Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Lasimestarin hauki juurespedillä

Lasimestarin hauki juurespedillä on kalapöydän väripilkku. Hauen sijaan voi käyttää myös muuta kotimais­ta vaaleaa kalaa. Muista pakastaa villikala ennen käyttöä.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6  annosta

Ainekset

Lasimestarin hauki

  • 400 g haukifileetä (fileoitu y-ruodottomaksi)

Lasimestarin hauki, liemi

  • 2 dl vettä
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 10 valkopippuria
  • 10 maustepippuria
  • 2 laakerinlehteä
  • 5 neilikkaa
  • 1 punasipuli

Lasimestarin hauki, juurespeti

  • 2 punajuurta
  • 2 keltajuurta
  • 2 porkkanaa
  • ½ ruukku tuoretta tilliä
  • 1 rkl varrellisia kapriksia

Lasimestarin hauki, kastike

  • 2 sitruunan puristettu mehu
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 tl sokeria

Valmistusohje

Lasimestarin hauki juurespedillä tehdään helposti näin:

1. Fileoi 400 grammaa haukea täysin ruodottomaksi. Pyydä, että kalakauppias poistaa fileistä myös y-ruodot. Leikkaa hauki sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Asettele palat pakastuksen kestävään astiaan ja nosta pakkaseen vuorokaudeksi.

2. Ota hauki pakasteesta jääkaappiin sulamaan.

3. Tee liemi kiehauttamalla kaksi desilitraa vettä, yksi desilitra väkiviinaetikkaa, yksi desilitra sokeria, kymmenen valkopippuria, kymmenen maustepippuria ja kaksi laakerinlehteä. Viipaloi yksi punasipuli. Kaada jäähtynyt liemi esimerkiksi hillopurkkiin, nosta purkkiin haukipalat ja punasipuli. Sulje purkki ja nosta se jääkaappiin. Ravista pari kertaa purkkia kahden vuorokauden aikana.

4. Tarjoilupäivää edeltävänä iltana keitä kaksi punajuurta, kaksi keltajuurta ja kaksi porkkanaa jokainen omassa kattilassaan, ettei punajuuri värjää muita. Keitä juurekset kuorineen. Keitä juuri ja juuri kypsäksi. Liian pehmeä juures ei sovellu viipalointiin. Anna juuresten jäähtyä.

5. Kuori juurekset juuri ennen tarjoilua. Leikkaa ne mandollinilla ohuen ohueksi viipaleeksi. Asettele viipaleet kauniisti tarjoiluastiaan. Nosta päälle maustuneet haukiviipaleet, koristele ruokalusikallsella varrellisia kapriksia ja puolikkaalla nipulla hienonnettua tilliä.

6. Sekoita kastikkeen ainekset eli kahden sitruunan puristettu mehu, kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä ja kaksi teelusikallista sokeria ja pirskottele annoksen päälle. Tarjoa lasimestarin hauki heti.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 25/2021.

Lue myös: Joulukalat – parhaat ohjeet joulun kalapöytään

Lue myös Anna.fi: Maukas ja vähärasvainen hauki on mainio ruokakala – kokosimme parhaat reseptit pyöryköistä keittoihin sekä vinkit hauen käsittelyyn


Kommentoi

Kommentoi juttua: Lasimestarin hauki juurespedillä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.