Reseptit
alle 30 min

Krannin tilan suussasulavat lusikkaleivät

Lusikkaleivät ovat kahvipöydän klassisia tarjottavia. Krannin tilan emäntä jakoi Kotiliedelle rakkaan perinnereseptinsä. Lusikkaleipiin käytetään tilan omia vehnäjauhoja. Nämä perinteiset pikkuleivät täytetään vadelmahillolla ja pyöräytetään lopuksi erikoishienossa sokerissa.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Krannin tilan lusikkaleivät:

200 g voita
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa
4-4.5 dl Krannin tilan vehnäjauhoja
vadelmahilloa
2 dl erikoishienoa sokeria

Valmistusohje

  • Sulata ja kiehauta voi kattilassa. Jäähdytä tovi. Lisää jäähtyneeseen voisulaan sokeri hyvin sekoittaen. Sekoita jauhot, sooda ja vaniljasokeri keskenään, ja lisää ne voi-sokeriseokseen. Anna taikinan vetäytyä 15 min jääkaapissa.
  • Muotoile teelusikalla sormin painellen tiivis lusikan kuppiosan muotoinen taikinapala ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille tasainen (sormipainelupinta) alaspäin. Laita uunipellille parillinen määrä paloja.
  • Paista 200 C uunin keskitasossa siten, että taikinapalojen reunat saavat aavistuksen kullanruskeaa väriä (muutama minuutti). Jäähdytä tovi.
  • Lisää nokare vadelmahilloa lusikkaleivän tasaiselle pinnalle ja paina toinen kappale vastineeksi. Pyöräytä ruokalusikan avulla erikoishienossa sokerissa ja nostele varovasti tarjoiluastiaan.

Krannin tilan emännän lisävinkki:
”Lusikkaleipätaikinamassaa voi arvioida paistamalla koepiparit. Jos testikappaleet leviävät, lisää hiven jauhoja ja tee testi uudelleen. Kannattaa laittaa aluksi mieluummin varovasti ja vähän vähemmän jauhoja ja lisätä myöhemmin. Kivikovaa taikinaa on vaikea pelastaa. Itse valmistan tällä reseptillä joka kerta lusikkaleipiä, mutta käsituntuma ja testikappaleet kuuluvat silti jokaiseen paistokertaan. Harjoittele kärsivällisesti. Krannin tilan vehnäjauhot soveltuvat hyvin näihin pipareihin hienojakoisuutensa vuoksi!”

Lue myös: Kotilieden lukijoiden parhaat pikkuleivät

Keskustelu

Kommentoi juttua: Krannin tilan suussasulavat lusikkaleivät

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X