Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Gluteenittomat donitsit

Gluteenittomat donitsit valmistuvat uunissa helposti. Paiston jälkeen tehtävä voitelu tai dippaus sulaan voihin takaa sen, että makukin on enemmän kuin kohdillaan. Halutessasi voit kuorruttaa gluteenittomat donitsit myös suklaalla tai kinuskilla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Gluteenittomat donitsit

  • ½ dl rypsiöljyä
  • 1 ¼ dl piimää tai kermaviiliä
  • 1 kananmuna
  • 1 dl sokeria
  • 3 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl ruokasoodaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl suolaa

Voitelu

  • rypsiöljyä

Lisäksi

  • 50-100 g sulatettua voita
  • 1 dl sokeria
  • 1-2 tl kanelia

Valmistusohje

Gluteenittomat donitsit leivotaan uunissa helposti näin:

  1. Sekoita puoli desilitraa öljyä, 1 1/4 desilitraa piimää tai kermaviiliä, yksi muna ja yksi desilitra sokeria keskenään sekaisin.
  2. Yhdistä kuivat aineet eli kolme desilitraa gluteenitonta jauhoseosta, yksi teelusikallinen leivinjauhetta, puoli teelusikallista ruokasoodaa, yksi teelusikallinen vaniljasokeria, yksi teelusikallinen kardemummaa sekä puoli teelusikallista suolaa keskenään ja lisää ne nesteiden joukkoon. Sekoita sekaisin, mutta älä vaivaa.
  3. Öljyä donitsipelti kevyesti. Laita taikina esimerkiksi tukevaan pakastepussiin, leikkaa kulmaan pieni reikä ja pursota taikinaa pellin tai vuoan koloihin noin puoleenväliin asti. Huomaa, että taikina kohoaa uunissa, joten älä täytä vuokaa täyteen.
  4. Paista gluteenittomat donitsit uunin keskiosassa 200 asteessa noin 6–7 minuuttia. Paista donitseja vain sen verran, että ne ovat juuri ja juuri kypsiä, niin se säilyttävät mehevyytensä. Valmis donitsi on keskeltä kevyesti painettuna kiinteä, mutta pehmeä.
  5. Voit paistaa taikinan myös tavallisella muffinipellillä tai minimuffinipellillä. Paistoaika voi olla hieman pidempi tavallista muffinipeltiä käytettäessä. Voit kaivertaa muffinipellillä paistettuihin donitseihin reiät omenaporalla.
  6. Sekoita yhdestä kahteen teelusikallista kanelia ja yksi desilitra sokeria keskenään. Sulata 50-100 grammaa voita. Upota donitsit sulaan voihin välittömästi uunista ottamisen jälkeen noin sekunnin ajaksi, niin ne imevät rasvaa sopivasti sisäänsä ja maistuvat aivan kuin rasvassa keitetyt donitsit. Lusikoi donitsin päälle sokeri-kaneliseosta. Jäähdytä hetki ja nauti!

Vinkki! Kaneli-sokeriseoksen sijasta gluteenittomat donitsit voi dipata esimerkiksi sulaan suklaaseen tai kinuskiin. Jos teet donitseille erillisen kuorrutteen, ei donitseja tarvitse dipata voihin. Riittää, että voitelet donitsit voilla esimerkiksi pullasutia apuna käyttäen uunista ottamisen jälkeen. Myös sokeroituun donitsiin riittää kevyt voitelu ennen sokerointia.

Lue myös: Parhaat vappumunkit, hauskat churrot ja helpot uunidonitsit – leivo suussasulavat vappuherkut itse!

Lue myös Anna.fi: Maidottomat, munattomat ja gluteenittomat pikkumunkit: näitä munkkeja lähes kaikki voivat syödä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Gluteenittomat donitsit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.