedelmän sisus kattilaan. Lisää joukkoon yhden sitruunan mehu, kahdesta kolmeen teelusikallista inkivääriä, kaksi kananmunan keltuaista, kaksi ja puoli desilitraa sokeria ja ruokalusikallinen maissitärkkelystä. Sekoita tasaiseksi. Anna poreilla miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 5 minuutin ajan, kunnes seos sakenee hieman. Nosta pois liedeltä ja lisää 50 grammaa voita pieninä kuutioina pala kerrallaan voimakkaasti sekoittaen. Sekoita kunnes voi on täysin sulanut seokseen. Nosta sivuun jäähtymään.
- Vaahdota 150 grammaa pehmeää voita ja puolitoista desilitraa sokeria. Ota neljä kananmunaa. Erottele kananmunien keltuaiset (säästä valkuaiset marenkiin). Lisää keltuaiset yksitellen voisokeriseokseen ja vatkaa hyvin. Sekoita kaksi desilitraa gluteenittomia jauhoja ja kaksi teelusikallista leivinjauhetta kulhossa. Lisää jauhoseos ja puolitoista desilitraa maitoa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Siirrä pelti sivuun odottamaan.
- Valmista pohjan marenki. Vatkaa neljä valkuaista kovaksi vaahdoksi. Lisää kaksi desilitraa sokeria hieman kerrallaan koko ajan vatkaten, kunnes marenkivaahto on kiinteää ja kiiltävää. Kääntele joukkoon puolitoista desilitraa mantelilastuja. Levitä marenki pellille taikinan päälle.
- Paista gluteeniton britakakku 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia, kunnes marengin pinta on ruskistunut hieman. Nosta jäähtymään.
- Leikkaa jäähtynyt pohja neljäksi samankokoiseksi suorakulmioksi.
- Vatkaa neljä desilitraa kuohukermaa, kaksi ruokalusikallista sokeria ja ruokalusikallinen vaniljasokeria vaahdoksi. Kääntele joukkoon 300 grammaa sitruunarahkaa. Halkaise kolme passiohedelmää ja lusikoi sisus täytteen sekaan.
- Kasaa kakku. Nosta yksi marenkipohja tarjoiluvadille. Lusikoi väliin kolmasosa täytteestä ja passiohedelmätahnasta. Nosta toinen pohja päälle. Lisää jälleen täytettä ja tahnaa. Toista vielä yhden kerroksen verran. Nosta viimeinen marenkipohja kakun päälle. Koristele mantelilastuilla, tomusokerilla ja passiohedelmän hedelmälihalla.
Vinkki! Täytteillä britakakkuun saa vaihtelua. Ota mallia esimerkiksi appelsiini-britakakusta.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 6/2023.
Lue myös Anna.fi: Hedelmäbritakakku
Kommentoi
Kommentoi juttua: Gluteeniton britakakku