Kurpitsatäytekakku
Kurpitsatäytekakku on näyttävä, mehevä ja herkullinen tarjottava halloween-juhlaan ja muihin kemuihin. Upea kakku täytetään kinuskilla ja koristellaan juhlavilla omenoilla. Kotimaiset kirpsakat omenat upotetaan herkulliseen kinuskikastikkeeseen.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 16 annosta
Ainekset
Kurpitsatäytekakku, pohja:
- 200 g myskikurpitsaa
- 1 ½ dl omenamehua
- 200 g voita
- 2 ½ dl fariinisokeria
- 4 kananmunaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1 ½ tl leivinjauhetta
- 1 ½ tl ruokasoodaa
- 1 tl kanelia
- ½ tl jauhettua kardemummaa
Täyte ja kuorrutus
- 7 1⁄2 dl kinuskikermaa (Valio)
- 250 g huoneenlämpöistä voita
Kostutus
- 1 dl omenamehua
Karamelliomenat
- 5 kotimaista omenaa
- 3 dl sokeria
- ¾ dl vettä
- ½ dl glukoosisiirappia
- muutama tippa punaista karamelliväriä
- 5 rkl hasselpähkinärouhetta
Lisäksi
- 5 puista varrastikkua
Valmistusohje
Kurpitsatäytekakku valmistuu helposti näin:
1. Kuori ja kuutioi puolikas myskikurpitsa. Nosta kurpitsakuutiot ja puolitoista desiitraa omenamehua kanssa pieneen kattilaan ja keitä pehmeiksi. Soseuta kurpitsat ja omenamehun kanssa ja anna jäähtyä.
2. Vaahdota 200 grammaa voita ja 2 1/2 desilitraa fariinisokeria. Lisää neljä kananmunaa yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet eli viisi desilitraa vehnäjauhoja, puolitoista teelusikallista leivinjauhetta, puolitoista teelusikallista ruokasoodaa, teelusikallinen kanelia ja puoli teelusikallista kardemummaa ja lisää jäähtyneen kurpitsasoseen kanssa vuorotellen taikinaan. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
3. Vuoraa leivinpaperilla halkaisijaltaan 20 cm irtopohjainen kakkuvuoka. Valuta taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia tai, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei jää enää taikinaa. Nosta kakkupohja jäähtymään ritilälle ennen kumoamista. Jäähdytä pohja huolella.
4. Valuta kolme purkkia kinuskikermaa kattilaan ja keitä noin 15 minuuttia paksuksi kinuskikastikkeeksi. Jäähdytä kinuski. Säästä kattilaan noin puolitoista desilitraa kinuskikastiketta. Kaada loppu jäähtynyt kastike kulhoon, lisää 250 grammaa voita ja vatkaa vaahdoksi.
5. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku kostuttaen pohjat omenamehulla ja levittäen väleihin 2/3 osaa kinuski-voitäytteestä. Kuorruta kakun reunat lopulla täytteellä. Valuta kakun pinnalle kattilaan jäänyt loppu kinuskikastike. Kastike voi valua myös hieman reunojen yli.
6. Valmista karamelliomenat koristeeksi. Pese ja kuivaa viisi pientä kotimaista omenaa. Paina varrastikut jokaiseen tiukasti. Mittaa kattilaan kolme desilitraa sokeria, 3/4 desilitraa vettä, puoli desilitraa glukoosisiirappia ja muutama tippa punaista karamelliväriä. Keitä aineksia keskilämmöllä sekoittamatta, kunnes sokerimittari näyttää 150–155 astetta. Siirrä kattila liedeltä ja pyöritä välittömästi jokainen omena varovasti kuumassa sokeriliemessä. Anna ylimääräisen liemen valua pois. Paina omenat hasselpähkinärouheeseen ennen silikoniselle matolle tai leivinpaperille nostamista. Toimi ripeästi, ettei sokeriliemi ehdi jäähtyä. Koristele kurpitsatäytekakku karamelliomenoilla.
Vinkki! Leivotko sittenkin mieluummin piirakkaa? Kurkkaa ohje kurpitsapiirakkaan.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 21/2022.
Lue myös Anna.fi: Kuorrutettu kurpitsakakku
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kurpitsatäytekakku