Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Liha-perunasoselaatikko

Liha-perunasoselaatikko on suomalaisen keittiön kotiruokaklassikko. Tuttu ja turvallinen lohturuoka lämmittää pakkasella ja maistuu koko perheelle.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
6 annosta

Ainekset

Liha-perunasoselaatikko

  • 1–1 ½ kg jauhoisia perunoita
  • 3 dl maitoa
  • 50 g voita
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 2 rkl voita paistamiseen
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 kananmunaa
  • korppujauhoa tai juustoraastetta

Valmistusohje

Liha-perunasoselaatikko valmistuu näin helposti.

  1. Keitä perunat kypsiksi. Kuori ja sekoita joukkoon kuuma maito ja kuutioitu voi. Sekoita sähkövatkaimella soseeksi.
  2. Paista jauheliha voissa, mausta suolalla ja pippurilla.
  3. Sekoita jauheliha ja kananmunat perunasoseen joukkoon. Lusikoi voideltuun uunivuokaan. Halutessasi voit ripotella liha-perunasoselaatikon päälle juustoraastetta tai korppujauhoa.
  4.  Paista lihaperunasoselaatikko kypsäksi 220 asteessa. Paistoaika on  noin 35 minuuttia.

Katso myös: Kaipaatko ideoita perunaruokiin? Rouva Kasvis paljastaa suosikkiohjeensa – perunaruusut

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Peruna-pekonigratiini


Kommentoi

Kommentoi juttua: Liha-perunasoselaatikko

Aisla

Tulee niin äiti mieleen,juuri noin hän teki suussa sulavan laatikon kun me penskat tultiin pakkaspäivänä koulusta ja ruoka oli valmiina.

Haudutettu 70 asteisessa uunissa.

Haudutettu ja paistettu perunasoselaatikko.
Valmistetaan perinteisesti kiinteäksi haarukkaruoaksi. Esimerkiksi lisukelihojen liemi on sellaisenaan sopiva kastike.

Valmistuu yksinkertaisista raka-aiseista 6-7 tunnissa:

niukasti keittovettä, arvioidaan määrä niin että vesi jää soseeseen
2,5 kg perunoita
4-5 ruokalusikallista ruisjauhoja tai ohrajauhoja
noin 70 g sianläskistä sulatettua rasvaa
noin 1 litra maitoa,
noin 2½ teelusikallista suolaa

Näin valmistuu haudutettu ja paistettu perunasoselaatikko:

Työn helpottamiseksi jauhoiset kypsennettäessä helposti hajoavat perunat kuoritaan raakoina kattilaan ja tarvittaessa huuhdellaan pikaisesti. Näin vältetään suurin osa kuorimistappipoista.
Perunat keitetään niukassa suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Veden määrä tulee arvioida ennakkoon, koska vesi jää soseeseen. Perunat soseutetaan kuumina suoraan keittoveteen.
Sose jäähdytetään huolellisesti ja välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi.
Jauhot lisätään tasaisesti ripotellen 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoitetaan hyvin. Tarvittaessa lisätään tilkka 70 asteista vettä.
Pidetään huoli että soseen lämpötila ei laske alle 64 asteen.
Sose laitetaan hautumaan 70 asteiseen uuniin. Soseen lämpötila on hauduttamisen aikana muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi. Hyvä soseen lämpötila on noin 65-66 astetta. Hauduttamisen aikana muodostuu soseeseen tyypillinen maku ja aromit. Haudutetaan noin 3 tuntia.
Haudutettuun soseeseen lisätään sula sianrasva. Haudutettuun soseeseen lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen sose. Lisätään suola. Sekoitetaan kevyesti tasaiseksi.
Haudutettu sose laitetaan voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Pinnalle voi lisätä hiukan sulaa sianrasvaa.
Sosetta paistetaan aluksi kuumassa uunissa. Kun pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 125-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
Haudutettua perunasoselaatikkoa paistetaan noin 3 tuntia.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.