Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Bao bun -sämpylät ja kaksi maistuvaa täytettä

Bao bun -sämpylät ovat aasialainen vastine hampurilaisille. Kaupassa myy­dään valmiita bao bun -sämpylöitä, jotka ovat höyrytystä ja täyttämistä vaille valmiita. Bao-sämpylöiden täytteeksi sopii niin liha kuin kasviksetkin. Yksi tunnetuim­pia täytteitä on karamellisoitu ylikypsä possu. Raikkautta säm­pylään tuovat rapeat kurkut ja kastikkeeksi sopii maustettu majo­neesi.

Valmistusaika
alle 30 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Bao ban -sämpylät

  • 8 bao bun ­-sämpylää (Vaasan)

Täyte 1: Karamellipossu

  • 150 g kypsää porsaangrillikylkeä (kaupan lihatiskistä valmista, kypsää grillikylkeä)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 sipulia
  • 5 valkosipulinkynttä
  • 1-2 punaista chiliä
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl makeaa chilikastiketta
  • ½ tl mustapippuria

Lisäksi

  • 1 dl majoneesia
  • 1 rkl yuzu ponzu -­kastiketta (esim. Yutaka)
  • 4 rapeaa salaatinlehteä
  • 4 rkl kimchiä
  • 4 oksaa korianteria

Täyte 2: Kasvis

  • 2 tl rypsiöljyä
  • 1 pkt (180 g) vegaanista kasviproteiinituotetta (esim. soijapoh­jaista Like meat Like grilled chicken)
  • 1 dl teriyakikastiketta
  • 2 rkl chili­-seesamikastiketta
  • 1 rkl limetinmehua

Lisäksi

  • ½ kurkku suikaleina
  • ½ avokado paloiteltuna
  • 4 tl seesaminsiemeniä
  • 4 oksaa thaibasilkaa

Valmistusohje

Bao bun -sämpylät ja kaksi täytettä tehdään helposti näin:

1. Tee täyte yksi. Revi 150 grammaa kypsää porsaan kylkilihaa kahdella haarukalla. Rasvakohdat voit ottaa pois. Jätä lihat odottamaan.

2. Kuumenna kaksi ruokalusikallista rypsiöljyä kattilassa. Kuullota kaksi hienonnettua sipulia ja viisi valkosipulinkynttä sekä yhdestä kahteen hienonnettua chiliä.  Lisää kaksi ruokalusikallista fariinisokeria, kolme ruokalusikallista soijakastiketta, kaksi ruokalusikallista makeaa chilikastiketta ja puoli teelusikallista mustapippuria. Keitä, kunnes seos paksunee. Lisää lihat ja keitä vielä hetki. Tarkista maku ja lisää suolaa ja muita mausteita tarvittaessa. Jos kastike on liian sakeaa, lisää tarvittaessa tilkka vettä.

3. Kuumenna bao-sämpylät pakkauksen ohjeen mukaan.

4. Täytä sämpylät karamellisoisulla possulla, yuzu ponzu -kastikkeella, majoneesilla, rapealla salaatilla sekä kimchillä. Viimeistele tuoreella korianterilla.

5. Tee täyte kaksi. Kuumenna kaksi teelusikallista rypsiöljyä pannulla ja paahda mieleistäsi kasviproteiintuotetta hetki. Lisää yksi desilitra teriyakikastiketta ja kaksi ruokalusikallista chili-seesamikastiketta ja yksi ruokalusikallinen limetinmehua. Anna kiehahtaa.

6. Kuumenna bao bun -sämpylät pakkauksen ohjeen mukaan. Täytä sämpylät kasviproteiinituotteella, kurkkusuikaleilla ja avokadonpaloilla. Viimeistele bao-sämpylät seesaminsiemenillä ja thaibasilikalla. Tarjoa heti.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2021.

Lue myös: Kiinalaiset nyytit

Lue myös Anna.fi: Dumplingit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Bao bun -sämpylät ja kaksi maistuvaa täytettä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.