Joulustruudeli

Joulustruudeli 

60+
min
12 annosta
yli 60 min
Keskieurooppalainen struudeli saa jouluna täyt­teekseen viikuna-­ tai taatelisosetta ja mantelimassaa.

Ainekset

TAIKINA:

3 1/2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1 kananmuna
3/4 dl vettä
1/2 dl voisulaa

Täyte:

200 g kuivattuja viikunoita tai taateleita
2 rkl sitruunamehua
1 dl vettä
1 dl ruokosokeria
2 tl tuoretta, raastettua inkivääriä
150 g mantelimassaa

Kaulimiseen:

1/2 dl voisulaa

Pinnalle:

tomusokeria

Valmistusohje

1. Mittaa jauhot ja suola yleiskoneen taikinakulhoon. Lisää muna, voisula ja vesi. Käytä konetta rauhallisella teholla muutama minuutti, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Sivele taikinapallo öljyllä ja kääräise muovikelmuun. Anna taikinan rauhoittua jääkaapissa 30 minuuttia.

2. Mittaa silputut viikunat tai taatelit kattilaan. Lisää sitruunamehu, vesi, sokeri ja raastettu inkivääri. Keitä soseeksi. Lisää joukkoon paloiteltu tai raastettu mantelimassa ja sekoita tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä. Kuumenna uuni 200 asteeseen ja levitä uunipellille levinpaperi.

3. Sirota puhtaan pyyheliinan päälle jauhoja. Painele jääkaapista otettu taikinapallo litteäksi ja kauli se pyyhkeen päällä ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Sivele levylle hieman voisulaa. Levitä hedelmä-mantelitäyte levylle ja kääri se rullaksi välillä käärön pintaa voisulalla sivellen.

4. Kiepauta käärö levinpaperilla vuoratulle uunipelille. Voitele käärön pinta ja paista uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia. Siivilöi päälle tomusokeria ja tarjoa kermavaahdon kanssa.

Vinkki: Itsetehdyn taikinan sijaan voit käyttää pakastettua filotaikinaa. Lado voisulalla voidellut taikina-arkit päällekkäin, levitä täyte ja rullaa.

Resepti on julkiastu Kotiliedessä 25/16.

Myös nämä leivonnaiset sopivat joulun kahvipöytään:

kletzenbrot

Kletzenbrot

Stollen

Stollen

pähkinäinen marenkitorttu

Pähkinäinen marenkitorttu

Ruoka.fi: Luumu-jäätelökääretorttu

14.11.2017
Marja Malinen
Kristiina Kurronen / Otavamedia