Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Macaron-leivos minttusuklaatäytteellä

Macaron-leivos minttusuklaatäytteellä maistuu ihanasti tummalle suklaalle ja tuoreelle mintulle. Hienostunut ranskalaisleivos on juhlien taattu vetonaula.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
40  annosta

Ainekset

Macaron-leivos

 • 200 g mantelijauhoja
 • 200 g tomusokeria
 • 60 g vettä
 • 200 g sokeria
 • 140 g kananmunan valkuaista
 • 25 g sokeria
 • ¼ tl pastaväriä (Progel sävy: leaf green)

Macaron-leivos minttusuklaatäyte

 • 70 g tummaa suklaata (yli 70% kaakaopitoisuus)
 • 130 g maitosuklaata
 • 10 tuoretta mintunlehteä
 • 1 dl kermaa
 • ¼ tl sormisuolaa

Valmistusohje

Macaron-leivos minttusuklaatäytteellä leivotaan näin:

 1. Sekoita 200 grammaa mantelijauhoja ja 200 grammaa tomusokeria keskenään. Laita mantelijauho-tomusokeriseos tehosekoittimeen ja jauha seos hienoksi.
 2. Tee siirappi marenkiin. Kuumenna 60 grammaa vettä ja 200 grammaa sokeria liedellä niin, että seos kuumentuu 110–115 asteiseksi. Seos ei saa kuumentua yli 120 asteiseksi. Käytä lämpömittaria, kun kuumennat seosta.
 3. Kun siirappi saavuttaa noin 110 asteen lämpötilan, laita 140 grammaa valkuaisia yleiskoneen kulhoon ja aloita vatkaaminen pallovatkaimella. Lisää valkuaisiin 25 grammaa sokeria kahdessa erässä, kun seos on hieman vaahtoutunut. Tarkkaile samalla siirapin lämpötilaa. Kun sokerisiirappiseos saavuttaa 118 asteen lämpötilan, kaada kuuma siirappi nauhana kananmunanvalkuaisseokseen.
 4. Vatkaa seosta ja laske pikkuhiljaa tehoja niin, että seos on lopulta kädenlämpöistä. Lisää 1/4 teelusikallista pastaväriä seokseen pikkuhiljaa.
 5. Lisää manteli-tomusokeriseos ja sekoita se nuolijalla rauhallisesti. Laita seosta pursotinpussiin, johon olet laittanut pyöreäpäisen tyllan (Wilton 2A).
 6. Jos sinulla on kiertoilmauuni, pursota pellin reunoihin taikinaa, jonka jälkeen painat leivinpaperin pellille. Näin leivinpaperi ei pääse nousemaan reunoista kiertoilmauunissa. Tavallisessa uunissa tätä ei tarvitse tehdä.
 7. Pursota pellille noin 3,5 cm:n kokoisia ympyröitä. Kun olet valmis, kopauta peltiä tiskipöydän reunaan muutaman kerran, että ilmakuplat laskeutuvat ja macarons kuorista tulee tasaisia. Anna kuorten kuivua eli ”kuorettua” pellillä 45 minuuttia ennen kuin laitat ne uuniin.
 8. Paista kuoria tavallisessa uunissa 140 asteessa (kiertoilmauunissa 120 asteessa) noin 13 minuuttia.
 9. Anna kuorten olla paiston jälkeen pellillä yön yli. Täytä kuoret seuraavana päivänä. Jos täytät macaronit myöhemmin, voit pakastaa kuoret. Täytä kuoret minttusuklaa täytteellä ohjeen mukaisesti.
 10. Macaron-leivos minttusuklaatäytteellä säilyyy jääkaapissa neljä päivää, pakastettuna kolme kuukautta.

Minttusuklaatäytteen valmistus: 1. Pilko 70 grammaa tummaa suklaata ja 130 grammaa maitosuklaata pieneksi. Hienonna kymmenen mintun lehteä. 2. Kuumenna yksi desilitra kuohukermaa, hienonnetut mintunlehdet ja 1/4 teelusikallista sormisuolaa, kuten suolankukkia kiehuvaksi. 3. Kaada kuuma kermaseos pilkottujen suklaiden päälle ja sekoita käsin pallovatkaimella. 4. Laita seos jäähtymään jääkaappiin. Sekoita nuolijalla jäähtymisen ajan. Vaahdota jäähtynyt seos sähkövatkaimella. 5. Lusikoi seos pursotinpussiin. 6. Pursota täytettä pyöreäpäisellä tyllalla (numero 1A) macaronien pohjaosaan. Paina toinen kansi päälle kevyesti pyöräyttämällä.

Vinkki! Voit tehdä käyttämättä jääneistä kananmunan keltuaisista curdtahnaa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 24/2020.

Lue myös: Näin syntyy italialainen marenki – katso ammattilaisen vinkit!

Lue myös Anna.fi: Macaronit mokkatäytteellä


Kommentoi

Kommentoi juttua: Macaron-leivos minttusuklaatäytteellä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.