1. Kuori ja viipaloi 800 grammaa perunoita, neljä valkosipulinkynttä ja yksi sipuli. Kiehauta kaksi desilitraa kasvislientä. Lisää kaksi desilitraa kuohukermaa, teelusikallinen suolaa sekä puoli teelusikallista mustapippuria. Lado perunat ja sipulit kerroksittain laakeaan uunivuokaan. Kaada neste joukkoon. Paista 225 asteessa 30 minuuttia. Esivalmistele sillä aikaa lohi.
2. Pyyhi yksi kokonainen kirjolohi puhtaaksi talouspaperilla. Leikkaa pintaan molemmin puolin 4–5 noin 1⁄2 cm:n syvyistä viiltoa. Mausta teelusikallisella suolaa ja puolikkaalla teelusikallisella valkopippuria pinnalta ja sisältä, anna maustua jääkaapissa noin 20 minuuttia.
3. Soseuta maustetahnan ainekset eli kaksi valkosipulinkynttä, yksi salottisipuli, puoli desilitraa oliiviöljyä, ruukku persiljaa, oksa rosmariinia, teelusikallinen paprikajauhetta, teelusikallinen korianteria, teelusikallinen juustokuminaa ja teelusikallinen suolaa sauvasekoittimella. Lusikoi tahna kalan sisään. Viipaloi sitruuna ja laita viipaleet kalan sisään, sulje vatsa hammastikuilla.
4. Ota perunavuoka uunista ja laske uunin lämpötila 175 asteeseen. Sivele kalan pintaan kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä. Nosta kala perunoiden päälle ja asettele pinnalle sitruunat. Paista kirjolohi uunissa vielä 40–45 minuuttia. Tarkista kypsyys. Kala on kypsää, kun evä irtoaa kevyesti nykäisemällä.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2022.
Lue myös: Uunikala on suomalaisten lempiruoka – kokeile myös kokonaisen kalan paistamista uunissa
Lue myös Anna.fi: Näin valmistat varmasti mehevän uunilohen – 3 vinkkiä ja herkulliset lisukkeet lohelle
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kirjolohi uunissa