Lihapullakeitto
Lihapullakeitto on suosittua ruokaa kaikissa Baltian maissa. Tämä arkiruoka on täyttävä ja helppo valmistaa, sillä lihapullat kypsyvät suoraan keitossa ilman paistamista. Paikalliset saattavat lisätä annokseen vielä lusikallisen smetanaa.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Laktoositon
Ainekset
Lihapullat
- 400 g sika-nautajauhelihaa
- 1 kananmuna
- 1 rkl korppujauhoja
- ¾ tl suolaa
- ½ tl jauhettua maustepippuria
Keittoon
- 4-5 perunaa (kiinteä lajike)
- 2 porkkanaa
- 1 sipuli
- 1 rkl voita
- 1 l vettä
- 2 laakerinlehteä
- 1 tl suolaa
- 1 tl kokonaisia mustapippureita
- 1 ps (200 g) herneitä (pakaste)
Valmistusohje
Lihapullakeitto valmistuu helposti näin:
- Sekoita jauheliha, kananmuna, korppujauhot ja mausteet keskenään. Laita sivuun odottamaan.
- Kuori ja leikkaa perunat ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Viipaloi sipuli ohuiksi puolikuiksi.
- Sulata voi kattilassa ja kuullota siinä perunat, porkkanat ja sipulit.
- Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää laakerinlehdet, suola ja mustapippurit.
- Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä.
- Muotoile mureketaikinasta kostutetuin käsin pieniä lihapullia ja lisää ne keittoon. Kypsennä vielä noin 5 minuuttia. Tarkasta, että lihapullat ovat kypsät. Jatka kypsentämistä tarvittaessa.
- Lisää lopuksi herneet, peitä kannella ja anna hautua, kunnes herneet ovat sulaneet. Hienonna päälle persiljaa.
Vinkki! Tarjoa lihapullakeitto yön yli sämpylöiden kera.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 7/2024.
Lue myös Anna.fi: Lihapulla-minestrone
Kommentoi
Kommentoi juttua: Lihapullakeitto