
Gluteeniton pullataikina
Gluteeniton pullataikina vaatii onnistuakseen omat niksinsä. Leivonnassa on tärkeää käyttää psylliumia ja kohottaa taikinaa vain kerran pulliksi pyöriteltynä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Gluteeniton
- Kasvis
Ainekset
Gluteeniton pullataikina
- 2 ½ dl maitoa
- 1 tl psylliumia
- 1 ps (11 g) kuivahiivaa
- ½ tl suolaa
- ½ rkl kardemummaa
- 1 dl sokeria
- 1 kananmuna
- 1 dl riisijauhoja
- 5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
- 150 g pehmeää voita tai leivontamargariinia
Voitelu
- 1 kananmuna
Pinnalle
- 1 dl raesokeria
Valmistusohje
Gluteeniton pullataikina leivotaan helposti näin:
- Lämmitä kaksi ja puoli desilitraa maitoa reilusti kädenlämpöiseksi. Lisää teelusikallinen psylliumia ja anna seistä 10 minuuttia. Sekoita joukkoon pussi kuivahiivaa, teelusikallinen suolaa, desilitra sokeria, puoli ruokalusikallista kardemummaa ja yksi kananmuna.
- Lisää desilitra riisijauhoja ja noin viisi desilitraa gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta pienissä erissä samalla voimakkaasti yleiskoneella sekoittaen. Vaivaa taikina hyvin. Lisää lopuksi joukkoon 75 grammaa huoneenlämpöinen voita tai leivontamargariinia ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Valmiin taikinan kuuluu olla löysähköä. Älä kohota taikinaa tässä välissä.
- Leivo taikina pitkäksi tangoksi. Käytä apuna gluteenitonta jauhoseosta. Leikkaa tanko 12 osaan ja muotoile palat pikkupulliksi. Laita pullat leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota noin 30 minuuttia.
- Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria. Kypsennä uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes pullat ovat kauniin värisiä.
Vinkki! Gluteeniton pullataikina saa uutta jujua, kun sen höystää mielen mukaan. Tee siitä vaihteeksi vaikka perinteisiä voisilmäpullia.
Lue myös Anna.fi: Gluteenittomat kanelipuustit
Kommentoi
Kommentoi juttua: Gluteeniton pullataikina
Hei!
Ohje on varmaan ihan hyvä niille, joilla ei ole vilja-allergiaa, joka aiheuttaa usein sen, ettei voi käyttää riisijauhoa. Tässäkin ohjeessa on riisijauhoa ja lisäksi käytetään vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, joka myös sisältää riisijauhoa.
Vilja-allergikko voi käyttää useasti gluteenittomia kotimaisia kaurajauhoja. Ehkä tämä pullataikina onnistuisi korvaamalla riisijauho ja vaalea gluteeniton jauhoseos kokonaan gluteenittomalla kaurajauholla?
Tummassa gluteenittomassa jauhoseoksessa ei ole riisijauhoa, mutta se sisältää pellavarouhetta ja tattarijauhoa, jotka ei välttämättä tuo pullataikinaan hyvää lopputulosta.