Pastitsio
Pastitsio eli kreikkalainen makaronilaatikko yhdistää mausteisen tomaattikastikkeen ja pehmeän juustoisen maitokastikkeen. Tomaattinen kastike säväytetään kanelilla ja neilikalla.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
Ainekset
Jauhelihakastike
- 2 sipulia
- 1 ½ rkl oliiviöljyä
- 2 valkosipulinkynttä
- 4 rkl tomaattipyreetä
- 700 g naudan jauhelihaa
- 500 g tomaattipassataa
- 1 lihaliemikuutio
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 tl suolaa
- 1 tl fariinisokeria
- ½ tl jauhettua kanelia
- ½ tl jauhettua neilikkaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- 2 laakerinlehteä
Maitokastike
- 50 g voita
- 5 rkl vehnäjauhoja
- 6 dl maitoa
- 100 g juustoraastetta, esim. saganagia tai parmesaania
- 2 keltuaista
- ½ tl suolaa
- ¼ tl jauhettua muskottipähkinää
Lisäksi
- 500 g putkispagettia tai bucatini-, rigatoni- tai pennepastaa
- 2 valkuaista
- 50 g juustoraastetta, esim. saganakia tai parmesaania
Vuokaan
- 1 rkl oliiviöljyä
Pinnalle
- 50 g juustoraastetta, esim. saganakia tai parmesaania
Valmistusohje
Pastitsio valmistuu helposti näin:
- Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita isossa paistokasarissa öljyssä 5 minuuttia keskilämmöllä. Lisää kuoritut ja hienonnetut valkosipulit sekä tomaattipyree. Kääntele vielä hetken. Lisää lämpöä ja lisää jauheliha. Paista, kunnes jauheliha ruskistuu. Lisää tomaattipassata ja mausteet. Anna kastikkeen kiehua ilman kantta 15–20 minuuttia.
- Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja anna kiehahtaa. Lisää maitoa vähitellen samalla sekoittaen. Anna kiehua 4–5 minuuttia keskilämmöllä samalla huolella sekoittaen. Nosta kastike syrjään. Lisää juustoraaste, keltuaiset ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
- Keitä pasta suolatussa vedessä napakan kypsäksi ja valuta. Voitele noin 4 litran vetoinen uunivuoka öljyllä. Kaada pasta vuokaan ja sekoita joukkoon valkuaiset ja juustoraaste. Asettele pastat samansuuntaisesti, jos haluat leikatessa reikien näkyvän.
- Valuta päälle jauhelihakastike ja tasoita pinta. Valuta päälle maitokastike ja ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla 45 minuuttia. Anna vetäytyä foliolla peitettynä vielä 15 minuuttia ennen leikkaamista.
Vinkki! Tarjoa pastitso eli kreikkalainen makaronilaatikko kreikkalaisen salaatin kanssa.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 4/2024.
Lue myös Anna.fi: Taco-peltimakaronilaatikko
Kommentoi
Kommentoi juttua: Pastitsio