Maitosämpylät
Japanilaiset maitosämpylät ovat pumpulinpehmeitä ja superkuohkeita. Salaisuus piilee ikivanhanssa esitaikina-menetelmässä.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Kasvis
Ainekset
Esitaikina eli yudane
- 1 dl vettä
- 1 dl vehnäjauhoja
Taikina
- 3 dl maitoa
- 1 kananmuna
- 550 g (n. 81/2 dl) vehnäjauhoja
- 1½ rkl sokeria
- 1 ps (11 g) kuivahiivaa
- 1½ tl suolaa
- 75 g pehmeää voita
Vuoan voiteluun
- 2 rkl voita
Voiteluun
- 1 kananmuna
- 1 rkl maitoa
Valmistusohje
Maitosämpylät valmistuu helposti näin:
- Valmista esitaikina jääkaappiin edellisenä iltana tai vähintään tuntia ennen. Kiehauta vesi kattilassa ja mittaa jauhot kulhoon. Lisää kiehuva vesi jauhoihin ja sekoita lusikalla tasaiseksi taikinaksi. Peitä kelmulla ja nosta yöksi jääkaappiin.
- Sekoita kulhossa maito ja kanamuna keskenään. Lisää joukkoon esitaikina ja sekoita ainekset. Punnitse jauhot monitoimikoneen kulhoon, jossa on taikinakoukut ja sekoita joukkoon sokeri, kuivahiiva ja suola. Lisää joukkoon esitaikina-maitoseos.
- Vaivaa aineksia muutama minuutti. Lisää tämän jälkeen koneen käydessä vähitellen joukkoon paloiteltua voita. Vaivaa vielä 6–8 minuuttia, kunnes voi on täysin sekoittunut taikinaan.
- Poista taikinakoukut ja peitä kulho kelmulla. Anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, 1–1,5 tunnin ajan, kunnes taikina kaksinkertaistunut.
- Jaa elastinen taikina kahteentoista tasakokoiseen palaan. Voit mitata puntarilla, että palat painavat saman verran. Muotoile palat pyöreiksi, kiinteiksi sämpylöiksi. Nosta taikinapallot voideltuun uunivuokaan (20 cm x 30 cm). Nosta sämpylät kohoamaan 40 asteiseen uuniin 25 minuutiksi tai huoneenlämpöön noin 45 minuutiksi.
- Ota vuoka uunista, voitele sämpylät muna-maitoseoksella ja paista 200 asteessa 25 minuuttia. Nosta leipävuoka jäähtymään ritilän päälle. Tarjoa maitosämpylät vihreän perunakeiton kanssa.
Vinkki! Pumpulinpehmeän leipä- ja pullataikinan saavuttamiseksi käytetään ikivanhoja aasialaisia leipureiden taikatemppuja. Kiinalaisen tangzhong- ja japanilaisen yudane -menetelmien avulla jauhoista ja vedestä valmistetuissa esitaikinoissa on samankaltainen tekniikka. Gelatoitunut eli liisteröitynyt tahna pitää paistetut leivonnaiset kosteampana, rakenteen kuohkeampana ja leivonnainen pysyy pidempään myös tuoreena. Tangzhongissa 4 osaa vettä ja 1 osa jauhoja keitetään kattilassa vanukasmaiseksi. Yudanessa taas 1 osa kiehuvaa vettä sekoitetaan 1 osaan jauhoja ja sekoitetaan kulhossa taikinamaiseksi.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2024.
Lue myös Anna.fi: Skonssit perunamuusista
Kommentoi
Kommentoi juttua: Maitosämpylät