Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Pastitsio

Pastitsio eli kreikkalainen makaronilaatikko yhdistää mausteisen tomaattikastikkeen ja pehmeän juustoisen maitokastikkeen. Tomaattinen kastike säväytetään kanelilla ja neilikalla.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Jauhelihakastike

  • 2 sipulia
  • 1 ½ rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 4 rkl tomaattipyreetä
  • 700 g naudan jauhelihaa
  • 500 g tomaattipassataa
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl fariinisokeria
  • ½ tl jauhettua kanelia
  • ½ tl jauhettua neilikkaa
  • ½ tl rouhittua mustapippuria
  • 2 laakerinlehteä

Maitokastike

  • 50 g voita
  • 5 rkl vehnäjauhoja
  • 6 dl maitoa
  • 100 g juustoraastetta, esim. saganagia tai parmesaania
  • 2 keltuaista
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl jauhettua muskottipähkinää

Lisäksi

  • 500 g putkispagettia tai bucatini-, rigatoni- tai pennepastaa
  • 2 valkuaista
  • 50 g juustoraastetta, esim. saganakia tai parmesaania

Vuokaan

  • 1 rkl oliiviöljyä

Pinnalle

  • 50 g juustoraastetta, esim. saganakia tai parmesaania

Valmistusohje

Pastitsio valmistuu helposti näin:

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuullota sipuleita isossa paistokasarissa öljyssä 5 minuuttia keskilämmöllä. Lisää kuoritut ja hienonnetut valkosipulit sekä tomaattipyree. Kääntele vielä hetken. Lisää lämpöä ja lisää jauheliha. Paista, kunnes jauheliha ruskistuu. Lisää tomaattipassata ja mausteet. Anna kastikkeen kiehua ilman kantta 15–20 minuuttia.
  2. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja anna kiehahtaa. Lisää maitoa vähitellen samalla sekoittaen. Anna kiehua 4–5 minuuttia keskilämmöllä samalla huolella sekoittaen. Nosta kastike syrjään. Lisää juustoraaste, keltuaiset ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
  3. Keitä pasta suolatussa vedessä napakan kypsäksi ja valuta. Voitele noin 4 litran vetoinen uunivuoka öljyllä. Kaada pasta vuokaan ja sekoita joukkoon valkuaiset ja juustoraaste. Asettele pastat samansuuntaisesti, jos haluat leikatessa reikien näkyvän.
  4. Valuta päälle jauhelihakastike ja tasoita pinta. Valuta päälle maitokastike ja ripottele pinnalle loppu juustoraaste. Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla 45 minuuttia. Anna vetäytyä foliolla peitettynä vielä 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Vinkki! Tarjoa pastitso eli kreikkalainen makaronilaatikko kreikkalaisen salaatin kanssa.

pastitsio
Pastitsio eli kreikkalainen makaronilaatikko säväytetään itämaisilla mausteilla, kuten kanelilla ja neilikalla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 4/2024.

Lue myös Anna.fi: Taco-peltimakaronilaatikko


Kommentoi

Kommentoi juttua: Pastitsio

Sinun täytyy kommentoidaksesi.