Ruoka

Hokkaidokurpitsa ihastuttaa oranssilla värillä ja elegantilla maulla – nappaa talteen vinkit pisarakurpitsan käsittelyyn ja käyttöön

Hokkaidokurpitsa eli japanilainen talvikurpitsa on pisaranmallinen maukas kurpitsalajike. Jos et vielä tunne kurpitsaperheen aatelista, nappaa vinkkimme hokkaidokurpitsan käsittelyyn ja käyttöön.

Hokkaidokurpitsa on pisaranmallinen, tumman oranssikuorinen talvikurpitsa, jolla on kiinteä, maukas malto. Pirtsakan oranssi sisus on täyteläisen makuinen, eikä se vetisty kokatessa.

Hokkaidokurpitsan satokausi on syys-lokakuussa. Kun sadonkorjuu suoritetaan mahdollisimman myöhään syksyllä, hedelmäliha muuttuu makoisan makeaksi. Samalla kurpitsaan muodostuu kova, suojaava kuori, jonka ansiosta kurpitsat kestävät hyvin säilytystä ja varastointia.

Hokkaidokurpitsa: Käsittely

Moniin muihin kurpitsalajikkeisiin verrattuna hokkaidokurpitsa on melko pieni, joten sen käsittely on verrattain helppoa. Kovan kuoren vuoksi kurpitsan halkaisu ja paloittelu vaatii kuitenkin tukevan veitsen ja leikkuulaudan sekä ruista ranteeseen. 

Tuore kurpitsa kannattaa halkaista, asettaa leikkuupinta alaspäin leikkuulaudalle ja kuoria tukevalla veitsellä – kuorimaveitsi ei siihen tehoa. Helpoiten kuori irtoaa kypsästä kurpitsasta, joten uunissa paahdettaessa kurpitsa kannattaa paloitella kuorineen ja irroittaa kuori vasta kypsänä. Kuorta ei syödä.

Hokkaidokurpitsan sisus on täynnä suurehkoja siemeniä, jotka kannattaa hyödyntää ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa. Koverra siemenet lusikalla ja pese siemenet huolellisesti, jotta siemenrihmasto irtoaa. Huolellisen kuivauksen jälkeen siemenet voi paahtaa pannulla tai uunissa ja hyödyntää keittojen ripotteena, leipätaikinoissa tai myslin ja granolan joukossa. 

Hokkaidokurpitsa: Käyttö 

Hokkaidokurpitsan malto on kypsennettynäkin kiinteä, minkä ansiosta se sopii hyvin palasina paahdettavaksi, paloina pastakastikkeeseen tai risottoon. Makea ja maukas hokkaidokurpitsa sopii lisukkeeksi myös siltään tai uunijuuresten joukkoon. 

Toki hokkaidokurpitsaa voi myös soseuttaa ja hyödyntää vaikkapa keitoissa. Makeutensa ansiosta se sopii hyvin myös leivontaan, kuten kurpitsapiirakkaan ja -kakkuun, mutta myös vaikkapa sämpylä-ja leipätaikinoihin.  

Hokkaidokurpitsaa voi käyttää ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa kuten muitakin talvikurpitsoita. Kun ohjeessa lukee talvikurpitsa tai myskikurpitsa, voit huoletta valita myös hokkaidokurpitsan. 

Hokkaidokurpitsa: Pääruoat

Hokkaidokurpitsa ei vetisty kypsennettynä, minkä vuoksi sitä kannattaa hyödyntää kuutioituna esimerkiksi pastoissa ja risotoissa. Kurpitsapasta yhdistää uunissa makeaksi paahdetun kurpitsan ja pehmeän pinaatti-juustokastikkeen.

Hokkaidokurpitsaa kannattaa paloitella myös pataruokiin ja viipaloida pizzan päälle. Makea talvikurpitsa, salvia sekä kolme eri juustolaatua aateloivat syksyisen pizzan.

Soseutettuna hokkaidokurpitsa sopii esimerkiksi joululaatikoiden aineeksi. Kurpitsalaatikko maustetaan vaniljalla sekä muskottipähkinällä ja makeutetaan vaahterasiirapilla.

Hokkaidokurpitsasta syntyy samettinen keitto

Myskikurpitsan tapaan hokkaidokurpitsasta valmistuu maukas ja samettinen sosekeitto. Keltainen kurpitsakeitto tehdään kurpitsasoseesta, bataatista ja omenoista. Chili ja muskottipähkinä antavat keitolle makua.

Kurpitsakeiton makuaineeksi kannattaa kokeilla myös sinihomejuustoa. Sulatejuusto tekee sosekeitosta samettisen. 

Jos sosekeitto ei ole juttusi, hyödynnä hokkaidokurpitsa sopassa kuutioituna yhdessä mustapapujen kanssa. Chilitahna tuo kultaiseen keittoon potkua. Höyryävä ja ihanan sakea kurpitsa-papukeitto on kuin lämmin halaus sisältäpäin.

Salaatit, lisukkeet ja pikkusyötävät hokkaidokurpitsasta

Lisukkeeksi ja pikkusyötäväksi hokkaidokurpitsa sopii monin eri tavoin valmistettuna. Parasta siitä saa kuitenkin uunissa paahtamalla, jolloin kurpitsa makeutuu vastustamattomasti. Tarjoa kurpitsalohkot sellaisenaan tai tee niistä salaatti.

Soseutetusta kurpitsasta voi pyöräyttää esimerkiksi hummuksen tai syksyisen tahnan dipiksi tai leivän levitteeksi. 

Kurpitsamarmeladia voi tarjota paahtoleivän päältä tai juustojen kaverina. Itse tehty marmeladi on myös hauska ruokalahja. Valmista kerralla useampi purkki.

Suolaista leivottavaa hokkaidokurpitsasta

Suolaisessa leivonnassa hokkaidokurpitsaa kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Sujauta kurpitsasosetta leipätaikinoihin, kuten juureen leivottuun kurpitsaleipään tai herkulliseen focacciaan

Suolapalana maistuvat myös mehevät kurpitsa-sinihomejuustopasteijat sekä rapeasta filotaikinasta valmistetut kurpitsa-filonyytit.

Hokkaidokurpitsa: makeat leivonnaiset

Makeutensa ansiosta kurpitsa on loistava valinta syksyn leivonnaisiin. Kurpitsapiirakka on herkku, jota on leivottava ainakin halloweenjuhliin. 

Jalat alta vievä leivonnainen on myös kurpitsatäytekakku, joka täytetään kinuskilla ja koristellaan juhlavilla kinuskiomenoilla.

Lue myös Anna.fi: Uunissa paahdettuna kurpitsa on parhaimmillaan – kokeile ihanaa kurpitsapastaa tai -keittoa tai leivo piirakka jenkkityyliin

Hokkaidokurpitsa: Säilytys

Kotona hokkaidokurpitsa säilyy parhaiten + 8 – + 15 asteessa eli se kannattaa säilöä jääkaapin vihanneslokerossa tai muussa jääkaapin lämpimässä osassa.

Hokkaidokurpitsa on muiden kurpitsoiden tapaan herkkiä etyleenille, joten pidä se erillään runsaasti etyleeniä tuottavista kasviksista, kuten omenoista, tomaateista ja avokadosta. 

Jos valmistat kurpitsasta vain osan, peitä halkaisupinta kelmulla ja säilytä jääkaapissa seuraavaan käyttökertaan. Tähteelle jääneen kurpitsan voi myös keittää soseeksi ja pakastaa sopivissa annosrasioissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hokkaidokurpitsa ihastuttaa oranssilla värillä ja elegantilla maulla – nappaa talteen vinkit pisarakurpitsan käsittelyyn ja käyttöön

Sinun täytyy kommentoidaksesi.