Reseptit
yli 60 min
6

Hanhipaisti

Keskieurooppalaiseen joulupöytään kuuluva hanhipaisti maistuu niin itsenäisyyspäivänä kuin jouluna.

Ainekset

Lisää kauppalistalle
noin 4 kg:n kokonainen hanhi
1 rkl suolaa
valkopippuria

Liemi

noin 5 dl vettä
1 sipuli
maksa, kivipiira ja kaularanka
10 kokonaista musta- tai valkopippuria
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
2 tähtianista

Täyte

1 hapan omena
pala juuriselleriä
1 appelsiini
1 sitruuna
2 sipulia
1 kokonainen valkosipuli
100 g kuivattuja aprikooseja

Valeluun

pannulle kertyvää lientä

Kastike

kokoon keitettyä paistolientä
2 rkl appelsiinimarmeladia
1/2 dl sherryä, madeiraa tai marsalaviiniä
2 rkl Maizena-kastikesuurustetta
1 dl kermaa

Valmistusohje

  1. Jos hanhi on pakastettu, ota se jääkaappiin sulamaan pari päivää ennen paistamista ja huoneenlämpöön tunti ennen valmistamista.
  2. Poista isot rasvakertymät ja pyrstön kohdalla sijaitseva rauhanen. Ota vatsaontelosta sisäelimet ja keitä niistä muiden ainesten kanssa liemi. Lisää vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Keitä hiljalleen noin 20 minuuttia.
  3. Huuhdo lintu. Mausta vatsaontelo yrteillä, suolalla ja pippurilla. Irrota varovasti linnun nahkaa rintalihojen päältä ja hiero mausteita nahan alle.
  4. Lohko täytteen ainekset ja täytä vatsaontelo. Sido linnun siivet ja koivet paketiksi kylkiin. Vatsaontelon aukon voi ommella kiinni isolla neulalla ja puuvillalangalla.
  5. Nosta lintu uunipannun ritilälle rintapuoli ylöspäin ja kaada pannulle muutama desilitra vettä. Ruskista lintua 175 asteessa noin 30 minuuttia.
  6. Nauti maksa herkkupalana ja nosta muut sisäelimet uunipannulle. Siivilöi liemi pannulle ja kaada joukkoon viini.
  7. Laske lämpötila 100 asteeseen ja käännä lintu selkäpuoli ylöspäin. Jatka kypsentämistä noin 4 tuntia välillä paistiliemellä valellen.
  8. Käännä lintu viimeisen tunnin ajaksi taas rintapuoli ylöspäin ja jatka valelua.
  9. Nosta lintu vadille ja kääri se folioon. Siivilöi liemi kattilaan. Pane kattila hetkeksi kylmään ulos tai parvekkeelle. Kuori rasva jäähtyneen liemen pinnalta ja käytä se vaikka perunoiden paistamiseen. Keitä lientä reippaasti, kunnes sitä on jäljellä noin 5 dl. Mausta ja suurusta. Tarkista maku ja viimeistele kermalla.

Lisää ideoita joulupöydän keskipisteeksi:
Jouluinen kalkkuna
Kinkku
Jouluhanhi
Ruoka.fi: Täytetty kokonainen kalkkuna

Avainsanat

Avainsanat: Sesongit ja teemat: Ruokavalio: Ateriatyyppi: Raaka-aineet:

Keskustelu

Kommentoi juttua: Hanhipaisti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X