Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Juurespiirakka

Juurespiirakka on makea, mehevä ja näyttävän näköinen. Paahdetuista juureksista tulee piirakkaan herkullisen makea maku.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Juurespiirakka, pohja:

  • 500 g laskostettua voitaikinaa (pakaste)

Juurekset

  • 4 porkkanaa
  • 3 palsternakkaa
  • 2 punajuurta

Täyte

  • 200 g ricottaa
  • 150 g ranskankermaa
  • 1 kananmuna
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl rouhittua mustapippuria

Valmistusohje

Juurespiirakka leivotaan helposti näin:

  1. Pese juurekset eli neljä porkkanaa, kolme palsternakkaa ja kaksi isoa punajuurta ja nosta ne uunivuokaan kokonaisina. Punajuuren voi halutessaan kuoria.
  2. Paahda juurekset melkein kypsiksi 200 asteisessa uunissa. Laita ensin punajuuret ja puolessa välissä paistoa palsternakat ja porkkanat. Punajuuret vaativat noin 45 minuuttia uunissa, muut juurekset vähemmän. Juuresten ei ole tarkoitus olla täysin pehmeitä, vaan niihin voi jäädä vähän purutuntumaa. Kokeile kypsyyttä haarukalla tai hammastikulla.
  3. Anna juuresten jäähtyä hieman ja leikkaa ne mandoliinilla ohuen ohuiksi viipaleiksi.
  4. Sulata laskostettu voitaikina ja kauli se ohuemmaksi leivinpaperin päällä. Liu’uta leivinpaperi pellin päälle.
  5. Viillä sentin päähän reunasta yhtenäiset viillot, jotka leikkaavat kulmissa. Näin saat piirakkaan kauniit reunat uunissa.
  6. Sekoita täytteen ainekset eli purkki ricottaa, purkki ranskankermaa, kananmuna, ruokalusikallinen hunajaa, sitruunan raastettu kuori, teelusikallinen suolaa sekä teelusikallinen rouhittua mustapippuria ja lusikoi täyte voitaikinan keskelle, jätä reunat tyhjiksi täytteestä.
  7. Asettele juuresviipaleet haluamaasi muotoon täytteen päälle.
  8. Paista piirasta 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Tiputa lämpö 190 asteeseen ja jatka paistamista vielä muutama minuutti.

Vinkki! Tarjoa juurespiirakka jäähtyneenä rapsakan salaatin kera.

juurespiirakka

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 18/2023.

Lue myös Anna.fi: Suolainen piirakka on takuuvarma tarjottava – kokosimme parhaat piirakkaohjeet joka makuun


Kommentoi

Kommentoi juttua: Juurespiirakka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.