
Kaaligratiini
Kaaligratiini yhdistää sinappisen maitokastikkeen ja mehevän juustokuorrutteen. Tässä syksyn ihanin lisuke melkein mille vain.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Kasvis
- Munaton
Ainekset
Kaaligratiini
- 1 savoijin- tai keräkaali
Sinappi-maitokastike
- 2 rkl voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 5 dl maitoa
- 3 rkl hunaja-dijoninsinappia
- ½ tl suolaa
Lisäksi
- 150 g juustoraastetta, esim. Västerbottenia tai cheddaria
- 1 dl kuivahtanutta maalaisleipää mu- ruina tai korppujauhoja
Valmistusohje
Kaaligratiini valmistuu helposti näin:
- Huuhtele noin kilon painoinen savoijin- tai keräkaali ja puolita. Lohko kaalinpalat kannan kanssa ohuemmiksi lohkoiksi. Nosta isolle paistinpannulle kahdesta kolmeen desilitraa vettä kiehumaan ja nosta palat kiehuvaan veteen. Anna kiehua noin 2 minuuttia per puoli. Anna veden kiehua pannulta täysin, jotta kaali alkaa hieman ruskistumaan. Käännä ja anna myös toiselle puolelle hieman väriä. Nosta kaalit uunivuokaan.
- Valmista maitokastike. Sulata kattilassa kaksi ruokalusikallista voita. Lisää joukkoon kolme ruokalusikallista vehnäjauhoja ja anna niiden kiehua rasvassa muutama minuutti. Sekoita joukkoon viisi desilitraa lämmintä maitoa ja vatkaa kastike tasaiseksi. Anna kastikkeen kiehua muutama minuutti samalla sekoittaen, jotta kastike sakenee ja jauhot kypsyvät. Mausta kolmella ruokalusikallisella hunaja-dijonsinappia ja puolikkaalla teelusikallisella suolaa. Sekoita lopuksi joukkoon puolet eli 75 grammaa juustoraatetta.
- Valuta kastike kaalien päälle ja ripottele pinnalle loput juustoraasteesta sekä desilitra leivänmuruja tai korppujauhoja. Gratinoi kaalit uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Vinkki! Tarjoa kaaligratiini beef wellingtonin lisukkeena.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 17/2023.
Lue myös Anna.fi: Kaali-fetajuustogratiini
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kaaligratiini