Helppo vuokapitko
Helppo vuokapitko syntyy vuokaan ladotuista pikkupullista. Mantelin ystävä lisää pitkoon mehevyyttä valuttamalla pullakerrosten väliin kuumalla vedellä ohennettua mantelimassaa.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 30 annosta
- Kasvis
Ainekset
Pullataikina:
- 5 dl maitoa
- 50 g tuoretta hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl sokeria
- 2 tl suolaa
- 1 rkl kardemummaa
- (1 rkl vaniljasokeria)
- 200 g margariinia tai voita
- noin 1 kg (15 dl) vehnäjauhoja
Voiteluun:
- kananmuna
Täyte:
- 150 g mantelimassaa
- tilkka kuumaa vettä
Koristeluun:
- raesokeria tai mantelilastuja
Valmistusohje
1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi, kuivahiivaa varten hieman lämpimämmäksi. 2. Sekoita kananmunat, sokeri, suola ja mausteet kulhossa. Lisää lämmitetty maito. Murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva liukenee. Alusta joukkoon jauhot ja pehmeä rasva. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se taikinaan jauhoihin sekoitettuna. Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä kulhon reunoista. Mitä pehmeämpi taikina, sitä muhevampi pulla! 3. Peitä taikina pyyhkeellä ja anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin puoli tuntia. Mikroaaltouuni on hyvä kohotuspaikka. 4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinlaudalle ja vaivaa siitä ilmakuplat. Jaa taikina paloiksi ja leivo pikkupullia. Säästä myös pieni pala pitkon pohjaa varten. 5. Kauli pieni pala taikinaa voidellun leipävuoan pohjan peitteeksi. Lado päälle limittäin kahteen kerrokseen pikkupullia. Anna kohota noin 20 minuuttia. 6. Voitele munalla ja ripota pinnalle raesokeria tai mantelilastuja. Halutessaan pullakerroksen väliin voi valuttaa kuumalla vesitilkalla ohennettua mantelimassaa (150 g mantelimassaa riittää kahteen vuokapitkoon). Paista pitkoa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Helppo vuokapitko
Mistähän löytyis ohje neljällä letitysohje pullapitkoill