Reseptit
20
Kiitos

Gluteeniton täytekakku – vadelma-ruusumoussetäytteinen kerroskakku

Maukas gluteeniton kakkupohja muokkautuu moneksi. Maistuva vadelma-ruusutäyte on herkullinen tässä näyttävässä kerroskakussa.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Gluteeniton täytekakkupohja

150 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl perunajauhoja
1 dl kookosjauhoa
1/2 tl suolaa
1 tl ksantaania
1 tl psylliumia
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kuohukermaa

Kakkupohja

2 annosta gluteenitonta täytekakkutaikinaa (kts. yltä)
yksi 15 cm:n vuoka ja yksi 19 cm:n vuoka

Kostutus

3 dl seljankukkamehua laimennettuna
2 rkl ruusuvettä (lasipullossa maustehyllyssä)

Täyte

2 1/2 dl vispikermaa (esim. Flora vispi)
400 g maitorahkaa
200 g soseutettuja vadelmia (sulatettu, kotimainen pakaste)
2 rkl ruusunterälehtihilloa (Kotajan maatila)
4 rkl tomusokeria
2 dl vaniljakreemijauhetta

Voikreemikuorrutus

400 g huoneenlämpöistä voita
10 dl tomusokeria
2 rkl maitoa

Sokerikuorrutus

3 x 250 g sokerimassaa (valmista esim. Dr. Oetker)

Koristelu

3 prk valkoista pikeeriä (valmista esim. Dr. Oetker), pastavärejä esim. pinkkiä, keltaista ja vihreää
strösseleitä
tuoreita kukkia ja kukan muovisia pidikkeitä

Valmistusohje

  1. Kerroskakkua varten tee täytekakkupohja tuplana kahteen eri kokoiseen vuokaan. Esimerkiksi yksi 15 cm:n vuoka ja yksi 19 cm:n vuoka.
  2. Ota voi ja kananmunat ajoissa huoneenlämpöön. Voin voi ottaa jo edellisenä päivänä pöydälle pehmenemään. Tärkeää on, että ainekset ovat huoneenlämpöisiä.
  3. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten taikinan joukkoon.
  4. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja siivilöi ne tiheän siivilän läpi taikinan joukkoon. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella noin 2 minuuttia, että jauhot sekoittuvat hyvin taikinan joukkoon. Lisää lopuksi kerma ja jatka vatkaamista vielä noin 30 sekuntia.
  5. Jos teet kakun rengasvuokaan, pingota vuoan pohjalle leivinpaperia. Voitele rengasvuoan reunat hyvin.
  6. Lusikoi taikina vuokaan. Paista 140 asteessa noin 1 tunti 20 minuuttia. Korkea kakkupohja vaatii pidemmän paistoajan ja laakea lyhyemmän. Kokeile kypsyyttä tikulla. Gluteeniton kakkutaikina paistetaan miedommalla lämmöllä kuin tavallinen vehnäjauhoista tehty kakkupohja, joten sen kypsyminen vie kauemmin aikaa.
  7. Jäähdytä ja irrota kakku vuoasta. Nosta pohja jääkaappiin yöksi. Voit myös pakastaa pohjat. Kakun koristelu onnistuu paremmin täysin kylmään kakkupohjaan, koska silloin kakkupohjasta ei lähde niin paljon murua.
  8. Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan. Sekoita kostukkeen ainekset yhteen. Pingota leivinpaperi kakkupohjaan ja kokoa kakku irtopohjavuokaan. Se tulee yläosasta yli, mutta se ei haittaa.
  9. Tee mousse valmiiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää maitorahka, vadelmasose, ruusunterälehtihillo ja tomusokeri. Lisää vaniljakreemijauhetta vähitellen koko ajan vatkaten.
  10. Nosta yksi kakkupohja kerrallaan paikalleen, kostuta se ja täytä moussella. Nosta toinen pohja päälle ja paina kevyesti. Kostuta ja täytä moussella. Moussea riittää noin 1 cm:n paksuinen kerros molempien kakkujen kerroksiin. Kokoa molemmat kakut erikseen omiin vuokiinsa. Suojaa kelmulla ja nosta jääkaappiin vetäytymään yön yli.
  11. Tee voikreemi. Sokerimassa kiinnittyy paremmin, kun alla on voikreemiä. Voikreemi toimii alla myös eristeenä kosteudelle eikä sokerimassa ala ”itkemään”.
  12. Ota voi pehmenemään huoneenlämpöön ajoissa, esimerkiksi jo edellisenä iltana. Vatkaa huoneenlämpöistä voita noin 4 minuuttia. Se pitää olla kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Kun kaikki tomusokeri on lisätty, jatka vatkaamista vielä pari minuuttia. Lisää maito ja vatkaa vielä pari minuuttia. Valmiin voikreemin tunnistaa vaaleasta väristä, se on kuohkeaa eikä se maistu pelkälle voille enää. Siinä on herkullinen moussemainen maku.
  13. Levitä kreemi kakun reunoille ja päälle ohueksi kerrokseksi palettiveistä apuna käyttäen. Kasta veitsi välillä kuumaan veteen, niin levitys helpottuu.
  14. Työstä sokerimassaa silikonisella leivonta-alustalla. Suihkauta alustalle vähän vuokasprayta, niin massa ei jää kiinni alustaan. Käytä myös silikonista kaulinta. Tee sokerimassoista yksi iso massapallo pyörittämällä massaa leivinalustalla. Jaa massa kahteen. Kauli ensin toinen pallo valmiiksi. Nosta kaulittu massa voikreemillä kuorrutetun kakun päälle varovasti. Painele massa kiinni kakkuun ja leikkaa ylimääräiset reunat pois. Painele massaa kevyesti ja taita reunat kakun alle. Nosta kakku tarjoilualustalle. Kauli toinen pallo. Nosta se varovasti toisen kakun päälle. Painele massa kiinni ja leikkaa ylimääräiset reunat pois.
  15. Kakut nostetaan päällekkäin juuri ennen koristelua. Leivontatarvikeliikkeissä myydään tukipuita, jonka päälle yläosa nostetaan. Tukipuut upotetaan kakun sisään keskelle kakkua ja kakun toinen kerros nostetaan niiden päälle. Näin alapuolen kakku ei vajoa eikä painu kasaan.
  16. Koristele kakun alaosa pastavärillä värjätyllä pikeerillä. Sekoita pari tippaa väriä sokeripikeeriin ja sekoita hyvin. Ota palettiveitsellä pieni määrä väriä ja maalaa sokerimassan pintaan kuvioita. Koristele strösselillä ja kukilla. Leivontatarvikekaupassa myydään tuoreille kukille kukkatelineitä, johon kukan voi työntää turvallisesti pystyyn. Teline suojaa kakkua ja se on elintarvikemuovia, joten se on turvallista työntää kakun sisään. Teline painetaan kakun pinnan läpi ja kukka asetellaan telineeseen. Varteen voi kieputtaa kosteaan liinaan, jolloin kukka pysyy pidempään tuoreena.
  17. Sokerikuorrutettu kakku säilytetään jääkaapissa ilman muovia. Jos sen ympärille laittaa muovin, alkaa kuorrute pehmenemään.

Elintarvikemuovista tehdyt kukkatelineet voi huoletta työntää kakkuun. Kakkuihin sopivia kukkatelineitä myyvät leivontatarvikkeisiin erikoistuneet liikkeet.

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteeniton täytekakku – vadelma-ruusumoussetäytteinen kerroskakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X