Rekisteröidy
Kirjautumiseen tarvitset henkilökohtaisen Otavamedia-tilin, jonka tunnuksilla pääset kirjautumaan palveluun. Otavamedia-tilin tunnuksilla voit käyttää kaikkia Otavamedian digipalveluita sekä tarkastella yhteys- ja tilaustietojasi
Otavamedia.fi:ssä. Näköislehtien sekä muun maksullisen sisällön käyttöön tarvitset lisäksi voimassa olevan tilauksen.
Voit lukea Otavamedian tietosuojasta täältä.
Jos tarvitset apua rekisteröinnissä, asiakaspalvelumme auttaa mielellään.
Mikäli et ole luonut vielä Otavamedia-tiliä, voit tehdä sen tästä.
Luo Otavamedia-tili
Keskustelu
Tulee niin äiti mieleen,juuri noin hän teki suussa sulavan laatikon kun me penskat tultiin pakkaspäivänä koulusta ja ruoka oli valmiina.
Haudutettu ja paistettu perunasoselaatikko.
Valmistetaan perinteisesti kiinteäksi haarukkaruoaksi. Esimerkiksi lisukelihojen liemi on sellaisenaan sopiva kastike.
Valmistuu yksinkertaisista raka-aiseista 6-7 tunnissa:
niukasti keittovettä, arvioidaan määrä niin että vesi jää soseeseen
2,5 kg perunoita
4-5 ruokalusikallista ruisjauhoja tai ohrajauhoja
noin 70 g sianläskistä sulatettua rasvaa
noin 1 litra maitoa,
noin 2½ teelusikallista suolaa
Näin valmistuu haudutettu ja paistettu perunasoselaatikko:
Työn helpottamiseksi jauhoiset kypsennettäessä helposti hajoavat perunat kuoritaan raakoina kattilaan ja tarvittaessa huuhdellaan pikaisesti. Näin vältetään suurin osa kuorimistappipoista.
Perunat keitetään niukassa suolattomassa vedessä täysin kypsiksi. Veden määrä tulee arvioida ennakkoon, koska vesi jää soseeseen. Perunat soseutetaan kuumina suoraan keittoveteen.
Sose jäähdytetään huolellisesti ja välillä sekoittaen noin 70 asteiseksi.
Jauhot lisätään tasaisesti ripotellen 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen ja sekoitetaan hyvin. Tarvittaessa lisätään tilkka 70 asteista vettä.
Pidetään huoli että soseen lämpötila ei laske alle 64 asteen.
Sose laitetaan hautumaan 70 asteiseen uuniin. Soseen lämpötila on hauduttamisen aikana muutaman asteen uunin lämpötilaa alhaisempi. Hyvä soseen lämpötila on noin 65-66 astetta. Hauduttamisen aikana muodostuu soseeseen tyypillinen maku ja aromit. Haudutetaan noin 3 tuntia.
Haudutettuun soseeseen lisätään sula sianrasva. Haudutettuun soseeseen lisätään maitoa niin että saadaan puuromainen sose. Lisätään suola. Sekoitetaan kevyesti tasaiseksi.
Haudutettu sose laitetaan voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Pinnalle voi lisätä hiukan sulaa sianrasvaa.
Sosetta paistetaan aluksi kuumassa uunissa. Kun pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 125-145 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voidaan paistaa lähes täysiä vuokia.
Haudutettua perunasoselaatikkoa paistetaan noin 3 tuntia.
Kommentoi juttua: Liha-perunasoselaatikko