Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Kurpitsapiiraat

Mehevien syysleivonnaisen salaisuus on täytteeseen piilotettu kurpitsasose. Lämpimän maun tuo piparkakkumauste. Tarjoa kurpitsapiirakat jäähtyneenä kermavaahdon kera.

Valmistusaika
30-60 min
Annosmäärä
12  annosta

Ainekset

Taikina:

  • 150 g voita tai margariinia
  • 1 dl ruokosokeria
  • 1 muna
  • ½ dl vettä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl piparkakkumaustetta

Kurpitsatäyte:

  • 4 dl kurpitsasosetta
  • 2 dl fariini- tai ruokosokeria
  • 2 munaa
  • 2 dl kermaa
  • 2 rkl maissitärkkelysjauhoa
  • 1 rkl piparkakkumaustetta
  • ¼ tl muskottipähkinää

Valmistusohje

Kurpitsapiiraat leivotaan helposti näin:

Pyöräytä keltamaltoisesta kurpitsasta ensin sose, jota voi käyttää leivonnaisissa, keitoissa ja marmeladeissa. Litraan sosetta tarvitset kilon kurpitsan maltoa ja desin vettä. Kuutioi malto ja lisää kattilaan kiehuvaan veteen. Keitä hiljalleen puolisen tuntia ja soseuta.

Syötäviksi sopivat parhaiten talvikurpitsa- eli squashlajikkeet kuten Cucurbita pepo ’Butternut’ sekä erilaiset Halloween-kurpitsat kuten Conneticut Field ja ’O’ Lantern’. Punamaltoiset lajit antavat kauniin värin piirakoihin ja keittoihin.

1. Sekoita rasva, sokeri ja jauhot nopeasti nyppimällä ne keskenään muruseokseksi. Lisää kylmä vesi ja kananmuna. Sekoita ja anna taikinan levähtää jääkaapissa kymmenisen minuuttia.

2. Painele taikina pikkuisiin annosvuokiin tai 24-senttisen piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tue ison piirakan reunat foliosta muovatulla pannalla ja paista pohjaa 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Pikkupiiraat voi täyttää saman tien.

3. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Poista piirasvuoasta foliopanta ja kaada täyte pohjan päälle. Hyydytä 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Paista pienet piiraat uunin alaosassa, jotta pohja kypsyy. Tarjoa jäähtyneenä kermavaahdon kera.

Katso myös: Kauden paras kurpitsakeitto ja 3 vinkkiä kurpitsan käsittelyyn

Katso myös Anna.fi/ruoka: Helpoin tapa valmistaa kurpitsaa: uunissa paahdettu kurpitsa saa ihanan pähkinäisen aromin


Kommentoi

Kommentoi juttua: Kurpitsapiiraat

Pettynyt

Voisi olla sieneisempäää nyt jäi sienet käyttämättä 🙁 kurpitsa on ihan hyvän makuista mutta pitsalta se ei maistu joten ei jakoon tämä kommentti

Kanssasi

Olen aivan samaa mieltä kanssani

Kanssasi kansantansseissa

Kansantansseissa näitä voisi jakaa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.